Ostri odzivi in obsodbe zapisa “Hitler je heroj”

Slovenija 03. Avg 202115:11 > 18:06 0 komentarjev
Dado Ruvic/REUTERS

Objava predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urbana Purgarja, ki je v nedeljo na družbenem omrežju Twitter zapisal "Hitler je #heroj", je tudi med političnimi strankami sprožila ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. V opoziciji pričakujejo odziv vlade in ukrepanje pristojnih organov pregona.

Da so take objave nesprejemljive, opozarjajo tudi politične stranke. V LMŠ zahtevajo, da vlada RS in pristojni organi pregona zaradi objave predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki v svojem zapisu poveličuje voditelje totalitarizmov, nacistični režim in Hitlerja kot simbol nacizma, začnejo ustrezne postopke po uradni dolžnosti.

“V demokratični Sloveniji so tovrstni zapisi in širjenje nestrpnosti popolnoma nesprejemljivi. Od vseh vladnih strank pričakujemo, da jasno obsodijo tovrstno poveličevanje Hitlerja ter predvsem, da ukrepajo,” so v objavi na svoji spletni strani navedli v stranki Lista Marjana Šarca.

Prvak LMŠ Marjan Šarec pa je na družbenem omrežju Twitterju zapisal, da je “relativiziranje neonacizma in neofašizma z ‘vsemi totalitarizmi’ je branjenje omenjenih ideologij, še bolj pa tistih, ki ju zagovarjajo”. “Vladajoči jih štejejo med bisere in tako jasno izražajo svoj odnos do njih. Fašizem in nacizem sta imela za cilj uničenje ‘podljudi’, tudi nas,” je zapisal.

Zapis predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot in odgovornega urednika Nacionalne tiskovne agencije (NTA) je na Twitterju obsodil tudi predsednik NSi Matej Tonin. “Preteklo stoletje smo narodi Evrope trpeli zaradi treh totalitarnih režimov. Poveličevanje voditeljev, ki so krivi za smrt milijonov ljudi, je zavržno in nima mesta v sodobni družbi,” je zapisal predsednik NSi.

“Tovrstne izjave plod nepoznavanja zgodovine”

Poslanec SD Marko Koprivc pa je po poročanju STA na vlado naslovil poslansko pobudo glede “provokacij poveličevanja neonacističnih ideologij v slovenski družbi”. V njej daje pobudo, naj vlada in ministrstvo za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot nemudoma razveljavita status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. Prav tako naj proti društvu ter njenemu predsedniku pri pristojnih organih sprožita postopke zaradi poveličevanja neonacističnih ideologij ter podpihovanja nestrpnosti in sovražnosti v naši družbi, še piše STA.

Vlada in ministrstvo naj se tudi javno ogradita od idej, ki jih po Koprivčevih navedbah zagovarjajo t. i. rumeni jopiči, “njim podobna združenja in skupine ter naredita vse v svoji pristojnosti, da tovrstna sporočila v javnem prostoru ne bodo več ‘uživala’ njune, vse bolj neposredne podpore”.

hitler

Odzvali so se tudi v stranki SAB. “Sploh ne moremo razumeti, da leta 2021 beremo takšne zapise. Ostro ga obsojamo in pričakujemo ukrepanje pristojnih organov zoper znane osebe, ki poveličujejo Hitlerja,” so v SAB navedli za STA.

Predsednik SNS in vodja poslanske skupine te stranke Zmago Jelinčič Plemeniti je v odzivu na sporni zapis ocenil, da je “vsega kriva permisivna vzgoja, ki je zatrla vse tradicionalne vrednote in znanja”. “Izbrisala je tudi znanje zgodovine. Pojasnjevanje zgodovine je prepuščeno kvazi strokovnjakom in LGTB+ aktivistom. Zato me takšna izjava ne čudi, ker je le plod nepoznavanja zgodovine,” je za STA navedel Jelinčič.

V Levici menijo, da gre za neposredno posledico širjenja delitev in sovraštva s strani SDS. “Retorika največje vladne stranke daje krila takim mislim, podobno kot je Trump dal krila za napad na kongresno stavbo v ZDA s strani skrajnih desničarjev,” so navedli v odzivu za STA. Spomnili so, da je vlada omenjenemu društvu podelila status javnega interesa, številni vidni predstavniki SDS pa da “koketirajo z neonacističnimi in neofašističnimi organizacijami, tudi predsednik vlade”.

Zapis glede Hitlerja je najostreje obsodil tudi predsednik Desusa Ljubo Jasnič. “Starši in moji bližji sorodniki so kot zavedni primorski Slovenci živeli fašizem in taborišče smrti Dachau. Z vrstniki sem spremljal dobesedno klanje na Balkanu, genocid nad enim narodom, ki bi bil lahko usoden tudi za nas. Očitno zgodovina ni več učiteljica,” je navedel v odzivu za STA.

Odgovora stranke SDS in policije na Slovenski tiskovni agenciji še niso prejeli.

Kot smo pisali včeraj, je Urban Purgar predsednik Društva za promocijo tradicionalnih vrednot in odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije (NTA), samooklicanega “neodvisnega medija v službi domovine”, dan pred dnevom spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi, na družbenem omrežju Twitter zapisal “Hitler je #heroj”. Pri tem se je pojavilo vprašanje, ali gre pri omenjenem zapisu za kaznivo dejanje ali lahko posameznik tovrstna sporočila širi brez pravnih posledic?

Kot nam je sinoči pojasnil Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik in predavatelj kazenskega prava na Evropski pravni fakulteti, v Sloveniji tovrstnih izjav ne moremo označiti za kaznivo dejanje. Aleš Zalar, nekdanji pravosodni minister, pa je prepričan, da bi se morala tako tožilstvo kot policija ustrezno odzvati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!