Del Supernove Rudnik brez uporabnega dovoljenja. Lastniki: Kinodvorane so varne

Gospodarstvo 03. Dec 202213:00 > 06. Dec 2022 10:59 4 komentarji
Supernova
Denis Sadiković

Del nakupovalnega središča Supernova na Rudniku v Ljubljani nima uporabnega dovoljenja, so nam potrdili na ministrstvu za okolje. Gre za del centra s trgovinami in kinodvoranami, ki so ga odprli pred pol leta. Kako lahko torej sprejemajo kupce in gledalce, če stavba nima uporabnega dovoljenja? Pristojni inšpektorat je prejel prijavo, inšpekcijskega nadzora pa še ni opravil.

Letos spomladi so na Rudniku v Ljubljani odprli prenovljen in razširjen trgovski center Supernova. Nakupovalno središče je poleg trgovin in restavracij dobilo še kino s sedmimi dvoranami, poimenovan Cineplexx, dva zabaviščna parka in fitnes. S 70 milijonov evrov vredno naložbo se je center povečal na 50.000 kvadratnih metrov.

Toda kot je prva poročala Mladina, je del centra še vedno, torej več kot pol leta po odprtju, brez uporabnega dovoljenja. “Investitor Supernova Lju d. o .o., Jurčkova cesta 223, Ljubljana, je dne 17. 5. 2022 na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) podal zahtevek za izdajo uporabnega dovoljenja za uporabo kinodvoran v prizidku trgovskega centra Supernova Rudnik. Tehnični pregled je bil izveden 18. 10. 2022, uporabno dovoljenje še ni bilo izdano,” so nam potrdili na pristojnem ministrstvu. Za Mladino so pojasnili še, da je bilo 8. septembra letos izdano uporabno dovoljenje le za manjši del prizidka trgovskega centra Supernova Rudnik.

Kaj so bile pomanjkljivosti, zaradi katerih uporabno dovoljenje ni bilo izdano? “Upravni organ je ugotovil, da določeni lokali objekta še niso bili dokončani in pripravljeni za tehnični pregled,” pojasnjuje MOP.

Kako lahko torej trgovine v novem delu centra sprejemajo kupce, kinodvorane pa gledalce, če stavba nima uporabnega dovoljenja? Ali ni uporabno dovoljenje predpogoj za odprtje, smo vprašali ministrstvo. “Uporabno dovoljenje je predpogoj za odprtje,” so nam odgovorili. Nakupovalni center torej v tem delu, kjer so tudi kinodvorane, sploh ne bi smel biti odprt. Obligacijski zakonik določa, da je za stanje nepremičnine odgovoren lastnik, še pravijo na MOP.

Za pojasnila smo se obrnili na lastnika centra, družbo Supernova Lju, ki pa navedbe o tem, da del centra dovoljenja nima, zanika. “Supernova Lju ima vsa potrebna dovoljenja za delovanje nakupovalnega centra Supernova Ljubljana Rudnik. Z izdajatelji dovoljenj smo v rednih kontaktih,” so nam odgovorili in dodali, da “za naše zaposlene, stranke in obiskovalce ni in nikoli ni bilo nobenega varnostnega tveganja. Vse je bilo zgrajeno po najnovejših in najsodobnejših standardih in je 100 % varno”. Na podrobnejša vprašanja za zdaj niso odgovorili.

Skupina Supernova s sedežem v Avstriji ima v Sloveniji nakupovalne centre na 25 lokacijah. Leta 2018 je za 116 milijonov evrov kupila deset Mercatorjevih centrov, leta 2019 pa za 220 milijon deset centrov Qlandia. Skupina je po podatkih na njihovi spletni strani od leta 2000 leti zgradila ali kupila 145 tovrstnih nepremičnin. Poleg Avstrije in Slovenije, trgovska središča odpirajo tudi na Hrvaškem, Slovaškem in v Romuniji.

Kako bodo ukrepali inšpektorji?

Na inšpektoratu za okolje in prostor so za stanje izvedeli šele pred dobrim tednom, iz vprašanja Mladine. “Inšpektorat za okolje in prostor ni prejel pobude za izvedbo nadzora (prijave) zaradi uporabe trgovskega centra v Supernovi brez uporabnega dovoljenja. Lahko pa vsebino svojih vprašanj, če se boste strinjali, zabeležite kot prijavo,” so takrat odgovorili novinarki.

Supernova rudnik
Borut Živulović/Bobo

“Do vprašanja novinarke Mladine nismo prejeli nobene informacije, da del Supernove nima uporabnega dovoljenja,” so nam sporočili z inšpektorata. In kako inšpektorji preverjajo, ali imajo objekti ustrezna dovoljenja? “Gradbeni inšpektorji preverjajo potrebna dovoljenja po prijavah (pobudah) za izvedbo inšpekcijskih nadzorov, pa tudi v akciji usmerjenih nadzorov nad preprečevanjem nedovoljenih objektov in v drugih usmerjenih akcijah gradbene inšpekcije. Objekti, ki se jih v teh akcijah preverja, so naključno izbrani. Med temi naključno izbranimi objekti se je v letošnji akciji izvedel nadzor garaže v Supernovi. Ugotovljeno je bilo, da ima za svoje delovanje vse potrebne dokumente,” so pojasnili in dodali, da so novinarkino informacijo evidentirali kot prijavo, “a zaenkrat inšpekcijski nadzor še ni bil opravljen”.

Poudarili so, da pri odpiranju novih inšpekcijskih postopkov “striktno upoštevajo metodologijo obravnave prijav, ki jo je IRSOP sprejel zato, da se lahko med prejetimi prijavami najprej rešuje tiste, ki nakazujejo najbolj preče probleme oziroma kršitve.” Ob vsaki prijavi, ki jo dobi inšpektorat, preverijo, ali je kršitev v njegovi pristojnosti in kako nujno jo je obravnavati. Glede na to prijavo evidentirajo v skupino (rang), v kateri so prijave z enako stopnjo nujnosti obravnave suma kršitve. “Če in kdaj bo inšpektor uvedel inšpekcijski nadzor, je torej prvič odvisno od nujnosti obravnave kršitve, ki je navedena v prijavi, drugič, od števila prijav v istem rangu (prijave v rangih se obravnavajo po vrstnem redu od najstarejše do najmlajše) in tretjič, od števila prijav z vsebino, ki se zaradi nujnosti obravnave uvrsti v višje prioritete. Za primer, pred odločanjem o zadevi, ki se je glede na kriterije uvrstila v 3. rang, se odloča o zadevah, ki so uvrstile v prvi in tudi drugi rang, tudi če prijava iz 3. ranga že dalj časa čaka na obravnavo,” pravijo na IRSOP. Ne razkrivajo pa, v kateri rang nujnosti so uvrstili zadevo Supernova.

Izliv vode v starem delu centra

V začetku novembra smo poročali o tem, da se je v omenjenem trgovskem centru na Rudniku vdrl strop, nekatere dele centra je zalila voda. Lastnik Supernove nam je odgovoril, da je takrat počila vodovodna cev v starem delu centra. “Nedavni izliv vode ni v nobenem primeru povezan z delom stavbe, ki je predmet vaših vprašanj. Ob tem nihče ni bil poškodovan in ni nastala večja materialna škoda. Škoda je bila sanirana v roku 24 ur, center pa je ves čas nemoteno deloval,” so zapisali.

@tilceh

En tak normaln dan v SUPERNOVI (Rudnik) 🙈🤪

♬ original sound - Til Ceh

Zanimivo je, da so mediji tudi pred 20 leti, ko je Supernova v Sloveniji odpirala svoje prve trgovske centre, poročali o podobnih zapletih z uporabnimi dovoljenji. Nakupovalno središče Supernova v Kopru je svoja vrata odprlo maja 2002, do septembra 2003 pa ni pridobilo ustreznega uporabnega dovoljenja, je takrat poročal časopis Dnevnik. Stvari naj bi se zapletle, ker bi moral investitor že na tehničnem pregledu predložiti pogodbo o tem, kdo je glavni izvajalec del. Po poročanju Dnevnika pa je bil očitno izvajalec na papirju en, dejansko pa so objekt gradili drugi.

Investitor v koprski center Supernove je bilo takrat podjetje Immorent Beta. Gradbeni inšpektor koprske enote Inšpektorata za okolje in prostor mu je odredil, da do konca leta 2002 odpravi vse pomanjkljivosti in pridobi z zakonom predpisano uporabno dovoljenje, sicer bo prepovedal uporabo objekta. Toda podjetje tega ni storilo, temveč je tik pred iztekom roka inšpektorja prosilo za podaljšanje roka. Prošnji niso ugodili, zato je inšpektor izdal odločbo o prepovedi uporabe objekta. Toda podjetje se zanjo ni zmenilo in je nemoteno poslovalo naprej, prav tako so bile ves čas odprte vse trgovine v centru. Zato je začel inšpektor podjetju izrekati denarne kazni v višini 300.000 tolarjev (1251 evrov, op. p.), da bi podjetje prisilil, da pridobi ustrezno uporabno dovoljenje ali pa objekt preneha uporabljati. Kazen so plačali v predvidenem roku. Koprski gradbeni inšpektor Bojan Zadel je takrat za časnik dejal, da bo s kaznovanjem dosledno nadaljeval, dokler se stanje ne bo spremenilo.

V primeru, da bi se komu od obiskovalcev kaj zgodilo, bi lahko zahteval visoko odškodnino prav zato, ker objekt nima uporabnega dovoljenja in je tako uradno še vedno gradbišče.

Kaj lahko stori inšpekcija, če ali ko bo ugotovila, da je del Supernove odprt, nima pa uporabnega dovoljenja? “V primeru neskladne uporabe objekta pristojni inšpektor odredi prepoved uporabe objekta do izdaje uporabnega dovoljenja oziroma novega dokončnega oziroma pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Inšpektor odredi prepoved uporabe objekta z dnem vročitve odločbe. V kolikor zavezanec ne spoštuje odrejene obveznosti, začne postopek upravne izvršbe s prisilitvijo z denarnimi kaznimi,” pojasnjuje inšpektorat.

Pojasnila lastnika Supernove še pričakujemo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje