Še en veto državnega sveta, tokrat na novelo zakona o AvMS

Slovenija 16. Jul 202105:45 > 11:40 1 komentar
Serije
PROFIMEDIA

Državni svet je izglasoval veto na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Državni svetniki so na izredni seji odločali o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah (AvMS). Glasov za je bilo 17, proti pa en. Večina svetnikov je namreč ocenila, da novela diskriminira domače ponudnike avdiovizualnih medijskih storitev.

Predlog za veto je vložila komisija DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki je med drugim izpostavila nesorazmernosti in nejasne opredelitve, ki jih po njihovi oceni vsebuje novela.

Novela po mnenju komisije pomeni nesorazmerno, kar šestodstotno prikrito obdavčitev slovenskih izdajateljev in ponudnikov avdiovizualnih medijskih storitev. To jih postavlja v podrejen položaj v primerjavi s tujimi ponudniki avdiovizualnih medijskih storitev, ki na slovenskem trgu le pridobivajo prihodke, medtem ko v avdiovizualno produkcijo ne vlagajo, so zapisali.

Novela prav tako nedosledno oziroma nejasno opredeljuje prispevek za razvoj evropskih avdiovizualnih del, pomanjkljiva pa je tudi pri opredelitvi Sklada za evropsko avdiovizualno produkcijo.

Poslanci morajo zdaj o noveli odločati znova, za potrditev pa bo potrebnih najmanj 46 glasov. S prav toliko glasovi je DZ sicer novelo sprejel pretekli teden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje