Dež, mraz, morda celo pozeba in sodra: “Čaka nas vse sorte”

Slovenija 25. Mar 202310:47
Profimedia

Čeprav so nas minuli dnevi že popeljali v pomlad, je vremenski preobrat poskrbel za bolj jesensko vzdušje. "To je vse normalno za ta čas," pravi dežurni vremenoslovec agencije za okolje. Občutna ohladitev, temperature pod lediščem, dež, možnost pozeba in sodre ... Kakšno vreme nas čaka v naslednjih dneh?

Po napovedih, ki smo jih že objavili konec tedna, se je vikend začel deževno, dež pa naj bi ponehal tekom dneva. Ponekod po državi je tudi snežilo. A že jutri popoldan lahko pričakujemo nove pooblačitve in dež, veter, zvečer tudi močnejše padavine. Kakšno bo vreme v naslednjih dneh?

“Čaka nas vse sorte,” je za N1 povedal dežurni meteorolog agencije za okolje (Arso) Janez Markošek. Kot so pri Arsu zapisali na svojem FB profilu, smo imeli v minulih dneh obdobje pretoplega vremena, saj je bila povprečna temperatura zraka 6 stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem za ta čas. Prihodnji teden lahko pričakujemo prvo resnejšo ohladitev pomladi, ko naj bi se temperature spustile tudi pod ledišče. “V torek bi se lahko temperature spustile do minus 4 stopinje Celzije, a to je še nekoliko negotova napoved. Za bolj natančno bomo morali še malo počakati,” je povedal meteorolog.

Dve vremenski fronti za dež cel vikend

Za ta konec tedna je Arso napovedal prehod dveh vremenskih front.  Prva je že tu.

Deževnemu sobotnemu jutru bo popoldan sledila umiritev vremena in razjasnitev. A plohe ali nevihte s kratkotrajnimi nalivi se do takrat še lahko pojavljajo. Ni izključen niti pojav sodre. Nedelja bo sprva jasna, ponekod po nižinah se lahko zbudite v megleno jutro. Od zahoda se bo pooblačilo,  zapihal pa bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Popoldan nas bo že dosegla nedeljska vremenska fronta, sprva rahle padavine, ki se bodo pojavljale ponekod, se bodo zvečer okrepile in zajele vso Slovenijo. V noči na ponedeljek naj bi padavine ponehale. Meja sneženja se bo ob koncu padavin spustila do okoli 1100 m nadmorske višine.

Srdjan Živulović/Bobo

Začetek tedna bo hladen

V prvih dneh novega tedna se torej lahko sprijaznimo z močnimi ohladitvami in (verjetno) tudi bolj toplimi oblačili. Jutranje temperature bodo najverjetneje marsikje pod lediščem, vrednosti okoli minus štiri stopinje Celzija na dveh metrih od tal ne bi bile presenečenje, so zapisali vremenoslovci na družbenih omrežjih, a še ostajajo nekoliko previdni s to napovedjo. Ciklonsko območje bo segalo od vzhodne Skandinavije vse do Balkana, od koder se bo vzpostavil severni zračni tok do osrednjega Sredozemlja.

Temperatura zraka je pri tleh še nekoliko nižja kot na dveh metrih, pojasnjujejo pri Arsu. Pomembna faktorja bosta veter in količina oblačnosti. Če se bo severni veter, ki bo pihal v ponedeljek, nadaljeval v noč in bo ponoči še kaj ostankov oblačnosti od popoldanskih ploh, potem bo ohlajanje manjše. Zato v prihodnjih dneh spremljajte morebitna opozorila o možnosti slane in pozebe.

V noči na torek naj bi se zjasnilo in veter pa se bo umiril. Hladnejši zrak se bo predvidoma v sredo začel umikati iznad naših krajev, a vremenoslovci za zdaj menijo, da bi lahko tudi v sredo zjutraj marsikje še vztrajale temperature zraka tudi pod lediščem. Natančnejšo napoved bodo objavili v ponedeljek, a kot pravi Markošek, je lahko “celotna prvotna polovica aprila podobna”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.