Fides ostro: Na pritiske vrha politike ne pristajamo, s stavko bomo nadaljevali

Slovenija 23. Feb 202419:17 > 19:49 52 komentarjev
Stavka zdravnikov, FIDES
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je danes soglasno sprejel odločitev, da ne bodo pristali na pritiske vlade in da bodo nadaljevali s stavko, vlado pa pozivajo, naj udejanji, kar je obljubila. Njihov odziv sledi današnjim pozivom premierja Roberta Goloba in predsednice republike Nataše Pirc Musar, naj za čas pogajanj stavko začasno zamrznejo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes zdravnike pozvala k začasni prekinitvi stavke, saj bo le to “omogočilo spravljiv prostor za pogajanja”. Po njenih besedah je bilo dovolj merjenja moči na plečih pacientov.

Popoldne jih je k temu pozval tudi premier Robert Golob, saj da bodo prihodnji teden pričeli z intenzivnimi pogajanji. Čeprav razume borbo zdravnikov, pa “je popolnoma nesprejemljivo, da to počnejo na račun pacientov. Če kaj, bi se morali ravno zdravniki zavedati, da je bolnik vedno prvi,” je v izjavi za medije dejal Golob.

Na njune pozive so se zdaj odzvali v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, v katerem poudarjajo, da na pritiske vlade ne pristajajo. “Zato zdravniki s stavko nadaljujemo. Vlado pozivamo, da udejanji, kar je že podpisala,” so zapisali v sporočilu.

Fides bo zaostril stavko
Foto: BOBO

“Ne rabimo predavanj o etiki in morali”

Menijo, da tekmovanje v pozivih k prekinitvi stavke ni pot k rešitvam. “Ne rabimo predavanj o etiki in morali; najmanj s strani tistih, ki nimajo niti toliko morale, da bi spoštovali podpisane sporazume in na pogajanja prihajajo z grožnjo ukrepov in ne s predlogi rešitev in konkretnimi jamstvi. Svetujemo jim, naj pridige o etiki in morali predsednik vlade in ministri zadržijo zase in se podvržejo resnemu samospraševanju,” so zapisali.

V Fidesu so danes že pred tem opozorili, da naj bi jim premier “te dni na pogovorih dvakrat odkrito zagrozil z ukrepi“. Premier Golob na obtožbe danes ni neposredno odgovoril. Dejal je le, da je bil četrtkov sestanek konstruktiven. “Če ima kdo težave s kredibilnostjo, jo ima tisti, ki po sestanku govori o stvareh, ki se tam ne zgodijo,” je še pripomnil.

Kot so v sindikatu še zapisali v sporočilu, zdravniki ne bi stavkali, če bi vlada premogla omenjeno moralo, pa tudi, da zdravniki v času stavke neprestano delajo. Besede vlade so po njihovem mnenju “sprevržene”, saj želijo, da zdravniki pozabijo na že dogovorjeno. Reševanje težav znotraj javnega plačnega sistema po njihovem “ostaja prazna fraza”.

“Zaupanja ni. Javni zdravstveni sistem vedno bolj tone. Ne zaradi stavke. Zato, ker je zdravnikov premalo, ker zdravniško delo ni dovolj cenjeno, ker je odnos do zdravništva dosegel družbeno dno,” so še zapisali v sporočilu.

Premier Golob pozval zdravnike k prekinitvi stavke: Nesprejemljivo je, da to počnejo na račun pacientov

Predsednica Pirc Musar: “Dovolj je merjenja moči na plečih pacientov”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje