Ministrica: “Ponudba za zdravnike je dobra, plače dviguje za 8 do 20 odstotkov”

Slovenija 07. Dec 202206:23 > 11:04 11 komentarjev

Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran so parafirali dogovor o plačah v zdravstvu. Zdravniška sindikata Fides in Praktik.um svojih podpisov ne bosta prispevala, saj pričakujeta nadaljevanje pogajanj z vlado. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je poudarila, da se vlada ne bo več pogajala, saj je tudi zdravnikom dala dobro ponudbo.

Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran so parafirali dogovor o plačah v zdravstvu. Gre za dogovor o stavkovnih zahtevah, ki so jih v začetku leta postavili predstavniki zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, v celoti pa prinaša za 40 milijonov evrov dodatnih letnih stroškov. Ta obseg denarja je bil predviden v dogovoru z vsemi sindikati javnega sektorja iz oktobra letos.

Ministrstvo za zdravje je danes popoldne parafiran sporazum objavilo na svoji spletni strani. V sporazumu je določena tudi časovnica dvigov plač, saj ne bodo vsi dvigi izvedeni istočasno. Ministrstvo pa še ni objavilo prilog sporazuma, v katerih je določeno, koliko plačnih razredov pridobi posamezno delovno mesto.

“Jaz in vlada to smatramo kot velik korak za zdravstveno reformo in umiritev razmer v zdravstvu in socialnem varstvu,” je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. “Morda se zdi majhen korak, tukaj sta dve mapici, ampak po dveh, treh mesecih trdega dela smo naredili korak naprej. Zagotovo nismo mogli zadovoljiti vseh in ustreči vsem, ampak veliki večini smo. Zame je ključno, da sta se pogajalski strani našli na skupnem imenovalcu, da je zdravstvo celota in da postavljamo pacienta v ospredje. S temi izhodišču po novoletnih praznikih nadaljujemo z določanjem zdravstvenega plačnega stebra.”

Dodal je, da izraz plačni steber “ni najbolj optimalen”, a ponovil, da je zdravstvo celota in da bodo s tega vidika naslovili vse, kar je treba. “Verjamem, da bomo 1. aprila še bolj svečano in s še večjim ponosom podpisali nov sporazum, za dokončno ureditev razmer v zdravstvu,” je napovedal.

“Smo na dobri poti”

“Današnji dan razumemo kot eno točko v procesu, ki je potreben za normalizacijo razmer v zdravstvu,” je dejala Irena Ilešič Čujovič, predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva. Nismo še tam, samo pa, kot verjamemo na naši strani, na dobri poti.” Kot pomembno je ocenila vladno spoznanje, da je treba uravnovesiti oziroma uravnotežiti dogovor z lanskega novembra. “To smo vsaj delno opravili v danes zaključenem pogajalskem procesu. Čaka nas še nekaj izzivov, pa vendarle menim, da smo uspeli nekaj nekaj aktutnih delovnih mest, delovišč oziroma profilov prestaviti z mrtve točke, ki je trajala celotno leto 2022.”

Danes parafirani sporazum po njenih besedah naslavlja obe njihovi glavni stavkovni zahtevi. Torej odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu ter oblikovanje standardom in normativov. Nekatere točke so že razrešili, za druge pa so si postavili nove roke, je pojasnila sindikalistka. “Verjamem, da bo vlada roke spoštovala in da bomo v socialnem dialogu našli najboljše rešitve,” je dejala.

Med vprašanji, ki še ostajajo odprta, so anomalije, predvsem v plačni skupini, ki zadeva medicinske sestre in babice, in v skupini tehnikov. Zato sporazuma ni parafirala predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar. Kot je povedala konec novembra, je nesprejemljivo, da dogovor ne vključuje vseh zaposlenih v zdravstvu. Lahko zgodilo, da bi v istem timu delala zdravnik, ki mu vlada ponuja pet plačnih razredov, in medicinska sestra, ki ji vlada ne ponuja nobenega dodatnega plačnega razreda.

Poklicna skupina medicinskih sester in babic je bila dvigov deležna že v dogovoru, ki so ga sindikati sklenili s prejšnjo vlado novembra lani. Takrat niso enako dobila vsa delovna mesta v tej poklicni skupini, a sedanja vlada jih v torkatna pogajanja ni želela vključiti. Tako bi nastala nova nesorazmerja, je pojasnil Bešič Loredan. Bodo pa tudi ta delovna mesta naslovili v reformi plačnega sistema, je napovedal. Enako velja za poklicno skupino J oziroma tako imenovane podporne službe. Ta poklicna skupina ima v javnem sektorju posebno, po mnenju mnogih depriviligirano mesto.

“Z mislijo na paciente, stanovalce v socialnovarstvenih zavodih in članice ter člane, ki opravljajo delo v res težkih razmerah, smo poskušali storiti najboljše, kar se v tem trenutku da. Upamo, da bo šlo v to smer. Na sindikalni strani verjamemo, da je bil storjen korak naprej. Naj bo to dobra popotnica za delo, ki nas še čaka v letu 2023, torej izgradnja novega plačnega sistema v javnem sektorju,” je danes povedala Ilešič Čujovič.

“Pozornost se premika s plač na pacienta”

“Ministrstvo za javno upravo si je ponovno vzelo vlogo, da skrbi za uravnoteženost sistema in enakovredno obravnavo vseh,” je dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. “Sila me veseli današnja parafa, predvsem v luči tega, da prepoznavamo zdravstvo in socialno varstvo kot enoten sistem. V preteklosti je bilo preveč parcialnih pogajanj, kjer so si močnejše skupine izpogajale več kot ostali,” je povedala. Ob tem je pozvala sindikate zdravnikov in zobozdravnikov, da se pridružijo podpisu.

Poudarila je tudi, da se z današnjim parafiranjem dogovora pozornost premika s plač na pacienta. “Začenjamo se pogovarjati o tem, kako pacientom zagotavljati boljši dostop do storitev, ki ga zdravstvo in socialno varstvo zagotavljata,” je dejala.

Pogajanja, obremenjena z domnevnimi grožnjami

Zdravniška sindikata Fides in Praktik.um svojih podpisov ne bosta prispevala, saj pričakujeta nadaljevanje pogajanj z vlado. “Z naše strani pogajanja niso zaključena in v dobri veri po nadaljevanju pogovorov s strani vlade pričakujemo termin naslednje pogajalske seje,” so pojasnili v Fidesu, “Če si vlada dejansko želi konstruktivnega načina iskanja najboljših rešitev, verjamemo, da bo odgovorila na naš predlog za nadaljevanje pogajanj.” Včeraj dopoldne so nam sporočili, da niso dobili vabila na današnji dogodek, vendar je ministriva Ajanović Hovnik danes dejala, da so vabilo dobili. “Ne vem, zakaj se nam niso pridružili,” je dejala in poudarila, da še vedno lahko podpišeta sporazum.

V Fidesu so dodali, da bo odziv vlade pomembno sporočilo slovenskim zdravnicam in zdravnikom, zobozdravnicam in zobozdravnikom in ključen moment pri težki odločitvi glede naših nadaljnjih aktivnostih in odločitvah glavnega odbora sindikata, ki se bo še ta teden seznanil z rezultati ankete med članicami in člani. Za anketo so se v Fidesu odločili, ker želijo na podlagi rezultatov odločiti o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih.

Anketo bo med člani izvedel tudi sindikat družinskih zdravnikov Praktikum. “Nimam mandata za parafiranje sporazuma,” nam je predsednik sindikata Praktik.um Igor Muževič odgovoril na vprašanje, ali bo danes parafiral sporazum.

Vseeno dvig zdravniških plač

“Zdravniškim sindikatom je bilo zelo jasno povedano, da je ponudba, ki jo imajo na mizi, zadnja,” je danes dejala Sanja Ajanović Hovnik, “bila je dobra, pomeni od osem do 20 odstotkov višje plače v prihodnjem letu. Vključevala ni niti pogoja storilnosti niti kakšnega drugega pogoja. Dejansko pomeni samo višje plače.” Upoštevati pa bi morali tudi situacijo, v kateri je država, in napoved reforme plačnega sistema, je poudarila. “Vlada si v tem trenutku ni mogla privoščiti, da ponudi več,” je dejala.

Minister za zdravje pa je danes glede zdravnikov dejal, da še vedno vse sindikate vabi na podpis aneksa, ki bo predvidoma v kratkem sledil današnjemu parafiranju. “Kar moramo nasloviti glede zdravništva, bomo naslovili v novem plačnem sistemu,” je napovedal.

Minister Bešič Loredan je že konec novembra dejal, da so pogajanja s Fidesom zaključena. Izjavo je dal po sestanku, ki je bil prvi po tem, ko je Fides razkril domnevne ministrove grožnje Gregorju Zemljiču, podpredsedniku Fidesa in njegovemu glavnemu pogajalcu.

Bešič Loredan je pozneje v javnem pismu nagovoril zdravnike in zdravnice in pojasnil, da jim vladni predlog ponuja, kar je v dani makroekonomski situaciji in ujetosti v enotni sistem plač v javnem sektorju plač v tem trenutku možno.

Po predlogu vlade, ki ga je Bešič Loredan predstavil v pismu, bi zdravnikom na začetku poklicne poti plače zvišali za 20 odstotkov, in sicer za osem odstotkov s 1. januarjem 2023 in za preostali odstotek s 1. aprilom 2023. Delovna mesta zdravnika brez specializacije oziroma zdravnika po opravljenem sekundariatu, ki so trenutno uvrščeni v začetni 35., 37., 38. in 40. plačni razred, bi se po vladnem predlogu uvrstila v nova delovna mesta zdravnika brez specializacije z osnovno licenco, katerih začetni plačni razred bi bil po 1. aprilu 2023 za šest plačnih razredov višji.

Gregor Zemljič, Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./BOBO

Tudi če Fides in Praktik.um dogovora ne podpišeta, bo vseeno veljal tudi za zdravnike. Zadostuje namreč, da spremembo kolektivne pogodbe podpiše en sindikat, ki je reprezentativen v določeni dejavnosti. Aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike pa bo najverjetneje podpisal sindikat zdravstva in socialnega varstva.

Sledi oblikovanje plačnega stebra

Sprejemu dogovora o plačah bo sledil začetek pogajanj o novem plačnem stebru za zdravstvo, sta napovedala Bešič Loredan in ministrica Ajanović Hovnik. Oblikovanje stebra je Fides izboril oktobra z grožnjo s stavko, drugi sindikati pa so bili do tega zelo kritični. Kot je pojasnila Ajanović Hovnik, bo zdravstveni plačni steber samo prvi od plačnih stebrov v reformiranem plačnem sistemu.

V Fidesu so nam potrdili, da bodo v teh pogajanjih sodelovali, a ponovili, da najprej pričakujejo podpis dogovora o plačnih razredih. “Kot pobudnik sprememb plačne zakonodaje za zaposlene v zdravstvu se bo Fides konstruktivno udeleževal tudi sestankov za gradnjo novega zdravstvenega plačnega stebra, saj je to edina pot v smeri iskanja dolgoročnih rešitev. Ocenjujemo, da bi se pogovori morali začeti že takoj po podpisu sporazuma s ciljem najti rešitve še pred zapisanimi skrajnimi roki v podpisanem sporazumu,” so pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje