Fant, ki je prijel kačo: Nisem vedel, da je strupena (POSNETEK UGRIZA)

Slovenija 22. Jul 202305:50 5 komentarjev
Najstnik prijel kačo na Okrešlju
N1

"Nagnjen sem k božanju in pobiranju živali, kar verjetno ni najbolj pametno početje," nam je povedal najstnik iz Švedske, ki je pred dvema tednoma na Okrešlju dvignil gada, ta pa ga je ugriznil v roko. "Če kačo srečate v naravnem okolju, jo pustite pri miru, ognite se ji in ji omogočite, da gre svojo pot," je ob tem poudaril herpetolog Griša Planinc. Objavljamo posnetek ugriza.

Pred dvema tednoma je 16-letnika iz Švedske na območju Okrešlja ugriznil gad. Najstnika so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, kjer so ga oskrbeli, čez noč je ostal na opazovanju. S posnetka dogodka, ki nam ga je posredoval najstnik in ki ga lahko vidite spodaj, je razvidno, da je manjšega gada za rep prijel z desno roko in ga želel položiti na levo roko, pri tem pa ga je kača ugriznila.

“Živali sem imel vedno rad, kač se ne bojim”

“Nagnjen sem k božanju in pobiranju živali, kar verjetno ni najbolj pametno početje, vendar v tem uživam, nam je 16-letnik odgovoril na vprašanje, zakaj je prijel kačo. Kot je dodal, je vedno imel rad živali in se kač ne boji. “Na Švedskem sem vajen nestrupenih kač in mislim, da je to igralo pomembno vlogo pri tem, da sem jo prijel.” Kot je še dodal, je vedel, da so v Sloveniji strupene kače. “Vendar pa si nisem mislil, da bo majhna kača, ki sem jo pobral, strupena.”

Kot nam je še povedal, mu je otekla le roka, po čemer so zdravniki ugotovili, da se je sprostila le majhna količina strupa. “Kača me je ugriznila le z enim zobom in ne z dvema,” je dodal. Pohodnik je čez noč ostal na opazovanju v bolnišnici, zdaj pa je popolnoma ozdravljen. “Oteklina in bolečina sta izginili, povrnila se mi je tudi moč,” nam je še povedal Šved, čigar oče je Slovenec, mati pa Švedinja, v Sloveniji pa se je mudil na dopustu.

Biolog: Kače je prepovedano vznemirjati

Biolog in herpetolog Griša Planinc je ob tem opozoril, da so vse domorodne vrste kač v Sloveniji ogrožene in zaradi tega tudi zakonsko varovane. “Prepovedano jih je vznemirjati, ubijati, zadrževati v ujetništvu ali uničevati njihove življenjske prostore. V tem primeru je šlo za vznemirjanje, na kar je kača opozorila tako, da se je branila z ugrizom,” je dejal Planinc.

Planinc sklepa, da je kača na posnetku najverjetneje lanski mladič navadnega gada (Vipera berus). “Mladiči so že takoj po izleganju pripravljeni na samostojno življenje. Imajo strup, seveda manj kot odrasle živali. Navadni gad je človeku nevaren, zato so lahkomiselnega mladeniča, kolikor mi je znano iz medijev, s helikopterjem tudi odpeljali v bolnišnico,” je dodal.

Sama ne bo napadla

Če kačo srečate v naravnem okolju, jo pustite pri miru, ognite se ji in ji omogočite, da gre svojo pot, je poudaril Planinc. “V nobenem primeru vas ne bo napadla, se pa nekatere vrste lahko branijo z ugrizom, če se znajdete v njihovi neposredni bližini, to je nekaj deset centimetrov. Pomembno je, da gledate, kod hodite – po možnosti po urejenih poteh – in imate primerno pohodno obutev. Z nezaščitenimi rokami ne segajte v neznano. Če vas zanima, katero vrsto ste srečali, svetujemo, da kačo fotografirate z varne razdalje vsaj enega metra in si pribeležite natančno lokacijo; koordinate ali najdbi najbližji hišni naslov. Na ta način lahko tudi pripomorete k izboljšanju poznavanja razširjenosti vrst pri nas.”

Kot je dejal Planinc, je v Sloveniji okoli deset zabeleženih ugrizov strupenjač na leto. Poudaril je, da so ugrizi strupenjač lahko nevarni za vsakogar, bolj ogroženi pa so že sicer imunsko oslabljeni ljudje in majhni otroci, kjer je količina strupa na maso telesa večja. “Zelo pomembna sta tudi mesto ugriza in količina vbrizganega strupa.” Koliko strupa bo kača ob ugrizu izpustila, je odvisno od več dejavnikov. “Včasih se zgodi, da pride do tako imenovanega suhega ugriza, ko strupenjača v rano ne izbrizga strupa,” je pojasnil Planinc. Kot je še dodal biolog, smrtnega primera, odkar smo samostojna Slovenija, ne pomnimo, predvsem zaradi ustrezne medicinske oskrbe.

Griša Planinc v rokah drži belouško
Griša Planinc z belouško (Žiga Živulović jr./BOBO)

Kako ravnati, če vas ugrizne strupenjača

Kot je dejal Planinc, se nekatere vrste kač pri nas ne branijo z ugrizom, druge v bran lahko ugriznejo. “Če sumite, da vas je ugriznila, se razglejte okrog sebe in stopite nekaj korakov vstran, da ne tvegate dodatnega ugriza. Če je mogoče, kačo fotografirajte ali si jo vsaj čim bolje oglejte.”

Kot je povedal, ugriz človeku nenevarnih kač v najslabšem primeru pusti neznatno praskico, ki jo lahko razkužite in pustite, da se posuši na zraku.

“Ob ugrizu strupenjač rano tvorita navadno dve vbodni ranici do približno centimetra narazen. Najprej snemite vse spone, ki bi ugriznjeno mesto lahko vezale, kot so nakit, ura, tesna oblačila in obutev. Nastala bo namreč oteklina, ki se bo postopno širila od mesta ugriza. Nato pokličite nujno medicinsko pomoč.”

Ugriznjeni naj čim bolj umirjeno počiva v stabilnem položaju – to upočasni razširjanje strupa. “Rado se namreč zgodi, da poškodovancu pade krvni tlak in pri tem lahko omahne. Rano po možnosti razkužimo, sterilno pokrijemo, blago hladimo, ne dvigamo višje od srca in počakamo na reševalce.”

“Strupa ne izsesavamo”

Kot je še dodal, poskrbimo, da ugriznjeni ne bo izpostavljen neposrednemu soncu in bo primerno hidriran, vodo lahko pije po požirkih. “Če poškodovanca premikamo, ugriznjeni ud imobiliziramo, da razboleli del prosto ne opleta naokrog. Zelo pomembno je, da strupa iz rane ne izsesavamo, prav tako ne zarezujemo, ne delamo prevez, ne segrevamo, ne izžigamo, ne polagamo ledu ali še kaj bolj čudaškega.”

Planinc še svetuje, da se pred odhodom na dopustovanje vnaprej seznanimo s tveganji na izbrani destinaciji in tem, kako ravnati ob morebitnem nesrečnem dogodku.

V Sloveniji živijo tri vrste strupenih kač: laški in navadni gad ter modras.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje