V Svobodi presenečeni in ogorčeni: s čim je Janković prepričal njihove svetnike?

Slovenija 28. Feb 202314:23 > 17:40 26 komentarjev

V Gibanju Svoboda so presenečeni in ogorčeni. Ponedeljkovo glasovanje njihovih ljubljanskih mestnih svetnikov, ki so omogočili potrditev nagrade direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič, je bilo po navedbah v stranki kršitev ne le stališč Svobode, pač pa tudi dogovora, da mestni svetniki Golobove stranke Jankovićevega predloga ne bodo podprli. Zdaj v stranki preverjajo, kaj se je zgodilo tik pred sejo mestnega sveta, da so se njihovi svetniki pridružili ljubljanskemu županu. Kritičen je tudi minister za zdravje, ki sodi v kvoto Gibanja Svobode, Danijel Bešič Loredan, ki napoveduje, da soglasja k izplačilu te nagrade ne bo dal.

Ljubljanski mestni svetniki so s 24 glasovi za in 15 proti potrdili izplačilo za delovno uspešnost direktorici ZD Ljubljana Antoniji Poplas Susič.

Ob vseh 18 svetnikih Liste Zorana Jankovića je predlog podprlo tudi šest od osmih svetnikov Gibanja Svobode. Dve njihovi svetnici, Vesna Ugrinovski in Katja Damij, sta se vzdržali.

V kvoto Gibanja Svoboda sodi tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je dejal, da soglasja za nagrado direktorici ZD Ljubljana kljub sklepu mestnega sveta ne bo dal. “Moje osebno mnenje je, da ob vsem tem, kar smo videli, direktorica ZD Ljubljana do nagrade ni upravičena,” je povedal Bešič Loredan. In nadaljeval, da lahko v demokraciji vsak glasuje po svoji vesti, vendar je prepričan, da večina članov stranke nagrade ne odobrava. “Tiste, ki so dvignili roke, je treba vprašati, zakaj so to storili.”

Glasovanje svetnikov Gibanja Svoboda in dogajanje na seji ljubljanskega mestnega sveta bodo obravnavali tudi organi največje parlamentarne stranke.

“Mestne svetnice in svetniki so pri svojih odločitvah sicer avtonomni, a ta avtonomnost s seboj prinaša tudi posameznikovo odgovornost do volilk in volilcev, predvsem v luči tega, ali izpolnjujejo dane obljube. Odstopanje od obljub, programa in vrednot, ki so jih zagovarjali in na podlagi katerih so dobili zaupanje volilk in volilcev, ni politika Gibanja Svoboda. In za ravnanje, ki ni v skladu s politiko stranke, morajo posamezniki odgovornost prevzeti s svojim imenom in priimkom, ne v imenu stranke,” so zapisali v stranki Gibanje Svoboda in dodali, da podpirajo Bešiča Loredana in njegovo odločitev, da ne poda soglasja k izplačilu nagrade.

Dodali so, da ta nagrada dokazuje, da reforme, ki jih pripravljajo, “niso le korak v pravo smer, ampak so predvsem nujne”. Navedli so tudi, da so se pod zavezo za sodelovanje in podporo pri izvedbi zdravstvene reforme, ki jo pripravlja vlada Roberta Goloba, podpisali vsi poslanci koalicije, tudi vseh 41 poslancev Svobode.

V stranki so sicer zavrnili namigovanja in podtikanja, da ponedeljkovo glasovanje večine njihovih svetnic in svetnikov kaže, da je stranka podlegla diktatu ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Takšna namigovanja in podtikanja so po njihovih navedbah neutemeljena.

Po informacijah N1 so se v poslanski skupini Svobode danes enotno izrekli proti ravnanju strankinih mestnih svetnikov in podprli ministra Bešiča Loredana, ki soglasja za izplačilo nagrade direktorici ZD Ljubljana ne namerava dati.

Poslanci Svobode naj bi po besedah naših virov celo menili, da bi morala mestne svetnike obravnavati strankina etična komisija, saj so kršili stališča Gibanja Svoboda. Še več: po navedbah naših virov so ljubljanski mestni svetniki Svobode kršili tudi dogovor, da se bodo pri glasovanju o nagradi direktorici ZD Ljubljana vzdržali oziroma da Jankovićevega predloga nikakor ne bodo podprli.

Zato v Gibanju Svoboda sedaj ugotavljajo, kaj se je zgodilo tik pred sejo mestnega sveta, da so se njihovi svetniki pridružili ljubljanskemu županu.

Sukič: To ni dobra popotnica za zdravstveno reformo

Nad rezultatom glasovanja je bila po seji ogorčena opozicijska poslanka Levice Nataša Sukič, ki meni, da glasovi podpore svetnikov iz vrst Gibanja Svoboda ne morejo biti dobra popotnica za zdravstveno reformo. “Razočarana sem, da je v Ljubljani prišlo do takšne koalicije,” je dejala Sukič.

Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer na torkovi redni novinarski konferenci dejal, da svetnike SDS in Levice združuje le ena točka – glasovanje proti županu.

Izredni nadzor bo trajal vsaj do maja

Minister za zdravje Bešič Loredan je napovedal, da izredni nadzor, ki poteka v ZD Ljubljana, ne bo končan pred 1. majem. Takrat bodo glede na ugotovitve sprejeli ustrezne poteze. “ZD Ljubljana še vedno odstopa po nedostopnosti, saj imajo ljudje težave. Še vedno je kar nekaj pritožb,” je dogajanje komentiral Bešič Loredan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje