DS o predlogu pobude za vložitev zahteve za ustavno presojo zakona o RTVS

Slovenija 04. Dec 202312:50 3 komentarji
rtvs
Foto: Borut Živulović/BOBO

Državni svet bo v tem tednu odločal o predlogu pobude, da na ustavno sodišče vložijo zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Presojo omenjene novele je sicer že zahtevalo prejšnje vodstvo RTVS, do dokončne odločitve ustavnega sodišča ni prišlo, prejšnji mesec pa je nova uprava pobudo za oceno ustavnosti umaknila.

Predlog pobude za sprejem zahteve za začetek postopka za presojo ustavnosti novele zakona o RTVS, ki ga je vložila skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Andrejem Poglajenom (lokalni interesi), bo v sredo najprej obravnavala komisija državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino, je razvidno iz gradiva.

Predlagatelji menijo, da je novelo zakona treba razveljaviti v celoti, ker zaradi postopka, po katerem je bila sprejeta, kot tudi zaradi njene vsebine predstavlja kršitev več členov ustave ter člena Evropske konvencije o človekovih pravicah. “Ker je ex lege prenehanje mandata dosedanjih članov vodstvene, upravne in nadzorne strukture RTVS protiustavno, preprečitev te protiustavnosti nujno zahteva ugotovitev protiustavnosti tudi nove vodstvene, upravne in nadzorne strukture RTVS,” so med drugim zapisali.

Ob tem so spomnili, da je državni svet že od začetka nasprotoval sprejetju novele zakona, zato je tudi izglasoval odložilni veto. Po vetu državnega sveta je državni zbor julija lani zakonsko besedilo vnovič sprejel. Nato je bil razpisan referendum, na katerem je bila novela novembra lani potrjena. A je več tedanjih vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti več členov.

Ustavno sodišče je pobudo, ki so jo predlagatelji vložili hkrati s predlogom za začasno zadržanje, obravnavalo na desetih nejavnih sejah, na katerih so ustavni sodniki obravnavali več različnih osnutkov vsebinskih odločitev. Eno so 22. maja že izglasovali, a je bila nato predlagana in izglasovana njena revotacija, kar pomeni, da ni bila sprejeta.

Čeprav so se, kot je takrat dejal predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto, z zadevo ukvarjali veliko več kot s povprečno zadevo, so konec maja ugotovili, da se je ustavno sodišče znašlo v položaju, ko ne more več oceniti, kdaj bo lahko sprejelo dokončno vsebinsko odločitev. Ni mogoče izključiti niti, da bi se takšno stanje spremenilo šele s spremembami sestave sodnikov ustavnega sodišča, so navedli. Glede na to so umaknili začasno zadržanje dela zakona, ki je veljalo od februarja.

Po odpravi začasnega zadržanja maja sta se Gregorčič in pravnik Matej Avbelj pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Konec oktobra sta sporočila, da je ESČP pritožbo razglasilo za nedopustno in da se na to odločitev ni možno pritožiti.

Pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS je prejšnji mesec nova uprava RTVS umaknila. Z ustavnega sodišča pa so takrat sporočili, da ima sodišče zadevo še v obravnavi, zato “kakršnih koli zaključkov v tej zadevi še ni mogoče podati”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje