Dokončno odločanje o reformi šolstva prestavljeno na naslednjo sejo

Slovenija 16. Feb 202421:30 0 komentarjev
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Poslanci so na izredni seji opravili drugo obravnavo predloga novele zakona o osnovni šoli in ga nekoliko dopolnili s koalicijskimi dopolnili. Dokončno bodo o njem odločali na naslednji seji.

Vladni predlog novele zakona o osnovni šoli predvideva obvezni tuji jezik za prvošolce. Poleg tega predvideva nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za tretješolce in določa, da je uspeh na NPZ v 9. razredu lahko eno od meril pri vpisu na srednje šole v primeru omejitev vpisa na srednješolskih programih.

Na ministrstvu z novelo prenavljajo tudi koncept razširjenega programa v osnovnih šolah, vključevanje učencev priseljencev v obvezni program in izobraževanje učencev na domu. Učenci, ki se izobražujejo na domu, bi morali opravljati predmetne izpite iz enakega števila predmetov kot vrstniki v javnih oziroma zasebnih šolah.

Poslanci so na glasovanju sprejeli več dopolnil Svobode, Levice in SD, ki so upoštevala predvsem mnenje zakonodajno-pravne službe. Glasovali so proti vsem dopolnilom SDS, kjer so med drugim predlagali črtanje dela, ki vpeljuje NPZ za tretješolce, in črtanje člena, ki je predvideval, da bi bili rezultati NPZ v 9. razredu eno od meril za vpis na srednje šole.

Poleg tega so zavrnili dopolnilo SD, kjer so predlagali, naj se ohrani trenutna ureditev izobraževanja na daljavo, kar bi pomenilo, da se število obveznih opravljenih izpitov za učence, ki se šolajo na domu, ne bi spremenilo.

Po končanem glasovanju o dopolnilih pa poslanci na tej seji niso opravili še tretje, zadnje obravnave zakona, saj je več kot tretjina navzočih poslancev temu nasprotovala. Tako bodo dokončno o zakonu glasovali na naslednji seji.

Razprava na današnji seji se je sicer vrtela zlasti o smiselnosti sprememb na področju nacionalnega preverjanja znanja. Poslanci v opozicijskih SDS in NSi so napovedali, da bodo glasovali proti, od poslancev koalicije pa je bilo pričakovati, da bodo predlog glede na razpravo pri glasovanju predvidoma podprli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!