Brecelj: Odklapljanje ministra se je začelo z ustanovitvijo strateškega sveta

Slovenija 15. Jul 202309:42 5 komentarjev
Erik Brecelj
Denis Sadiković/N1

Pred pol leta je začel delovati strateški svet za zdravstvo, ki ga vodi Erik Brecelj. Kaj so pripravili do zdaj in kaj jih še čaka? Brecelj je v intervjuju za STA pojasnil, da je zagnanost članov nad pričakovanji in da ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana Robert Golob ni zamenjal zaradi njegovih pozivov.

Strateški svet za zdravstvo, ki deluje pri premierju Robertu Golobu, se je prvič sestal 27. januarja, minuli četrtek pa je imel zadnjo sejo pred poletjem. Naslednja seja bo v drugi polovici avgusta, člani pa bodo po podskupinah delali tudi v vmesnem času, če bodo ocenili, da je to potrebno, je pojasnil Brecelj.

Po njegovih besedah člani strateškega sveta razpravljajo o številnih temah. V četrtek so denimo s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije in ministrstva za zdravje razpravljali o mreži primarne ravni zdravstva. Zdi se mu, da “mreže ne bo problem sestaviti”. Ocenjuje pa, da je problem, ker se podatkov s primarne ravni ne uporablja za načrtovanje.

Sicer pa se svet veliko ukvarja s področjem upravljanja in financiranja v zdravstvu. “Daleč smo z inštitutom za kakovost. Strokovno je zadeva postavljena, zdaj delamo finančno konstrukcijo,” je pojasnil. Jeseni se bodo bolj aktivno začeli ukvarjati še s problemi bolnišnic, je napovedal.

“Zagnanost je nad pričakovanji”

Na vprašanje, koliko časa strateški svet še potrebuje za pripravo vseh predlogov, je odgovoril, da je to tek na dolge proge, saj rešujejo ogromno problemov. “Tukaj ni točke, da bi rekel, zdaj smo pa konec. Vse države imajo težave z zdravstvom, problem je, če se nobene ne reši in se samo kopičijo. Smo skromni, zelo veseli bomo, če bomo katero od težav pomagali razrešiti,” je poudaril.

Doslej pripravljeni predlogi so sicer po njegovi oceni dobri. Zagnanost članov je označil za neverjetno, nad pričakovanji.

Mediji so sicer v zadnjih dneh poročali o odhodu člana sveta Marka Jakliča, ki je zaradi različnih pogledov s tega mesta sicer odstopil že pred časom. Breclja sicer preseneča, da ni odstopilo še več članov, tudi glede na “ignoranco bivšega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredena”.

Na vprašanje, ali torej nadaljnjih odstopov ne bo, je odgovoril, da je še en član omenjal to možnost, a to ne bi imelo velikega vpliva na delo strateškega sveta. “Ljudje imajo svoje obveznosti, ne da se vsak četrtek popoldne kar pustiti vse in se ukvarjati s strateškim svetom,” je dejal. Se pa, tako Brecelj, želijo v strateški svet vključiti še dodatni, “večinoma dobronamerni” člani.

Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./Bobo

Brecelj zanika, da se je menjava Bešiča Loredana začela zaradi njega

Brecelj je v zadnjem času zdaj že nekdanjega ministra za zdravje Bešiča Loredana večkrat javno pozval k odstopu. Premier Golob je bivšemu ministru odstopno izjavo v podpis ponudil 7. julija, Bešič Loredan pa jo je podpisal.

Na vprašanje, kolikšen je bil po njegovi oceni njegov vpliv na odločitev premierja Goloba pri zamenjavi Bešiča Loredana, je odgovoril, da je to “pretiravanje”. “Ne vem koliko imam vpliva, dosti ne. Koliko mi zaupa, morate vprašati njega. Ampak absolutno ni res, da so se postopki začeli s tem, ko sem jaz to javno rekel. ‘Odklapljanje ministra’ se je začelo že veliko prej,” je ocenil.

“Vidim zdaj za nazaj – ustanovitev tega strateškega sveta pod pristojnostjo predsednika vlade je bilo odklapljanje ministra, o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja minister sploh ni bil obveščen,” je pojasnil svoje stališče.

Za ministrski položaj nima časa

Zdravstveni resor bo začasno vodil Golob, od ekipe državnih sekretarjev ostaja Azra Herceg, na novo pa je vlada na ta položaj v četrtek imenovala Marjana Pintarja in Valentino Prevolnik Rupel.

Brecelj je povedal, da je strateški svet s Pintarjem že konstruktivno sodeloval. Valentino Prevolnik Rupel pa pozna več let, je tudi članica strateškega sveta. Srečen je, da je sprejela to funkcijo, saj ima po njegovih besedah veliko znanja s področja financiranja zdravstva, pa tudi s področja kakovosti, kjer je v medicini po njegovi oceni velik primanjkljaj.

“Seveda, oba,” pa je odgovoril na vprašanje, ali katerega od novih državnih sekretarjev vidi na mestu novega zdravstvenega ministra.

Sam medtem za ministrski položaj nima časa. Čeprav ocenjuje, da težave v zdravstvu pozna bolje kot večina in ima predloge, kako jih reševati, je ministrstvo sistem, ki zahteva posebna znanja, ki jih pridobiš s študijem, izobraževanjem in raziskovanjem, je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje