Gibanje Svoboda in SDS obljubljata skupno iskanje rešitev za slovensko zdravstvo

N1 video 11. Jan 202316:00 16 komentarjev
Jelka Godec, Tamara Kozlovič
Denis Sadiković / N1

Ljudje, ki ponoči čakajo pred zdravstvenim domom, protestniki skupaj z vladajočimi zahtevajo spremembe v zdravstvenem sistemu, napovedana in tik pred zdajci odpovedana zdravniška stavka. Vse to smo videli samo v zadnjem tednu dni in kaže, kako težko pričakovana je reforma zdravstva. Ministrstvo za zdravje naj bi svoje namere vendarle razkrilo prihodnji teden. O tem, kaj lahko pričakujemo, smo se pogovarjali s predstavnicama največjih parlamentarnih strank, Tamaro Kozlovič iz Svobode in Jelko Godec iz SDS.

Prizorov, da ljudje ponoči stojijo pred zdravstvenim domom, še nismo videli. Tudi stavke pacientov, ki so se je udeležili celo vladajoči, ne. Za danes napovedana stavka zdravnikov je bila sinoči tik pred zdajci odpovedana. Reševanje težkih razmer v zdravstvu je med prioritetami vsake vlade, aktualna koalicija pa to postavlja na prvo mesto. Napovedujejo, da bodo reformo pripravili letos, spremembe pa bodo začele veljati z začetkom leta 2024.

Kako torej naprej? Bomo spet spremljali prelaganje odgovornosti ali lahko politika doseže dogovor v dobro slovenskega zdravstva in pacientov? V oddaji N1 STUDIO sta se soočili Tamara Kozlovič, predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo, poslanka in generalna sekretarka vladajoče stranke Gibanje Svoboda, ter Jelka Godec, sedanja vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke in v prejšnjem mandatu državna sekretarka za področje zdravstva v kabinetu takratnega predsednika vlade Janeza Janše.

Preberite še: Jelka Godec o napadu na Grimsa: Ne pravimo, da policija laže (VIDEO)

Na “stavki” pacientov tudi vladajoči

Poslanki sta najprej izmenjali mnenja o včerajšnji “stavki” pacientov oziroma shodu civilne iniciative Glas ljudstva za javno zdravstvo. Udeležili so se ga tudi premier Robert Golob in številni drugi predstavniki koalicije, ne pa tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je protestnike označil za ekstremiste, zlorabljene od nekdanjega zdravstvenega ministra Dušana Kebra. Kozlovič je trdila, da so prišli predstavniki vladajoči tja prisluhnit zahtevam, Jelki Godec pa se je zdelo nenavadno, da problemov še ne poznajo. Izpostavila je, da je sredi prejšnjega desetletja Bešič Loredan kot predstavnik civilne družbe imel svoj predlog sprememb v zdravstvenem sistemu. “Reforma bi morala biti danes na mizi,” je dejala. Kaj je še povedala:

SDS je včeraj zahtevala izredno sejo državnega zbora o zdravstvu, Tamara Kozlovič pa je sogovornici očitala, da gre največji opozicijski stranki samo za “šov”. Kako je odgovorila Jelka Godec:

Voditelj Miha Orešnik je Jelko Godec vprašal, ali teh ukrepov ni bilo mogoče izvesti v prejšnjem mandatu, Tamaro Kozlovič pa, ali bo aktualna koalicija predloge upoštevala. V odgovoru je predsednica odbora za zdravstvo zatrdila, da ukrepov ni mogoče pripraviti čez noč, bo pa minister Bešič Loredan po njenih besedah konec marca oziroma v aprilu javnosti predstavil predloga dveh ključnih zakonov, zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o zdravstveni dejavnosti.

Če bo SDS interpelirala Bešiča Loredana …

Na koalicijskem vrhu prihodnji teden Tamara Kozlovič pričakuje analizo zdravstva in ministrov predlog smeri, v katero bi lahko šla reforma, torej kako preoblikovati zavod za zdravstveno zavarovanje. Jelka Godec pa pričakuje, da bo opozicija vključena dovolj zgodaj in ne šele ob parlamentarni obravnavi. Pa bo res tako?

Poslanki ne poznata sporazuma med ministrstvom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides, ki je pripeljal do preklica današnje zdravniške stavke. Jelka Godec je priznala, da je preklic stavke dober za bolnike, žalostno pa je po njenem, da je bila potrebna mediacija med ministrstvom in Fidesom.

Poslanka SDS ni želela jasno odgovoriti na vprašanje, ali v največji opozicijski stranki pripravljajo interpelacijo zoper Bešiča Loredana, Tamara Kozlovič pa je zatrdila, da bi ministra v Svobodi v tem primeru podprli. “Resnično se trudi, dela noč in dan,” je pojasnila. Pri tem so se v pogovoru dotaknili razmer v Ljubljani, za katere je Bešič Loredan odgovornost pripisoval ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, v ponedeljek pa se je Jankoviću opravičil za očitek, da želi občina prodati dve stavbi zdravstvenega doma.

Stranka Tamare Kozlovič je koalicijska partnerica Liste Zorana Jankovića v ljubljanskem mestnem svetu in poslanka je, tako kot pogosto slišimo od predstavnikov vlade, opozorila, da so zdravstveni domovi v pristojnosti občin. O tem, ali bi bilo treba to spremeniti, bodo odločali v okviru razprave o zdravstveni reformi. Zatrdila je, da več desetletij ni bilo narejeno nič za rešitev težav s pomanjkanjem družinskih zdravnikov, Jelka Godec pa se s tem ni strinjala. Pri tem pa je menila, da bi moralo biti dodatno plačilo odvisno od opravljenega dela, in nasprotovala rešitvi aktualne vlade v okviru ambulant za osebe brez izbranega zdravnika.

Na koncu sta se sogovornici še zavezali, da bosta njuni stranki konstruktivno sodelovali pri oblikovanju rešitev v korist pacientov, Jelka Godec pa je odgovarjala še na vprašanja o razkritju N1, da po ugotovitvah policije pri napadu na poslanca SDS Branka Grimsa ni bilo fizičnega stika.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje