Vlada sprejela izhodišča za pogajanja o reformi sistema plač v javnem sektorju

Slovenija 17. Mar 202321:22 0 komentarjev
Vlada
Saša Despot/BOBO

Vlada je na dopisni seji sprejela izhodišča o plačah za pogajanja s sindikati javnega sektorja, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Sindikatom jih bo na seji pogajalske komisije predstavila zadnji teden marca.

Vlada je na dopisni seji sprejela izhodišča za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Med izhodišči, s katerimi bo vladna pogajalska ekipa začela pogajanja, je najprej načrt, da se vladna ekipa o rešitvah za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah s sindikati dogovori do konca junija letos, te pa naj bi v prakso prešle do konca prihodnjega leta.

Predlog zakona o novem plačnem sistemu in novi plačni lestvici v javnem sektorju bi po vladnih načrtih v zakonodajni postopek vložili najkasneje julija letos. Vlada pri tem cilja na to, da bi zakon v veljavo stopil s 1. januarjem leta 2024.

Vlada prav tako načrtuje, da bi izhodiščne plačne razrede iz spodnje tretjine plačne lestvice na novo lestvico uvrstili z letom 2025, vse ostale pa z letom 2026. Plačne razrede funkcionarjev bi na novo lestvico postavili leta 2027, še piše v sporočilu za javnost.

Poleg prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij pri osnovnih plačah pa želi vlada na posebnih pogajanjih doseči tudi prenovo nazivov, dodatkov, števila dni letnega dopusta ter prenovo poklicnega zavarovanja.

Med vladnimi izhodišči je še zamrznitev nagrajevanja redne delovne uspešnosti, ki bi nastopila prihodnje leto. Vladna izhodišča pa predvidevajo še, da dokler ni dogovora s sindikati o vseh vsebinah, ne more nobena posamezna vsebina zaživeti v praksi.

Za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik kot vodja vladne pogajalske skupine imenovala posebno medresorsko delovno skupino. Ta bo morala uvrstiti delovna mesta in nazive v plačne razrede, ko bo ta dokument pripravljen, pa bodo stekla pogajanja.

Po prvotnem dogovoru bi sicer morali sindikati že do 15. marca prejeti zakonski predlog za ureditev plačnega sistema javnega sektorja, a je vlada v torek razpravo o tem prekinila in jo nadaljevala v četrtek. Tudi tedaj zakonskih rešitev ni pripravila, pač pa se je le seznanila z izhodišči za pogajanja.

Začetek pogajanj tako o prenovi plačnega sistema javnega sektorja kot tudi o odpravljanju plačnih nesorazmerij so vlada in sindikati predvideli v oktobra lani podpisanem sporazumu. Konec januarja je vladna stran sindikatom najprej predstavila analizo stanja in nato 9. februarja še izhodišča za plačno reformo.

Ko so se sestali nazadnje, 24. februarja, so se do vladnih izhodišč opredelili sindikati. Tedaj so kot zanje nesprejemljiv označili denimo predlog za zamrznitev napredovanj in delovne uspešnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!