Premier Golob: Stavka traja predolgo. Zdravnike pozivam, da jo prekinejo

Slovenija 23. Feb 202415:44 > 17:20 38 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je zdravniški sindikat po več kot mesecu dni trajajoči stavki danes pozval k njeni prekinitvi za čas intenzivnih pogajanj v zdravstvu. S temi bodo po njegovih navedbah pričeli prihodnji teden. Na obtožbe sindikata Fides, da naj bi jim na pogovorih "dvakrat odkrito zagrozil z ukrepi", pa premier odgovarja, da je bil četrtkov sestanek konstruktiven. "Če ima kdo težave s kredibilnostjo, jo ima tisti, ki po sestanku govori o stvareh, ki se tam ne zgodijo," meni premier. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je dejala, da bodo morali zaradi umika soglasij za nadurno delo reorganizirati delo, da bodo bolniki deležni ustrezne oskrbe.

Zdravniki stavkajo že več kot en mesec. Gre za najdaljšo stavko zdravnikov v zgodovini Slovenije. Ob tem pa se razmere v zdravstvu poslabšujejo. Zaradi neposluha vlade so mnogi zdravniki umaknili soglasje za nadurno delo.

Premier Robert Golob je na današnji novinarski konferenci dejal, da se je v preteklih tednih večkrat srečal s predstavniki zaposlenih v zdravstvu, z direktorji javnih bolnišnic in v zadnjem tednu dvakrat z vodstvom Fidesa. Čeprav razume borbo zdravnikov, pa “je popolnoma nesprejemljivo, da to počnejo na račun pacientov. Če kaj, bi se morali ravno zdravniki zavedati, da je bolnik vedno prvi,” je dejal Golob.

Zahvalil se je “tihi večini”, ki je zaslužna, da zdravstveni sistem še vedno deluje. Na četrtkovem sestanku s Fidesom je napovedal, da bodo v naslednjem tednu pričeli z intenzivnimi pogajanji za celotni steber zdravstva. “Istočasno sem izrazil pričakovanje, da Fides za čas pogajanj stavko zamrzne. Kolikor sem razumel, bo ta odgovor prišel danes tekom dneva,” je še dejal premier in pozval tudi vse stavkajoče, da stavkovne aktivnosti prekinejo.

V ponedeljek bodo pričeli s krovnimi pogajanji, v sredo pa s stebrnimi pogajanji o zdravstvenem sistemu. “Želimo pa, da se, dokler potekajo pogajanja, stavka zamrzne. Ne moremo imeti v stavkovnih razmerah pogajanj o izboljšanju finančnega položaja, če se zdravniki ne zavedajo, da so tukaj zaradi bolnikov in ne zaradi svojih finančnih koristi,” meni premier.

Valentina Prevolnik Rupel in Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

Ministrica: Zdravniki so tukaj zaradi bolnikov

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je potrdila, da bodo na ponedeljkovi redni seji vlade odločali o nadaljnjih korakih za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema – tudi v času stavke.

“Na ministrstvu se redno, tako rekoč vsakodnevno srečujemo z direktorji javnih zdravstvenih zavodov in z njihovim sodelovanjem pripravljamo ukrepe, ki bodo zagotavljali ustrezno dostopnost bolnikov do storitev,” je dejala ministrica. Zaradi umika soglasij za nadurno delo bodo morali za nemoteno delovanje zavodov namreč reorganizirati delo, da bodo bolniki prejeli ustrezno oskrbo.

“Vedeti moramo, da so zdravniki tukaj zaradi bolnikov in da se kljub stavki ne sme zgodi, da ranljive osebe ne bi prišle do potrebnih storitev,” je še poudarila Prevolnik Rupel.

Fides premierja obtožuje groženj. Golob: Kdor iskreno verjame v iskanje rešitev, teh rešitev ne ruši

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pa se s predlogom za začasno prekinitev stavke ne strinjajo. K temu jih je danes namreč že pozvala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ta ocenjuje, da bi prekinitev “omogočila spravljiv prostor za pogajanja”. Po njenem mnenju je namreč dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Zdravnike je prav tako pozvala k odgovornemu ravnanju, saj jih zavezuje Hipokratova prisega.

V Fidesu so prepričani, da bi se morala predsednica pred komentiranjem najprej pozanimati pri zdravnikih. “Pozanimala se je pri predsedniku vlade, ki nam je te dni na pogovorih dvakrat odkrito zagrozil z ukrepi,” je dejal predsednik sindikata Fides Damjan Polh.

Premier Golob je ocenil, da je bil četrtkov sestanek konstruktiven. “Če ima kdo težave s kredibilnostjo, jo ima tisti, ki po sestanku govori o stvareh, ki se tam ne zgodijo. Več ne bom komentiral. Namenoma smo se vzdržali kakršnihkoli komentarjev, dokler so sestanki potekali, ker je bil tak dogovor. Kdor iskreno verjame v iskanje rešitev, teh rešitev ne ruši takoj, ko zapusti sobo, v kateri so se pogovarjali – in to v javnosti,” je še pojasnil premier.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje