SD aprila na volilni kongres, v vladi ostaja. Kaj so si očitali v razpravi?

Slovenija 12. Feb 202416:30 > 23:39 35 komentarjev

Organi SD so sklenili, da mesto glavnega tajnika stranke začasno zasede Matevž Frangež, volilni kongres pa bodo izpeljali 13. aprila. Stranka še naprej ostaja v vladi, saj želi, da ta uspešno dokonča mandat, mora pa sodelovanje v koaliciji temeljiti na partnerski osnovi. Na večerni konferenci je bila sicer razprava pričakovano precej dolga. Kdo od prisotnih je bil najbolj oster in zakaj je nekdanji poslanec Franc Trček pred zbranimi pokazal vrečko?

V stranki Socialnih demokratov (SD) je bil danes dan razčiščevanj in iskanja poti iz globoke krize, v kateri se je znašla v zadnjih tednih. Najprej se je sešel kolegij predsednice Tanje Fajon, sledilo je predsedstvo Socialnih demokratov, zvečer so izpeljali še konferenco stranke.

Na omenjenih organih so se dogovorili, da mesto vršilca dolžnosti glavnega tajnika zasede Matevž Frangež, ki je sicer tudi na čelu konference SD. Kot je povedal, bo vlogo glavnega tajnika opravljal zgolj začasno, tudi v tem času pa želi ostati državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo. Frangež je na predsedstvu stranke vztrajal, da bodo ključne odločitve, ki so na ramenih glavnega tajnika, sprejemali kolektivno, odločitve poslovne narave pa skupina treh ljudi. V tej skupini bosta poleg Frangeža še minister za kohezijo Aleksander Jevšek in poslanka Meira Hot. S tem po njegovih besedah želijo okrepiti načeto zaupanje v verodostojnost in poštenje Socialnih demokratov.

Volilni kongres stranke SD bo 13. aprila

Druga pomembna odločitev, ki so jo danes sprejeli organi stranke, je, da bo volilni kongres SD izpeljan 13. aprila. Na vprašanje, ali se bo na njem potegovala za nov mandat na čelu Socialnih demokratov, je Tanja Fajon odgovorila, da so odprte vse možnosti. Do kongresa ostaja predsednica, začenjajo pa postopke za kandidacijske postopke za vse vodilne položaje.

“Za zdaj ne odhajam z mesta predsednice stranke, nasprotno, razprava je celo pokazala, da si SD v teh težkih časih želi trdnega vodenja. Dajem priložnost, da se aprilskega kongresa sami pri sebi vprašamo in tudi pogovorimo, tako programsko kot reformno, kako peljati stranko naprej. Potegnili smo poteze za nov začetek,” je dejala.

Dodala je, da so stranko SD od izbruha afere sodna stavba pretresale različne zgodbe, organi pregona pa so tisti, ki morajo opraviti svoje delo. “Morda smo dosegli dno, ki si ga ni nihče želel, niti pričakoval. Ministrska ekipa, poslanci in tudi naš teren so delali dobro. Zgodilo se je, kar se je, ampak na sestankih organov stranke smo pokazali energijo in ambicijo, da gremo naprej povezani.”

Tanja Fajon
Foto: Igor Kupljenik/BOBO

Nemec: Informacije o zahtevanem odstopu celotnega vodstva stranke niso točne

Podpredsednik Socialnih demokratov in evropski poslanec Matjaž Nemec je na vprašanje, ali razmišlja o tem, da bi na kongresu kandidiral za predsednika stranke, odgovoril, da v tem trenutku o tem ne razmišlja. “Bi pa želel še naprej biti del te ekipe, ki zna narediti samorefleksijo in je sposobna stopiti skupaj,” je dodal.

Po informacijah N1 je sicer med razpravo na konferenci gospodarski minister Matjaž Han, ki ga mnogi omenjajo kot naravnega naslednika Tanje Fajon, dejal, da se na aprilskem kongresu za mesto predsednika stranke ne bo potegoval.

Dolga razprava na konferenci in vrečka Franca Trčka

Po besedah naših virov je bila sicer precej dolga razprava članov konference SD v glavnem umirjena, so pa navzoči vendarle jasno izpostavili, da terjajo spremembe. Po uvodnem nagovoru predsednika konference Frangeža se je najprej oglasila predsednica Socialnih demokratov Fajon. V čustvenem nastopu je povedala, da se je pripravljena še naprej boriti v dobro stranke, da pa pri tem pričakuje tudi pomoč vseh navzočih.

Naj Fajon ostane predsednica SD, se je po besedah naših sogovornikov zavzel njen predhodnik na čelu Socialnih demokratov in sedanji državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Dejan Židan, ki je sicer delo stranke ocenil kot dobro. Bolj kritična naj bi bila državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo ter nekdanja ministrica za obrambo in za pravosodje Andreja Katič. Po informacijah N1 je predstavila predlog ženskega foruma, ki naj bi šel v smeri, da vodstvo stranke sprejme objektivno odgovornost in da Fajon ponudi odstop. To sicer ni nujno, da stori že ta trenutek, naj bi dodala Katič.

Za kolektivni odstop vodstva – bodisi pred kongresom bodisi na njem – naj bi se zavzela tudi nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš. Predsednik podmladka stranke Luka Goršek pa naj bi napovedal, da bo Mladi forum kongres “začinil” in se ne bo nič “držal nazaj”.

Zelo oster je bil po naših informacijah nekdanji poslanec Franc Trček. Povedal naj bi, da je njegova izkušnja s SD izrazito slaba. Pred vstopom v SD je bil sicer Trček član Levice. Kot glavni razlog za sedanjo globoko krizo Socialnih demokratov naj bi izpostavil odsotnost analize strankinega poraza na volitvah leta 2022 in se zavzel, da se za predsednika stranke na volilnem kongresu poteguje več kandidatov. Po besedah naših sogovornikov je Trček celo razprostrl vrečko, na kateri je pisalo: “Vsak zase”, s čimer je želel ponazoriti ravnanje sedanjega vodstva SD.

Franc Trček
Nekdanji poslanec Levice in SD Franc Trček (Žiga Živulović jr./BOBO)

Za izstop Socialnih demokratov iz koalicije naj se na seji konference ne bi zavzel nihče, naj bi pa na primer starosta SD in članica njenega predsedstva Sonja Lokar izpostavila, da je treba v vladi dati večjo težo vrednotam socialne demokracije.

Predstavniki lokalnih organizacij SD naj bi bili do nekaterih potez vodilnih v stranki zelo kritični. Tako naj bi bilo po naših informacijah mogoče tudi slišati, da imajo ti neprimeren odnos do žensk, kar da je nazorno pokazal nastop vodje poslancev Janija Prednika, ki je pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan primerjal z Esmeraldo.

Je pa bila Švarc Pipan za svoje ravnanje, s katerim je znatno oslabila SD, deležna tudi več očitkov. Tako ni manjkala ocena, da oseb, kot je Švarc Pipan, stranka ne bi smela več postavljati na ministrske položaje, pa tudi, da pravosodna ministrica ni vredna niti sekunde razprave.

Ta sicer vabila na konferenco in predsedstvo stranke ni dobila, zvečer pa je iz SD izstopila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje