Časa za eksperimentiranje ni več, Golob je na prelomni točki svojega mandata

Robert Golob o zdravstvu
Borut Živulović/Bobo

Odhod ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana niti v koaliciji niti v civilni družbi ni sprožil obžalovanja, kljub temu pa je pustil veliko prasko na politični podobi Roberta Goloba. Potrdil je namreč, da je premier izbral napačnega nosilca osrednje vladne reforme, in še poglobil dvom, da je sedanja vlada sposobna izpeljati ključne in nujno potrebne spremembe na področju zdravstva. Bo zdaj sledila tudi širša rekonstrukcija vlade?

Golobovo vlado zapušča drugi minister: po notranji ministrici Tatjani Bobnar odhaja še minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Prav njuno pritegnitev je premier Robert Golob ob oblikovanju vlade izpostavljal kot velik uspeh. “Gre za najboljšo poznavalko ustroja policije in predvsem tega, česa policija ne bi smela početi,” je predsednik vlade v predstavitvi ministrskih kandidatov opisal Tatjano Bobnar.

“Gre za enega redkih v zdravstvu, ki so si upali že pred leti reči bobu bob – povedati, da imamo sicer bogat zdravstveni sistem, z dolgo tradicijo, ampak ne deluje. Skupaj s svojimi somišljeniki, ki jih ni malo, bo ta sistem začel spreminjati od znotraj,” je pel slavospev Bešiču Loredanu.

Seja strateškega sveta za zdravstvo
Borut Živulović/Bobo

V (dobrem) letu dni je obema pokazal vrata: notranja ministrica je sicer sama spisala odstopno izjavo, Bešiču Loredanu jo je prinesel kar Golob sam in jo je minister le podpisal.

Nobenega dvoma ni, da odhoda obeh ministrov puščata veliko prasko na politični podobi Roberta Goloba. Slovo Tatjane Bobnar zato, ker je v javnosti priljubljena ministrica razkrila poskuse političnih pritiskov premierja in nekaterih njegovih tesnih sodelavcev na policijo. V bran ji je tedaj stopil tudi del civilne družbe, ki je prispeval k zmagi Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah, javnomnenjska podpora vladi in največji koalicijski stranki pa je takrat prvič občutno padla.

Civilna družba se v bran Bešiču Loredanu ni postavila. Nasprotno – že nekaj časa je terjala, da zapusti ministrski položaj. Prav tako je zdravstvenemu ministru, ki je bil še ne dolgo nazaj na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov, v zadnjih mesecih podpora v javnosti precej padla, kar je gotovo nekoliko olajšalo Golobovo odločitev, da mu pokaže vrata.

Kljub temu pa se je premier za slovo Bešiča Loredana nedvomno mnogo težje odločil kot za odhod Tatjane Bobnar. Zdravstvena reforma je namreč osrednji projekt sedanje vlade, od katerega je v veliki meri odvisno Golobovo politično preživetje, v Bešiču Loredanu pa je prepoznal jamstvo, da bo ta reforma izpeljana.

Z odhodom zdravstvenega ministra je torej premier priznal, da je bila njegova ocena zgrešena in da je storil napako. Pritrdil je očitkom, da dosedanji ukrepi na področju zdravstva niso obrodili želenih sadov in da so celo ošibili javno zdravstvo, na krepitev katerega stavita Gibanje Svoboda in koalicija.

Prav tako se je z odhodom nekoč najmočnejšega člena še utrdila ocena, da je sedanja ministrska ekipa šibka, da je njeno delovanje neorganizirano, celo kaotično. Dvom, da so vladajoči sposobni izpeljati ključne in nujno potrebne reformne projekte, se je še poglobil.

Ne išče se samo minister, temveč ekipa

Na ministrstvu za zdravje pravih reformnih ukrepov sploh še niso začeli pripravljati, zato ne manjka ocen, da bo izgubljeno leto na tako zahtevnem resorju težko nadoknaditi. Premier Golob je ob odhodu Bešiča Loredana kot ključno poudaril, da bo treba na ministrstvu oblikovati močno ekipo.

Tega odhajajoči minister ni bil sposoben narediti. V času njegovega vodenja so zdravstveni resor zapustili številni izkušeni kadri, namesto njih pa so prišli novi, ki so se šele začenjali spoznavati z zdravstvenim sistemom in postopki za pripravo zakonodaje. Kadrovske menjave so povzročile veliko nezadovoljstva.

Poslabšali so se tudi odnosi ministrstva z drugimi institucijami, ki so se pritoževale, da jih minister neupravičeno napada ali pa jih preprosto ignorira. Vodja največje bolnišnice, ljubljanskega kliničnega centra Marko Jug je na primer dejal, da z ministrom sploh ne komunicirata.

Bešičev način skrajševanja čakalnih vrst ni prinesel želenih učinkov. Število čakajočih se je celo povečalo, prav tako niso osamljeni očitki, da so se poslabšali odnosi med zaposlenimi v bolnišnicah.

Prav interventni zakon velja za največji fiasko odhajajočega ministra za zdravje. Ta je namreč omogočil neomejeno plačevanje vseh zdravstvenih storitev, zato so lahko zasebniki koncesionarji bistveno povečali obseg dela in pritegnili več zdravnikov iz javnega sektorja.

Čakalnica v bolnišnici
Srdjan Živulović/BOBO

Tudi bolnišnice so dajale prednost pregledom in posegom, ki so se jim ekonomsko splačali, namesto da bi se osredotočile na najbolj nujne storitve. Pri interventnem zakonu je prišlo do prvih javnih nestrinjanj med Gibanjem Svoboda in Bešičem Loredanom – stranka je namreč preprečila ministrov načrt, da se v skrajševanje čakalnih vrst vključijo tudi zasebniki brez koncesije.

Bešiča Loredana so tako v zadnjem času zagovarjali predvsem tisti, ki zastopajo interese zasebnikov v zdravstvu. V opozicijski Novi Sloveniji so večkrat poudarili, da je imel minister dobre zamisli, ki pa jih zaradi vpletanja Levice in Goloba v njegov resor ni mogel uresničiti.

V zadnjih tednih so Bešiča Loredana še zlasti podpirali v Klubu slovenskih podjetnikov. V njegovem upravnem odboru sedi zdravnik Marko Bitenc, lastnik dveh podjetji, v katerih je Bešič Loredan operiral tudi med ministrskim mandatom.

BOBO

Ne gre torej pričakovati, da bi odhod zasebnemu zdravstvu precej naklonjenega Bešiča Loredana zamajal koalicijo ali celo razdelil največjo vladno stranko – po podpisu odstopne izjave so mu namreč v en glas očitali, da je premalo storil za krepitev javnega zdravstva.

Bo pa nedvomno pomembno, koga bo Golob postavil za novega zdravstvenega ministra. Časa za eksperimentiranje ni več. Morda pa je sedaj priložnost, da premier zamenja še kakšnega člana vlada – neučinkovitih ministrov, ki bi si zaslužili, da jim pokaže vrata, je še kar nekaj.

Da bi utegnil odsloviti še koga, je sicer Golob po naših informacijah namignil tudi na sredinem sestanku poslancev in ministrov Gibanja Svoboda na Brdu pri Kranju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje