Ameriška družba zaradi vzorca toži dobavitelja uniform Slovenske vojske

Slovenija 05. Feb 202416:57 5 komentarjev
slovenska vojska
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Na ministrstvu za obrambo so potrdili, da jih je dobavitelj vojaških uniform obvestil, da je ameriška družba Crye Precision zoper njega na nizozemsko sodišče vložila tožbo zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic pri maskirnem vzorcu SloCam. Nizozemsko sodišče je odločilo, da ni pristojno za reševanje spora.

Obrambno ministrstvo (Mors) je družba Uni&Forma v ponudbi za dobavo nepremočljivih bojnih uniform konec novembra obvestila, da naj bi se družba Crye Precision pritožila zaradi domnevne kršitve avtorskih pravic v zvezi s kamuflažnim vzorcem SloCam in vložila tožbo na nizozemskem sodišču, je razvidno iz portala javnih naročil.

“V koliko bo sodišče razsodilo v prid tožniku, ponudnik ne bo mogel izpolniti morebitnih naročil, za katere je naročnik Mors v fazi izbire dobavitelja,” so zapisali v dopisu ministrstvu.

Na ministrstvu so informacijo o vloženi tožbi za STA potrdili. Poleg omenjenega podjetja je bila tožba vložena še zoper belgijsko podjetje Utexbel, nemško Holtex in nizozemsko GFP, so dodali. Gre za podjetja, ki so sodelovala v verigi dobave uniform z vzorcem SloCam.

Konec decembra pa je eden od dobaviteljev ministrstvo obvestil, da je nizozemsko sodišče odločilo, da ni pristojno za reševanje tega spora, so pojasnili za STA. Družbi Uni&Forma in Crye Precision na poizvedbe STA nista odgovorili.

Ugibanja o podobnostih vzorca MultiCam, ki si ga avtorsko lasti Crye Precision, in slovenskega vzorca SloCam, se sicer vlečejo že vrsto let. Družba Uni&Forma na svoji spletni strani pojasnjuje, da “je precej očitno, da SloCam in MultiCam nimata veliko skupnih točk, razen značilne oblike vzorcev. V direktni primerjavi z MultiCam, lahko najdeš nekatere podobnosti med tranzicijami barv, v podobnem stilu, kot jih uporablja Crye.”

Ministrstvo je pojasnilo še, da je vzorec SloCam nastal kot rezultat ciljnega raziskovalnega programa Znanje za varnost in mir med leti 2006 in 2010. Maskirni vzorec SloCam ni licenčno zaščiten, so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje