Fides ostro: Opravičite se in umaknite sezname zdravnikov

Slovenija 11. Maj 202315:54 > 17:00 9 komentarjev
UKC LJ, ukc, univerzitetni klinični center ljubljana, zdravnik
Foto: BOBO

Po objavi poimenskih seznamov ZZZS, ki razkrivajo, koliko pacientov obravnavajo posamezni zdravniki, zdravniški sindikat Fides pričakuje umik objavljenih podatkov in opravičila – tudi od ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, in sicer zaradi "zavajajoče objave na Twitterju". ZZZS poudarja, da so z javno objavljenimi podatki vzpostavili nov višji standard transparentnosti opravljenega dela v zdravstvu.

Potem ko je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na spletni strani začel objavljati poimenske sezname, ki razkrivajo, koliko pacientov obravnavajo posamezni zdravniki, se iz zdravniških vrst vrstijo kritike. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pričakuje tudi umik objavljenih podatkov in opravičila pristojnih.

“Pričakujemo, da se bosta ZZZS in ministrstvo za zdravje nosilcem zdravstvene dejavnosti opravičila za objavo nepopolnih in zavajajočih podatkov in jih umaknila iz objave, dokler ne bodo popolni in verodostojni, kar je mogoče le ob opredelitvi standardov in normativov kot edinega merodajnega kriterija spremljanja kakovosti,” so prepričani v Fidesu.

“Odzivi številnih predstavnikov v zdravstvu, tako zdravnikov kot predstavnikov vodstev javnih zavodov in tudi predsednik strateškega sveta za zdravstvo so potrdili naša opozorila, da gre pri objavi ZZZS za nepopolne in tako celo zavajajoče podatke, saj sta vprašljiva tako metodologija kot sam zajem, ki niti ne vključuje vseh podatkovnih baz, ki beležijo opravljene storitve v zdravstvu,” so še zapisali.

Prav tako od ministrice za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik terjajo opravičilo, in sicer zaradi “zavajajoče objave na omrežju Twitter”. Ajanović Hovnik je namreč podatke ZZZS označila kot  “končno dostopno storilnost v zdravstvu”. V Fidesu pričakujejo tudi umik tvita.

V zdravniškem sindikatu so prepričani, da morajo biti najvišji predstavniki države previdni pri objavah na družbenih omrežjih in se vzdržati širjenja nepreverjenih ter neresničnih informacij.

Fides še opozarja, da sta zdravstvo in medicina kompleksna procesa ter da se kompleksnost obravnav bolnikov in opravljenih storitev nikakor ne more analizirati iz delnih oziroma vprašljivo predstavljenih številk, ki jih javni zdravstveni zavodi sporočajo ZZZS za obračun storitev.

Kot smo že pisali, je Fides seznam pred tem ocenil kot nekonstruktivnega. “Predstavljanje surovih in nepopolnih podatkov brez poznavanja delovanja zdravstva in njihove ustrezne umestitve in interpretacije bo le okrepilo nezadovoljstvo, tako med izvajalci zdravstvene dejavnosti kot uporabniki zdravstvenih storitev,” so poudarili v zdravniškem sindikatu.

Da so objavljeni podatki brez konteksta in podajajo nepopolno in izkrivljeno sliko, je jasna tudi zdravniška zbornica.

ZZZS je z objavljanjem začel iz “različnih razlogov, med drugim z namenom večje transparentnosti, pa tudi na podlagi mnenja Informacijskega pooblaščenca, začeli javno objavljati podatke o opravljenih zdravstvenih obravnavah poimensko po zdravstvenih delavcih. Podatke lahko celovito interpretirajo le izvajalci zdravstvenih storitev, ki kot delodajalci razpolagajo s podatki o lastni organizaciji dela in kadrih”, so v ZZZS obrazložili svojo odločitev.

ZZZS: Z objavo smo vzpostavili višji standard transparentnosti

Objava podatkov je sprožila številne odzive zdravstvene stroke in zdravstvenih organizacij. Na ZZZS so pojasnili, da pričakujejo odgovorno in konstruktivno vlogo pri doseganju ključnih namenov tovrstnega zbiranja podatkov: zagotavljanje racionalne izrabe kadrovskih virov, učinkovito organizacijo dela ter nagrajevanje redne delovne uspešnosti in povečanega obsega dela skladno s predpisi s področja plač v javnem sektorju.

Spomnili so, da so objavo podatkov izvedli šele po predhodnem informiranju oz. posvetovanju z Informacijskim pooblaščencem, izvajalci zdravstvenih storitev, ministrstvom za zdravje, Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije in strateškim svetom za zdravstvo pri vladi. “Poleg tega zakon o dostopu do informacij javnega značaja spodbuja objavo informacij javnega značaja na spletu zlasti v primeru večjega interesa javnosti, kar je nenazadnje z vidika posredovanja prosilcem tudi prijazneje in racionalneje,” so navedli.

Vsi podatki so bili po navedbah ZZZS pridobljeni v okviru obračunavanja zdravstvenih storitev od izvajalcev zdravstvenih storitev, zato za pravilnost evidentiranja obravnav po zdravnikih oz. nosilcih dejavnosti odgovarjajo izvajalci zdravstvenih storitev. Morebitne napake morajo zdravniki in drugi zdravstveni delavci javiti svojemu delodajalcu, tako da bodo v naslednjih mesečnih poročilih zagotovljeni točni podatki.

Predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj je pojasnil, da svet obdelavo podatkov sicer podpira, vendar v strokovni javnosti, “ne na cesti”.

O seznamu se je razpisala tudi družinska zdravnica, ki se je po “slavni objavljeni statistiki morala najprej usesti in zadihati.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje