Oprostite, minister, ampak sistem je zatajil – in vi ste zatajili z njim

Mnenja 04. Maj 202306:19 7 komentarjev
Beograd
PROFIMEDIA

Komentar urednika srbskega časnika Danas: Izjava srbskega ministra za izobraževanje Branka Ružića, da ob streljanju v beograjski šoli "sistem ni zatajil" in da so za smrt osmih otrok in enega odraslega krive "zahodne vrednote", je – milo rečeno – sramotna.

Sistem je še kako zatajil, minister. Že s tem, da sem jaz tisti, ki vam to sporoča, ne pa nekdo od vaših sodelavcev z ministrstva ali pa iz vrha države. Sistem je zatajil že pred leti in na to se nihče kaj preveč ne ozira. Zato ker se v Srbiji mora zgoditi katastrofa, da bi nekdo dojel, da nekaj ni v redu. Tako so se tudi vsakodnevno iztirili vlaki, dokler se ni pri Pirotu prevrnila cisterna z amonijakom.

Vsakodnevno lahko vidimo, da sistem ne deluje. Deloval ni niti leta 2011, ko je takrat 14-letni Aleksa Janković iz Niša zaradi medvrstniškega nasilja storil samomor, njegova mama pa do danes pri pristojnih državnih organih ni dosegla, da bi našli rešitve za takšne težave. Še vedno pogosto poslušamo o medvrstniškem nasilju in o tem, kako žrtve najpogosteje prepišejo na drugo šolo. Verjetno zato, da žrtev ni v napoto nasilnežu. Vse pogostejši so tudi primeri, da pravico v svoje roke vzamejo kar starši in obračunajo s starši nasilnika ali pa z nasilnikom samim.

Da sistem ne deluje, je bilo videti tudi v nešteto primerih, ko so učenci nadlegovali učitelje, ki ste jih popolnoma razorožili. In to ste naredili po receptu tistih zahodnih vrednot, ki jih sami kritizirate. Učiteljem ste vzeli kakršnokoli avtoriteto. Sistem je zatajil tudi, ko se je tem otrokom iz osnovne šole Vladislava Ribnikarja več mesecev iz bližnje ulice z murala smehljal človek, ki ga mednarodno sodišče bremeni vojnih zločinov (Vladimir Putin). In le nekaj sto metrov od šole se jim je z murala smehljal še Ratko Mladić. Gre za mural, ki si ga oblast ne upa prepleskati.

Mah, kaj vam sploh govorim! Da je sistem popolnoma zlomljen, se je videlo tudi po tem, da je lahko neki Kristijan Golubović prišel v osnovno šolo in posnel spot (gre za znanega kriminalca, ki je bil večkrat v zaporu, hkrati pa redno sodeluje tudi v (nasilnih) resničnostih oddajah, ki jih predvajajo na televizijah z nacionalno frekvenco, op. p.).

Tudi to, da ste Vi minister za izobraževanje, kaže, da sistem ne deluje. V Srbiji je preveč “vsestranskih” ministrov. Malo ste nogometni funkcionar, malo ste minister za lokalno samoupravo, zdaj ste za izobraževanje, jutri boste mogoče prevzeli še resor turizma, kulture ali nečesa tretjega.

Kaj pa vi sploh veste o izobraževanju? Povedal vam bom. Jasno je, da ne veste nič, če pa mislite, da sistem ni zatajil. Zahodne vrednote, ki vam niso pri srcu, pravijo, da sistem ne deluje, če pa je mladoleten otrok ubil devet ljudi v šoli, za kar kazensko sploh ne more odgovarjati.

Če bi se vsaj malo zgledovali po zahodnih vrednotah, bi vedeli, kaj pomeni objektivna odgovornost, in bi takoj ponudili odstop, preden bi se vam odrekli stranka, premierka, ki vas je formalno imenovala, in tisti šef, ki je odobril vaše imenovanje.

Vladimir Živanović
Vlada Živanović  (Radenko Topalović/DANAS)

V znani srbski seriji Siniše Pavića je prizor, ko Srećku Šojiću ponudijo ministrstvo brez listnice (po srbsko “ministrstvo bez portfelja”), on pa na to odgovori: “Kaj, brez fotelja? Ne pride v poštev. Lahko katerokoli ministrstvo, ampak samo s foteljem.”

Pustite fotelj, gospod Ružić. Pustite, da v šolstvu desetletja dolg nered počisti nekdo drug, ki je dovolj dolgo v tem sistemu in ki ga dejansko razume.

Mogoče je čas, da delate kaj drugega, nekaj, kjer lahko naredite manj škode.

***

Vlada Živanović je urednik srbskega časnika Danas.

Zapis ne odraža nujno stališč uredništva. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje