Arso izdal opozorilo: delci PM10 bodo spet presegli mejne vrednosti

Slovenija 23. Feb 202313:33 0 komentarjev
Onesnažen zrak
Srdjan Živulović/BOBO

Po večini Slovenije bodo delci PM10 danes presegli dnevne mejne vrednosti, so napovedali na Agenciji RS za okolje. Nacionalni inštitut za javno zdravje vsem prebivalcem, še posebej pa ranljivim skupinam, odsvetuje zadrževanje v bližini prometnic in svetuje, da bivanje na prostem omejijo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja.

Na Arsu svetujejo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka na njihovi spletni strani ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Preberite še: Arso opozarja na povečano onesnaženost zraka: omejite aktivnosti na prostem

Slednji za vse prebivalce, zlasti pa ranljive skupine, med katerimi so dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki, priporoča, da bivanje na prostem omejijo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem pa naj se izogibajo bližini prometnic, ampak izberejo park ali gozd. Poleg tega naj ne izvajajo napornejših fizičnih aktivnosti in se raje omejijo na sprehod.

Preberite še: Posnetki iz zraka: zahtevno čiščenje najbolj onesnažene jame pri nas

Kot so še zapisali na spletni strani NIJZ, se povišane ravni delcev v zraku pojavljajo predvsem pozimi, ko se cestnemu prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, in industrijskim virom priključijo še dodatni viri – kurišča in neugodne podnebne razmere. Najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci pa so v večjih urbanih središčih.

Preberite še: Les: obnovljivi vir toksičnih snovi v zraku

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!