Bo Danijel Poslek postal odgovorni urednik prvega programa na Radiu Slovenija?

Slovenija 31. Jan 202407:38 0 komentarjev
Danijel Poslek
Danijel Poslek (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Svet RTVS bo na izredni seji obravnaval prošnjo za soglasje k imenovanju Danijela Posleka za odgovornega urednika prvega programa na Radiu Slovenija.

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo na današnji izredni seji obravnaval prošnjo uprave, naj poda soglasje k imenovanju v. d. odgovornega urednika prvega programa na Radiu Slovenija Danijela Posleka za odgovornega urednika s polnimi pooblastili. V uredništvu namreč ni dobil zahtevane večinske podpore, zato je po zakonu potrebno soglasje sveta.

Na decembrski razpis za odgovornega urednika sta se prijavila tako Poslek kot novinarka na radiu Simeona Rogelj. Vendar pa pri izrekanju mnenj 17. januarja nobenega od njiju ni podprlo več kot 50 odstotkov članov uredništva. Direktor radia Mirko Štular je tako upravi v imenovanje predlagal Posleka, ki ga je podprlo natanko 50 odstotkov članic in članov uredništva.

Odgovorne urednike programov v skladu z zakonom o RTVS imenuje uprava na predlog programskih direktorjev. Direktorji se pred podajo predloga o imenovanju odgovornega urednika posvetujejo o kandidatih s programskimi delavci v uredništvu, za katero bo odgovorni urednik imenovan. Če ne pridobijo pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta zavoda.

Z decembrskimi razpisi so poleg odgovornega urednika prvega programa na radiu iskali še štiri odgovorne urednike, med njimi odgovornega urednika v informativnem programu prvega programa na Televiziji Slovenija in odgovornega urednika Multimedijskega centra (MMC) – uredništva novih medijev. Na razpis za odgovornega urednika v informativnem programu prvega televizijskega programa se je prijavila takratna v. d. odgovorne urednice Polona Fijavž, na razpis za odgovornega urednika MMC pa takratna v. d. urednice uredništva Ksenja Tratnik.

Obe sta v svojih uredništvih dobili pozitivno mnenje, tako da ju je uprava že imenovala za odgovorni urednici, in sicer Polono Fijavž z 11. januarjem, Ksenjo Tratnik pa z 19. januarjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!