Desus odreka podporo vladi, njihovi poslanci se ne strinjajo

Slovenija 12. Okt 202119:25 > 21:25 5 komentarjev
Desus
BOBO

Svet Desusa je na današnji seji odrekel nadaljnjo podporo vladi, s čimer pa se poslanci stranke niso strinjali. Prav tako so sklenili, da ne bodo podprli nekaterih zakonskih rešitev - med njimi zakonov o demografskem skladu, dolgotrajni oskrbi in nalezljivih boleznih.

Svet Desusa je na današnji seji podprl dokument, s katerim odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi, je v izjavi za medije dejal predsednik stranke Ljubo Jasnič. Hkrati vlado, ki so jo sicer zapustili že decembra lani, pozivajo, naj nemudoma odstopi in razpiše predčasne volitve, “da država dobi legitimno vlado z večinsko podporo prebivalstva”.

“Morda je podpora vladi dobra za kakšnega posameznika v Desusu, zagotovo pa ni dobra, ravno nasprotno, izjemno škodljiva je za stranko Desus,” je prebrati v dokumentu, ki ga je pripravil Jasnič, danes pa ga je obravnaval in potrdil svet stranke.

Kot je med drugim sklenil svet stranke, Desus tako “ne bo več podpiral ne tekočih, kaj šele zakonskih ukrepov te vlade”. Tako so vladi odrekli podporo pri bližajočem se glasovanju o državnih proračunih za leti 2022 in 2023.

Poslanci dokumentu nasprotujejo

To sicer še ne pomeni, da bodo poslanci, ki so se že večkrat znašli v nesoglasju z vodstvom stranke, tako tudi glasovali. Na današnji seji sveta prisotna poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak dokumentu namreč nasprotujeta, Simonovič je tudi potrdil, da je glasoval proti.

“Stališče poslancev je, da tega ne podpiramo. Kako bomo glasovali za posamezen zakon, se bomo v poslanski skupini pred vsakim glasovanjem usedli in se dogovorili,” je za Večer dejal Hršak. Za medij je še povedal, da bo tako tudi pri glasovanju o proračunu.

Predsednik sveta Anton Urh je v izjavi za medije po koncu seje sicer ocenil, da je bila razprava konstruktivna. “Pomembno je, da sta se vodstvo in svet stranke poenotila in da gremo poenoteno med članstvo, ki pričakuje enotno vodstvo in da bomo naprej delali, kar stranka pričakuje,” je dejal.

Desus odrekel podporo zakonom o demografskemu skladu, dolgotrajni oskrbi in nalezljivim boleznim

Svet Desusa je podprl sklepe izvršnega odbora, da ne podprejo predlogov zakona o demografskem skladu, novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o dolgotrajni oskrbi, niti zakona o nalezljivih boleznih. O interpelaciji zoper notranjega ministra Aleša Hojsa danes niso govorili.

Pozivov poslancem Desusa, ki so se pojavili na klavzuri 10. septembra, člani sveta niso obravnavali oz. razprave, ki bi dala oprijemljivejše rezultate okoli tega, danes ni bilo. Poslanci so namreč večkrat v tem mandatu ravnali v nasprotju s sklepi in uradnim stališčem stranke. A na koncu izvršni odbor sklepa, da bi svoje poslance pozval k odstopu, ni sprejel.

Pred srečanjem sveta se je sestal tudi izvršni odbor stranke, ki je obravnaval tekoče zadeve. Pripravljali naj bi se na predvsem na volitve.

Zakon o nalezljivih boleznih je koalicija julija – tik pred parlamentarnimi počitnicami – zrušila sama. Glasovanje o zakonu o demografskem skladu, ki je sicer eden osrednjih zakonov koalicijske pogodbe, pa je na isti seji preložila. Že takrat je bilo slišati, da je eden izmed razlogov za tak manever predvsem nasprotovanje poslancev Desusa. Brez njihovih glasov namreč koalicija ne more zbrati dovoljšnje podpore – zakon o nalezljivih boleznih bi moralo po izglasovanem vetu državnega sveta podpreti 46 poslancev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje