Zdenka Badovinac na čelo zagrebškega Muzeja sodobne umetnosti

Kultura 11. Jan 202216:45 > 20. Jan 2022 18:49 3 komentarji
Zdenka Badovinac
Žiga Živulović jr. /BOBO

Nekdanja vodja ljubljanske Moderne galerije Zdenka Badovinac naj bi postala nova direktorica Muzeja sodobne umetnosti v Zagrebu. Izbiro strokovne komisije mora sicer potrditi še zagrebški župan. Po 28 letih na vodilnem mestu ene od osrednjih slovenskih nacionalnih galerij se bo tako najverjetneje selila na Hrvaško.

Na razpis za direktorski položaj so se poleg Zdenke Badovinac prijavile še tri kandidatke. Poleg trenutne direktorice Snježane Pintarić, ki ima za sabo že šest mandatov, še Vesna Meštrić, višja kustosinja v MSU Zagreb, in Borka Bobovec, vodja Hrvaškega muzeja arhitekture. O novi vodji pa je odločala tričlanska komisija pod vodstvom Ane Dević, ki je del skupine mednarodno priznanih kustosinj What, How & for Whom/WHW.

Kot poroča hrvaški Jutarnji, mora predlog strokovne komisije potrditi še zagrebški župan Tomislav Tomašević. Na hrvaškem mediju so med drugim zapisali, da se bo morala nova direktorica spoprijeti z vrsto težav, a da so zaposleni v zagrebškem muzeju na podlagi prvih odzivov s kadrovsko zamenjavo zadovoljni. Jutarnji piše še, da je Badovinac z mesta direktorice Moderne galerije odšla zaradi “nestrinjanja z desno orientirano vlado”.

Badovinac je za skorajšnjo izvolitev na direktorsko mesto zagrebškega muzeja že prejela prve čestitke. Ivica Buljan, direktor Hrvaškega narodnega gledališča, je na Facebooku Zdenki Badovinac čestital in izrazil veselje ob skupnih projektih, ki ju čakajo v prihodnosti.

Zdenka Badovinac je umetnostna zgodovinarka, ki je vse življenje delala na področju moderne in sodobne likovne umetnosti. 28 let, kar predstavlja več kot pet mandatov, je vodila ljubljansko Moderno galerijo. Sprva je bila v njej zaposlena kot kustosinja, nato pa od leta 1993 do svoje odstavitve decembra 2020 kot direktorica.

Po skoraj treh desetletjih odšla z vodilnega položaja

Zdenka Badovinac je bila 28 let direktorica ljubljanske Moderne galerije. Leta 2020 se je ob iztekajočem mandatu vnovič prijavila na razpis, ki ga je kulturno ministrstvo nato trikrat ponovilo. Na prvi razpis sta se poleg nje prijavila le dva kandidata, na tretjega se jih je prijavilo deset, a izbran ni bil nihče.

Ministrstvo pod vodstvom Vaska Simonitija je nato sporočilo, da bo galerijo kot vršilec dolžnosti direktorja vodil Robert Simonišek. Zamenjava Zdenke Badovinac z vršilcem dolžnosti je predlanskega decembra v kulturnih krogih dvignila nemalo prahu. Nekdanja direktorica pa je vložila tudi tožbo zoper kulturno ministrstvo, češ da to prireja javne razpise in krši človekove pravice in svoboščine. V primeru tožbe zaradi prirejanja javnih razpisov je sodišče ugodilo dolgoletni direktorici in odločilo, da se mora imenovanje Simoniška na mesto v. d. direktorja razveljaviti. Zadevo je nato upravno sodišče vrnilo ministrstvu za kulturo v ponovno odločanje.

Aprila lani pa je Simoniti za novega direktorja imenoval Aleša Vaupotiča, izrednega profesorja za primerjalno književnost na Fakulteti za humanistiko v Novi Gorici. S 6. aprilom 2021 je prevzel dolžnosti direktorja zavoda Moderna galerija, in sicer za obdobje petih let. V utemeljitvi izbire so med drugim zapisali, da “kandidat ve, kaj ga zanima in kaj hoče” ter da ima “za razliko od nekaterih drugih kandidatov, ki so probleme pravilno prepoznali in artikulirali, tudi konkretne načrte, kako obstoječe stanje preseči.”

moderna galerija
Borut Živulovič/BOBO

**V prvotni verziji članka smo zapisali, da je bila Zdenka Badovinac z mesta direktorice Moderne galerije odstavljena, a smo napako kasneje popravili. Badovinac je mesto direktorice zapustila, ko ji je potekel mandat in na novem razpisu ni bila uspešna. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje