Dopolnitev pokojninske novele: za boljši položaj invalidsko upokojenih in vdov

Slovenija 07. Nov 202321:30 11 komentarjev
razprodaja
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Odbor za delo je brez glasu proti za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog pokojninske novele, ki izboljšuje položaj invalidsko upokojenih in vdov oz. vdovcev. Prav tako so brez glasu proti pripravili dopolnjeni predlog novele zakona o štipendiranju, ki posamezniku omogoča prejemanje državne in Zoisove štipendije hkrati.

Predlog vladne novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ga je predstavil državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija, spreminja način za izračun pokojninske osnove pri upokojitvi, kadar je zavarovanec prejemal delno invalidsko nadomestilo zaradi dela s krajšim delovnim časom po določbah zdaj veljavnega pokojninskega zakona ali delno invalidsko pokojnino po določbah pokojninskega zakona iz leta 1999, ki je bil v veljavi pred njim.

Delno nadomestilo zaradi dela s krajšim delovnim časom po veljavnem zakonu in delna invalidska pokojnina po prejšnjem se po predlogu novele upošteva tako, da se za zavarovance, ki so dobivali enega od obeh prejemkov, za izračun pokojninske osnove upoštevajo plače, nadomestila oziroma zavarovalne osnove, kakor bi veljale zanje v primeru dela s polnim delovnim časom. Preračun bo po predlogu izveden na podlagi podatkov o posameznikovih osnovah, ki se nanašajo na krajši delovni čas. Pri tem bodo za obdobja, za katera so bila izplačana navedena nadomestila iz invalidskega zavarovanja, upoštevali število ur polnega delovnega časa.

Druga skupina, na katero se nanašajo predlagane spremembe, so vdove in vdovci. Predlog uvaja institut zagotovljene vdovske pokojnine kot dodaten socialni element znotraj sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Institut je namenjen vsem vdovam ali vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine. Zagotovljena vdovska pokojnina bo v enaki višini kot zagotovljena pokojnina in se bo usklajevala enako kot pokojnine. Znesek, ki bo izplačan konec novembra, bo znašal 700 evrov, je napovedal. Ta rešitev po besedah državnega sekretarja zadeva nekaj manj kot 9.000 ljudi.

Odbor DZ za delo
Foto: Matija Sušnik/DZ

Zakonodajno-pravna služba DZ je bila do predloga novele kritična. S predlogom se uvaja nova, t. i. zagotovljena vdovska pokojnina, ki jo bo vdova oziroma vdovec lahko v celoti prejemal hkrati s svojo starostno, predčasno ali invalidsko pokojnino. Vendar pa takšen dvojni status po veljavni zakonodaji ni mogoč, ampak lahko vdova oz. vdovec izbere, katero pokojnino bo prejemal, v določenih primerih pa je mogoče le prejemanje dela vdovske pokojnine po umrlem, je med drugim dejala sekretarka službe Andreja Kurent.

Generalni direktor pokojninskega zavoda Marijan Papež je medtem pojasnil, da sta oba pokojninska zakona, veljavna pred zdajšnjim, poznala zagotovljeno vdovsko pokojnino. Predlog novele je podprl kljub strinjanju, da gre za parcialno rešitev, ki jih je bilo po sprejetju veljavnega pokojninskega zakona iz leta 2012 že 13.

Povprečna vdovska pokojnina brez sorazmernih delov znaša 613 evrov, povprečna starosta pokojnina pa 928 evrov, je v razpravi opozoril poslanec Svobode Dean Premik. “Že tu vidimo, da gre za veliko razliko,” je izpostavil. Tveganje revščine je po njegovem pojasnilu največje v enočlanskih upokojenskih gospodinjstvih, ker pa ženske živijo dlje, gre v večjem delu za upokojenke.

Karmen Furman iz SDS pa je menila, da bi morala vlada reševati položaj vseh tistih, katerih pokojnina je nižja od 700 evrov in jih je skoraj 110.000. Obravnavani predlog novele medtem naslavlja le manjši del te skupine, je bila kritična. “Za temi številkami so ljudje,” je opomnila.

Odbor DZ za delo
Foto: Matija Sušnik/DZ

Dopolnjeni predlog novele zakona o štipendiranju, ki so ga prav tako pripravili na današnji seji, določa, da se državna štipendija s 1. januarjem 2024 ne bo za nekaj evrov znižala, kar bi se zgodilo zaradi sprejetega zakona o urejanju skupnosti študentov, je povedal predsednik odbora Miha Kordiš (Levica) kot predstavnik predlagateljev. Predlog novele so namreč v zakonodajni postopek vložile poslanske skupine koalicije.

Predlog nenazadnje določa, da se bodo štipendije Ad futura s šolskim oziroma študijskim letom 2025/2026 v skladu s predlogom prenesle s štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada na ministrstvi za vzgojo in izobraževanje ter za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje