Pred konferenco SD: “Za rešitev stranke je potreben čudež”

Slovenija 12. Feb 202415:47 > 16:31 16 komentarjev

Stranka SD, ki se je znašla v najhujši krizi doslej, se danes sestaja na kolegiju, seji predsedstva in konferenci stranke. Predsednica SD Tanja Fajon je pred začetkom dejala, da pričakuje iskren pogovor. Matjaž Han pa pravi, da je bil v minulih dneh na terenu, kjer je začutil, da utrip sicer ni tako slab, a da so ljudje predvsem zaskrbljeni. Medtem državna sekretarka Andreja Katič meni, da je za rešitev stranke iz trenutne zagate potreben čudež.

Socialni demokrati (SD) se bodo popoldne najprej sestali na seji predsedstva, nato pa še na konferenci stranke, saj iščejo pot iz krize, v kateri so se znašli zaradi afere sodna palača.

Predsednica SD Tanja Fajon je ob prihodu na kolegij dejala, da pričakuje iskren pogovor. “Želela sem si konference, saj se v zadnjih tednih, od nakupa te sodne palače, na stranko vršijo hudi pritiski. Smo v resnih izzivih,” je povedala. Kot ključno pa je izpostavila, da že danes najdejo človeka, ki bo postal generalni sekretar.

“Želim tudi odgovore, kaj se je dogajalo pri nakupu palače. Kdo je ravnal negospodarno, vse to zahteva odgovore,” je dodala. “Če je kdorkoli v naši stranki ravnal narobe, bo moral za to odgovarjati,” je pojasnila. Fajon je ocenila, da so pritiski na vodstvo stranke legitimni ter da želi pojasnila o nakupu sodne palače, a je hkrati prepričana, da odgovorov ne bo dobila, zato so uvedli neodvisno preiskavo.

Bomo pa kot vodstvo naredili časovnico, prav tako sem prepričana, da bomo zadeve v stranki znali umiriti,” je strnila.

Po naših informacijah je začasni glavni tajnik postal Matevž Frangež. To informacijo je naknadno potrdil tudi tudi poslanec SD Jonas Žnidaršič. O Frangeževem začasnem prevzemu položaja glavnega tajnika, s katerega je zaradi obtožb o vpletenosti v afero sodna stavba pred tednom dni odstopil Klemen Žibert.

“Ko enkrat padeš, se tudi dvigneš”

Gospodarski minister Matjaž Han pričakuje odkrit pogovor, “realno oceno stanja in pogled v prihodnost”.

Po njegovih besedah Slovenija ne glede na vse potrebuje socialno demokracijo. Na vprašanje, ali ima predsednica stranke Fajon še njihovo zaupanje, je Han odgovoril pritrdilno. “Tri dni sem bi na terenu, začutil sem, da utrip ni tako slab. Ljudje so predvsem zaskrbljeni,” je dejal.

Dodal je še, da so pričakovali rekordno nizko podporo javnosti, ki jo je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava Mediane za časnik Delo. “Bilo bi nekaj narobe, če ob tej zgodbi ne bi doživeli takšnega padca. Verjamem, da ko enkrat padeš, se spet tudi dvigneš – seveda s pravo vizijo,” je še dodal.

Tudi kohezijski minister Aleksander Jevšek pričakuje iskren pogovor. “Imamo priložnost, da se pogovorimo, kje smo in kako gremo naprej,” je strnil pred sestanki. Pričakoval je rekordno nizko podporo, po njegovem mnenju gre za reakcijo na minule dogodke.

Na današnjih sestankih je sicer pričakovati tudi razpravo o usodi vodstva, v zadnjih dneh so se namreč vrstili tudi pozivi k njegovemu odstopu na čelu s predsednico SD Fajon.

“Potreben je čudež”

Skoraj zagotovo bi za izhod iz dane situacije potrebovali čudež, pa je ob prihodu ocenila nekdanja ministrica iz vrst SD in trenutna državna sekretarka na kohezijskem ministrstvu Andreja Katič. Verjame, da bodo z iskrenim pogovorom in načrti ožjega vodstva, morda tudi za druga imena, ki bi vodila stranko, uspešno šli čez evropske volitve. Zagotovo pa se mora stranka pripraviti na menjavo vodstva, če želi še kdaj prestopiti prag parlamenta, je ocenila. Njeno izjavo si lahko ogledate na vrhu članka.

Pred stranko je iskanje poti, kako naprej in s kom, je ob prihodu poudaril nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček. Na mizi je po njegovih besedah tako vprašanje, ali na nadaljnjo pot stranke z aktualno predsednico ali brez nje, v koaliciji ali opoziciji. “Vse je danes na mizi in tako je tudi prav,” je prepričan.

SD je močna stranka z močnim terenom, iz dane situacije lahko izide, če bodo zmogli enotnost in iskrenost, meni. “Če te iskrenosti ne bo, pa se nam ne piše preveč dobro,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje