Vajgl vse bolj razmišlja o predsedniški kandidaturi. Ima podporo kakšne stranke?

Slovenija 02. Avg 202216:14 > 17:17 10 komentarjev
Ivo Vajgl
Borut Živulović/BOBO

Predsednik Nove socialdemokracije Andrej Magajna je odstopil od namere, da bo kandidiral za predsednika države. Osmim preostalim kandidatom, ki se želijo povzpeti na čelo države, pa se utegne v prihodnjih dneh pridružiti nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl.

Da se nameravajo podatki v tekmo za predsednika oziroma predsednico države, je doslej napovedalo devet kandidatov. A si je predsednik Nove socialdemokracije Andrej Magajna že premislil in od namere, da bo kandidiral za predsednika republike, odstopil. Kot razlog so v stranki navedli, da mediji najavljenih kandidatur ne obravnavajo enako oziroma da je bil njihov kandidat skorajda spregledan.

V tekmo pa se utegne podati nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl. Kot je danes povedal za N1, načrtov o kandidaturi za predsednika še ni opustil. Nasprotno – o tem vse bolj intenzivno razmišlja, končno odločitev pa naj bi sporočil sredi avgusta, ko bo pretehtal vse možnosti in okoliščine morebitne kandidature. Dopušča tako možnost, da bi ga podprla katera od političnih strank, kot tudi, da bi se podal na težavnejšo pot zbiranja 5.000 podpisov volilk in volilcev.

S katero stranko bi se lahko dogovoril o kandidaturi za predsednika republike, nam Vajgl ni želel razkriti, kot je znano, pa se je njegovo ime znašlo na seznamu 71 oseb, ki so jih za to mesto nominirali v SD. Ob tem naši sogovorniki iz vrst Socialnih demokratov pravijo, da Vajgla kandidatura zelo mika.

Iva Vajgla je sicer nameravala kot svojega predsedniškega kandidata podpreti SAB. Ko je stranka na aprilskih državnozborskih volitvah ostala pred parlamentarnim pragom in je s pripojitvijo h Gibanju Svoboda sredi prejšnjega meseca prenehala obstajati, pa so ti načrti padli v vodo. Ker je kot član SAB podprl združitev, je Vajgl pričakoval, da bo Golobova stranka tudi njemu namenila podporo. A se to ni zgodilo; organi Gibanja Svoboda so kot kandidatko za predsednico države enotno podprli podpredsednico stranke Marto Kos, Vajgl pa je nato sklenil, da se Golobovi stranki ne bo pridružil.

“Trenutno nisem član nobene stranke,” nam je danes dejal bivši evropski poslanec, ki je bil v preteklosti član DeSUS, še prej pa Zares in LDS.

Vajgl kot svojo prednost navaja dolgoletne izkušnje tako na mednarodnem področju kot tudi doma. “Trikrat sem kandidiral na volitvah in trikrat sem bil izvoljen: dvakrat v evropski parlament in enkrat v državni zbor,” poudarja. Ob tem dodaja, da razmere tako v svetu kot doma kažejo, da je tudi za volitve za predsednika države zelo pomembno, kakšne izkušnje ima kandidat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje