Bo Janez Janša poskrbel za odstop Andreja Vizjaka?

Slovenija 10. Nov 202117:07 > 11. Nov 2021 11:00 10 komentarjev
Janez Janša
Bobo

Zunanji minister in predsednik sveta SDS Anže Logar je po neuradnih informacijah Dela pisal predsedniku stranke in vlade Janezu Janši, da bi moral Andrej Vizjak odstopiti. Janša je to, da je prejel Logarjevo pismo s takšno vsebino, zanikal. V koalicijskih SMC in Novi Sloveniji so se medtem po informacijah N1 postavili na stališče, naj to, kaj bo z Vizjakom, v SDS "rešijo sami". To potrjuje, da so mnenja, ali naj Vizjak sploh še ostane minister, v SDS znova različna. Tako je bilo že poleti, ko je proti Vizjakovi noveli zakona o vodah na referendumu glasovalo skoraj 87 odstotkov volilcev. Če Vizjakovega odstopa ne bo in se bo minister za okolje zagovarjal na interpelaciji, pa se utegnejo po informacijah N1 poslanci NSi vzdržati.

V SDS so mnenja, ali naj Andrej Vizjak še ostane na ministrskem stolu ali naj raje odstopi, znova različna, pravijo informacije iz koalicijskih vrst. Zunanji minister in predsednik sveta SDS Anže Logar naj bi po pisanju Dela predsedniku stranke in vlade Janezu Janši napisal, da bi moral Vizjak odstopiti. Janša je na Twitterju zanikal. da bi od Logarja prejel pismo s takšno vsebino.

Nekateri v SDS vidijo, da jih Vizjak “vleče navzdol”, neuradno za N1 pravijo nekateri v koalicijskih vrstah. Iz tega je mogoče sklepati, da se bo, če se bo Vizjakov odstop res zgodil, to zgodilo bolj zaradi javnomnenjskih koristi stranke SDS pred volitvami in ne neposredno zaradi Vizjakovih pogovorov s poslovnežem Bojanom Petanom pred 14 leti, ki jih je objavila komercialna televizija.

Odločitev, ali Vizjaka pozvati k odstopu ali ne, je v Janševih rokah. Niso pa mnenja o Vizjakovi usodi v SDS prvič letos različna. Kot smo poročali, so bila takšna že po julijskem referendumu o vodah, ki ga je minister za okolje močno izgubil. Proti noveli zakona je namreč glasovalo skoraj 87 odstotkov volilcev.

“SDS naj reši sama”

Če Vizjak ne bo odstopil, ga v parlamentu čaka interpelacija. Koalicijski partnerji stranke SDS so za zdaj še precej previdni pri napovedih, kako bodo ravnali. Tako iz NSi kot SMC prihajajo sporočila, naj to, kaj bo z Vizjakom, “SDS reši sama”, kar pritrjuje informacijam o različnih mnenjih v SDS.

A tudi del članstva Nove Slovenije po informacijah N1 vodstvu stranke sporoča, da NSi Vizjaka ne more pokriti. Ne samo zaradi slišanega v pogovorih s Petanom, pač pa tudi zaradi referendumskega poraza. Zato v NSi po informacijah N1 razmišljajo, da bi se njihovi poslanci na interpelaciji glasovanja vzdržali, če Vizjak ne bo prej odstopil sam.

Da Vizjak ne more računati na podporo NSi, je v današnjih večernih oddajah tudi uradno potrdil še predsednik NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin. Povedal je, da so se z Vizjakom temeljito pogovorili, Tonin pa se je pogovoril tudi z Janšo. Vizjaku je, pravi, povedal, da ne more več računati na podporo NSi, da verjame, da obstaja možnost, da Vizjak “sam sprejme odločitve, ki bodo razbremenile vse”, da se bo (če Vizjak ne odstopi) moral o tem izreči tudi Janša, da pa je na koncu tukaj tudi interpelacija.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa nam je dejal, da sam z Logarjevim pismom ni seznanjen in da se o tem z ministrom za zunanje zadeve ni pogovarjal. “Svojo plat medalje mora minister Vizjak ubraniti na interpelaciji. Za zdaj nihče v poslanski skupini ni izrazil potrebe po njegovem odstopu,” je še pojasnil Krivec.

Interpelacijo zoper Vizjaka so vložile stranke KUL. Da bi minister padel, mora za interpelacijo glasovati 46 poslancev. Vzdržani glasovi torej ne štejejo, so pa sporočilo in obenem upoštevanje koalicijske pogodbe, po kateri naj koalicijski poslanci interpelacij zoper ministre ne podpirajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje