Zunanje ministrstvo opustilo Janševe načrte s Tajvanom

Slovenija 04. Avg 202218:54 > 20:36 9 komentarjev
Tanja Fajon in Anže Logar
N1

V luči močno zaostrenih razmer med Kitajsko in ZDA zaradi obiska Nancy Pelosi na Tajvanu se ponovno odpira tudi vprašanje izmenjave predstavništev med Slovenijo in Tajvanom, kar je v začetku leta napovedal takratni premier Janez Janša in s tem razburil Kitajsko. Stališče zunanjega ministrstva o načelu ene Kitajske tudi pod novo vlado ostaja nespremenjeno, načrti s predstavništvoma pa so očitno drugačni.

Januarja letos je tedanji predsednik vlade Janez Janša v nenajavljenem nastopu za indijsko televizijo presenetil z izjavami o Tajvanu. “Delamo na izmenjavi predstavništev”, je takrat razkril in dejal tudi, da bo Slovenija podprla vsako suvereno odločitev Tajvancev: če bodo želeli živeti neodvisno ali pa če se bodo “svobodno, brez prisile, vojaškega posredovanja, izsiljevanja ali strateškega goljufanja, kot se trenutno dogaja v Hongkongu, odločili, da bi bili radi del Kitajske.” Hkrati je bil Janša zelo kritičen do Kitajske, ker se je ostro odzvala na odločitev Litve, da odpre svoje diplomatsko predstavništvo v Tajpeju in dopusti tajvansko v Vilni.

Velesila je na Janševe izjave nemudoma ostro odreagirala, označila jih je kot “nevarne”, zatresle pa so tudi domačo politiko in gospodarstvo, prišlo je do odpovedi pogodb. Protestiral je gospodarski minister in predsednik koalicijske stranke Konkretno Zdravko Počivalšek, ki je zapisal, da morajo “osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, upoštevati gospodarsko realnost”. Takrat opozicijska SD je zahtevala nujno sejo odbora za zunanjo politiko, evropski poslanec iz njihovih vrst Milan Brglez pa je ocenil, da je to “nesramna in nora privatizacija zunanje politike” in da nas bo Janša sprl z najmanj dvema velesilama.

Brglez, sicer strokovnjak in predavatelj s področja mednarodnih odnosov, danes za N1 pravi, da podatkov o posledicah Janševih izjav nima, a meni, “da je vojna v Ukrajini temeljito premešala karte na svetovnem geopolitičnem področju”, zato smo po njegovem dejanje takratnega predsednika vlade verjetno odnesli le “z manjšimi praskami”. Evropski poslanec ob tem tudi opozarja, da je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) že takrat poudarilo, da Slovenija spoštuje politiko ene Kitajske in da tukaj ne pričakuje sprememb.

Zunanje ministrstvo, ki ga je v času prejšnje vlade vodil Anže Logar (SDS), je januarja v odzivu na Janševe izjave res zapisalo, “da Slovenija in Evropska unija v odnosih do Kitajske upoštevata načelo ene Kitajske”. A je tudi poudarilo, da v več državah EU obstajajo gospodarsko-kulturna predstavništva Tajpeja, ki sicer ne uživajo diplomatskega statusa, prav tako pa ima več držav EU takšna predstavništva v Tajpeju. Zato so na MZZ menili, da odpiranje oziroma obstoj tovrstnih predstavništev ne predstavlja kršitve načela ene Kitajske in je namenjeno poglobitvi gospodarskega in kulturnega sodelovanja.

Pri tem ni bilo mogoče spregledati, da so na zunanjem ministrstvu v odzivih dosledno uporabljali izraz “Tajpej” in ne “Tajvan”, ki ga je uporabljal Janša. Neuradno je bilo sicer slišati, da njegove takratne izjave tudi z MZZ niso bile usklajene in da so v diplomaciji povzročile kar nekaj nejevolje. Prejšnji zunanji minister Logar, ki je zdaj napovedal kandidaturo za predsednika republike, se danes na naše klice ni odzval.

MZZ opušča načrte prejšnje vlade, Zvera to žalosti

Že več kot dva meseca sicer MZZ vodi predsednica SD Tanja Fajon. Z ministrstva so včeraj v odgovoru na vprašanja N1, kakšno je njihovo stališče do obiska Nancy Pelosi in kakšni so odnosi med Slovenijo in Tajvanom, med drugim ponovili stališče o spoštovanju načela ene Kitajske in tudi uporabili del januarskega pojasnila o tem, da ima več držav EU gospodarsko-kulturna predstavništva Tajpeja in obratno. Niso pa več omenjali, da odprtje takšnega predstavništva ne bi pomenilo kršitev načela ene Kitajske.

Zato smo danes MZZ dodatno povprašali, ali je izmenjava predstavništev s Tajvanom sploh še v načrtu. Poslali so zgolj kratek odgovor: “Vlada Republike Slovenije ni sprejela odločitve o odprtju predstavništva Tajpeja v Republiki Sloveniji ali predstavništva Republike Slovenije v Tajpeju, niti tega zaenkrat ne načrtuje.” Na vprašanje, zakaj, na MZZ niso odgovorili. Jasno je torej, da je nova vlada stopila korak nazaj in da Janševih pogovorov s predstavniki Tajvana ne bo pripeljala do konca.

“To me žalosti in skrbi”, je za N1 povedal evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver, ko smo ga presenetili s to informacijo. “Upam, da si bodo v prihodnje premislili, sicer bo to še ena velika napaka zunanje politike, ki so jih delali že v prejšnjih vladah, pred Janševo”, ocenjuje Zver. Ob tem poudarja, da bi morali slediti drugim državam iz evroatlantskih povezav in krepiti sodelovanje s Tajvanom, “ki gospodarsko v globalnem merilu stoji perfektno in seveda tudi varuje temeljne demokratične vrednote in je eden od stebrov demokracije v pacifiškem svetu”.

Zverova poslanska kolegica iz Evropske ljudske stranke (EPP) Ljudmila Novak, izvoljena na listi NSi, podobno sporoča, da v politični skupini EPP menijo, “da bi EU in njene države članice, med katere spada tudi Slovenija, morale okrepiti svoje odnose s Tajvanom, saj gre za pomembnega demokratičnega zaveznika in gospodarskega partnerja v indo-pacifiški regiji.” Ob tem je še izrazila željo, da bi Kitajska ustavila svojo vojaško bojevitost in pritisk na Tajvan.

Ministrstvo za zunanje zadeve, Mladika
Denis Sadiković/N1

Evropski poslanec Renew Europe, izvoljen na listi nekdanje LMŠ, Klemen Grošelj o morebitni izmenjavi predstavništev med Slovenijo in Tajvanom meni, da bi bila “v zaostrenih razmerah po obisku predsednice ameriškega predstavniškega doma gospe Pelosi takšna poteza Slovenije nepotrebna, saj ne bi prispevala k umirjanju razmer, ampak k dodatnemu zaostrovanju že tako napetih.” Grošelj ocenjuje, da lahko Slovenija svoje interese na otoku, če to želi, uveljavlja tudi preko skupne EU misije na Tajvanu.

Zanimivo pa so mnenja o tem različna v evropskih poslanskih vrstah Socialnih demokratov, ki trenutno tudi vodijo slovensko zunanje ministrstvo. Medtem ko Milan Brglez z aktivnostmi MZZ oziroma dogovori o izmenjavi predstavništev s Tajvanom ni seznanjen in meni, da bi morala “naša zunanja politika v tem trenutku največ svojih aktivnosti usmerjati v takojšnje prenehanje vojne v Ukrajini, humanitarno in razvojno pomoč Ukrajini ter zagotovitvi zadostnih zalog plina in zakupa elektrike za zimske mesece”, pa drugi evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec v odprtju predstavništev ne vidi težav.

Nemec, ki je mesto evropskega poslanca zasedel po tem, ko je Tanja Fajon postala zunanja ministrica, tako meni, da so odnosi s Kitajsko kljub Janševim izjavam spet na visokem nivoju in da so v Pekingu po dodatnih pojasnilih razumeli, da je šlo za enostransko potezo takratnega premierja in da uradno stališče Slovenije glede Tajvana ostaja nespremenjeno.

Kot pojasnjuje Nemec, so bili že takrat na seji odbora za zunanjo politiko na stališču, da je treba okrepiti odnose z otokom, a da je treba dosledno uporabljati izraz “Tajpej”. Zato evropski poslanec podpira aktivnosti, “ki so v skladu z ohranjanjem stališča do enotne Kitajske”. Ta po njegovem z odpiranjem gospodarsko-kulturnih predstavništev Tajpeja nima težav, zato bi lahko na ta način ohranili dobre odnose z obema akterjema.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje