Evropski poslanec Zver pisal v Bruselj: želi si razprave o slovenskih medijih

Slovenija 21. Feb 202313:57 4 komentarji
Milan Zver
BOBO

Evropski poslanec Milan Zver je predsednico odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje Sabine Verheyen obvestil o tem, da je ustavno sodišče začasno zadržalo izvrševanje dela novele zakona o RTVS. Ob tem je med drugim izpostavil, da bi s spremembami zakona RTVS postala "zgolj vladno propagandno glasilo" ter da je njihov edini namen in cilj takojšen prevzem organov upravljanja RTVS in s tem podreditev tega javnega zavoda vladajoči politiki.

Evropski poslanec iz Slovenije Milan Zver (EPP/SDS) je o tem, da je ustavno sodišče začasno zadržalo izvrševanje dela novele zakona o RTV Slovenija (RTVS), v ponedeljek obvestil predsednico odbora Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje Sabine Verheyen ter ji predlagal razpravo o stanju medijev v Sloveniji na eni od naslednjih sej odbora.

Preberite še: Ustavno sodišče zadržalo tri člene novele zakona o RTVS. Kakšne bodo posledice?

Na Twitterju je tudi sporočil, da je o začasnem zadržanju izvrševanje dela novele zakona o RTVS seznanil tudi vodjo parlamentarne skupine za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in ‘t Veld.

Ob tem je objavil v angleščini napisano pismo predsednici odbora Verheyen, v katerem je med drugim izpostavil, da bi s spremembami zakona RTVS postala “zgolj vladno propagandno glasilo” ter da je njihov edini namen in cilj takojšen prevzem organov upravljanja RTVS in s tem podreditev tega javnega zavoda vladajoči politiki.

Med drugim izpostavlja stališče predlagateljev ustavne presoje, da so določbe vladnega predloga zakona v nasprotju z ustaljeno sodno prakso ustavnega sodišča ter sodno prakso Sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice. Ocenil je tudi, da je vladni predlog v popolnem nasprotju z leta 2020 sprejeto resolucijo Evropskega parlamenta o krepitvi svobode medijev.

Zato meni, da bi o stanju medijev v Sloveniji v zvezi z omenjeno resolucijo in pomenom medijev v demokratičnih družbah moral na eni od prihodnjih sej razpravljati odbor Evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje.

Preberite še: Odbor za kulturo: Ustavna pobuda vodilnih na RTVS je neutemeljena

Meni, da si vladajoča koalicija premierja Roberta Goloba želi popolnoma podrediti slovenski medijski prostor, “ki je že zdaj v 80 odstotkih usmerjen levo”. “S popolnim političnim prevzemom nacionalne RTV se nam obeta vsiljevanje levičarske propagande v nacionalnem mediju, ki bi moral skrbeti za uravnoteženo, demokratično, transparentno in predvsem informativno podajanje vsebin občinstvu,” je dodal.

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvrševanje dela 23. člena ter 24. in 25. členov novele zakona o RTVS, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave. Postopki konstituiranja novih organov lahko tečejo, zadržano je končno konstituiranje sveta, zavod pa vodi v. d. direktorja.

Novela zakona o RTVS, ki je bila novembra lani potrjena na referendumu, je sicer konec decembra že začela veljati, a je na ustavno sodišče pobudo za oceno ustavnosti novele s predlogom za začasno zadržanje vložilo več vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem.

Preberite še: Grah Whatmough: Poslovanje RTVS prvič po šestih letih pozitivno

Ustavno sodišče je ob objavi odločitve napovedalo še, da bo takoj nadaljevalo z vsebinsko presojo in zadevo obravnavalo absolutno prednostno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje