ZZZS razkril, koliko pacientov obravnavajo posamezni zdravniki. Fides proti

Slovenija 10. Maj 202313:36 6 komentarjev
zdravstvo
Foto: Denis Sadiković/N1

ZZZS je objavil seznam o številu opravljenih storitev za posameznega zdravnika, to potezo v zdravniškem sindikatu ocenjujejo kot nesmiselno in nekonstruktivno. "Predstavljanje surovih in nepopolnih podatkov brez poznavanja delovanja zdravstva in njihove ustrezne umestitve in interpretacije bo le okrepilo nezadovoljstvo," poudarjajo v sindikatu.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na spletni strani začel objavljati poimenske sezname o številu opravljenih zdravstvenih storitev po zdravnikih. Iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za STA sporočili, da potezo zdravstvene politike ocenjujejo kot nesmiselno in nekonstruktivno.

“Predstavljanje surovih in nepopolnih podatkov brez poznavanja delovanja zdravstva in njihove ustrezne umestitve in interpretacije bo le okrepilo nezadovoljstvo, tako med izvajalci zdravstvene dejavnosti kot uporabniki zdravstvenih storitev,” so poudarili v sindikatu Fides.

Težava predstavljenih podatkov je, da obračunane storitve ne zajemajo vsega dela, ki ga zdravniki opravijo, in povsem spregledajo dejstvo, ali so bili zagotovljeni osnovni predpogoji za učinkovito delo nosilcev zdravstvene dejavnosti. Zato lahko že vnaprej napovemo, da bodo na ta način prikladno orodje za medijske diskreditacije zdravništva in lov na čarovnice, kot smo ga vajeni, so prepričani v sindikatu.

Prav takšni parcialni podatki ZZZS so bili po navedbah Fidesa namreč že zlorabljeni v javnosti in povzročili škodo tako izpostavljenim zdravnikom kot celotnemu zdravništvu. Podatki na primer ne pojasnjujejo, kdo od zdravnikov je bil odsoten zaradi zdravstvenih razlogov, dela na drugem delovišču ali drugih razlogov ter obsega zaposlitve določenega zdravnika pri delodajalcu, ali je bilo za izvedbo zdravstvene storitve na razpolago dovolj podpornega kadra, opreme, dovolj namestitvenih kapacitet zaradi zapiranja oddelkov, so zapisali v sindikatu.

Prav tako podatki po njihovih navedbah ne pojasnjujejo težavnosti posameznih obravnav ali obravnav, ki so bile odpovedane zaradi neprihoda bolnikov, ki jih je po javno predstavljenih podatkih ministrstva za zdravje 20 odstotkov, oziroma drugih zadržkov.

“Nismo vsi enaki, najboljše je treba nagraditi”

“V Fidesu smo verjetno edini sindikat, ki že leta zagovarja načelo, da nismo vsi enaki in da je treba nagraditi najboljše. Pozdravljamo vsak korak k transparentnosti in preglednosti dela zdravnikov, saj lahko samo pregledne in uravnotežene informacije prikažejo, kako lahko izpeljemo zdravstveno varstvo prebivalstva v državi, kjer po ocenah Evropske komisije manjka 1.400 zdravnikov, da bi dosegli evropsko povprečje,” so poudarili.

Zato so vztrajali, da stroka opredeli standarde in normative zdravniškega dela in s tem visokega nivoja strokovne obravnave, ki je lahko edini kriterij spremljanja kakovosti. “Prav ZZZS temu najbolj goreče nasprotuje in vztraja pri preživetem modelu zelene knjige. Zato nam je sistem družinske medicine praktično razpadel,” so opozorili.

Zdravniška zbornica:  Objavljeni podatki so brez konteksta

V Zdravniški zbornici Slovenije pa poudarjajo, da objava delnih podatkov o izvedenih obravnavah po zdravstvenem delavcu ne sledi cilju povečevanja transparentnosti in zaupanja v zdravstveni sistem. Objavljeni podatki so brez konteksta, zato podajajo nepopolno in izkrivljeno sliko, saj ne vključujejo obsega zaposlitve (skrajšanih delovnikov), vrsto odsotnosti z dela, posebnosti v organizaciji dela, na kar v pojasnilih na spletni strani opozarja tudi sam ZZZS, so za STA sporočili z zbornice.

Tako objavljeni podatki po njihovem prepričanju kažejo predvsem na nujnost potrebe po izboljšanju zbiranja podatkov in poenotenju informacijskih sistemov, na kar vseskozi opozarjajo tako v zbornici kot tudi v zdravniških organizacijah. Slike o dostopnosti in kakovosti zdravstvene oskrbe pa podatki še vedno ne dajejo, je opozorila zbornica. Izkušnje ob v preteklosti objavljenih delnih podatkih ZZZS po njihovih navedbah kažejo, da takšen tip zbiranja in objave podatkov predvsem ne vključuje vsega opravljenega dela zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, denimo dela na bolniškem oddelku, sodelovanje pri zahtevnejših posegih, konzultacijah, dela v dežurstvu, pedagoškega in razvojno-raziskovalnega dela, vodenja kakovosti ter izobraževanja, ki je potrebno da zdravniki lahko varno in kakovostno opravljajo svoje delo.

Iz tako objavljenih podatkov ni mogoče neposredno sklepati o obsegu opravljenega dela tudi zato, ker se različne storitve namreč evidentirajo in obračunavajo po zelo različnih obračunskih pravilih. “Poleg tega poudarjamo, da ZZZS na podlagi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju izvajalcem zdravstvenih storitev neposredno ne refundira plač zaposlenih, temveč plačuje za storitve, pri čemer je plača le del cene storitve,” so izpostavili. Zato so v zbornici presenečeni, da se je ZZZS ob vsem tem in vseh opozorilih, ki jih je sam navedel ob objavi podatkov, odločil za javno objavo delnih podatkov še pred njihovim preverjanjem pri izvajalcih, s katerimi bi lahko skupaj odpravil vse naštete pomanjkljivosti. Na podlagi vsega navedenega vse opozarjajo na izredno previdnost pri interpretaciji objavljenih podatkov.

Iz Osnovnega zdravstva Gorenjske so sporočili, da se objavljeni podatki nanašajo na obračunane storitve ZZZS na presečni datum, ki se zaradi popravkov tekom meseca lahko še spreminjajo, zato lahko objavljeni podatki o številu obravnav posameznega izvajalca izkazujejo napačno sliko dejansko opravljenih storitev v določenem mesecu.

Iz ZZZS so v torek sporočili, da so iz različnih razlogov, med drugim z namenom večje transparentnosti, pa tudi na podlagi mnenja Informacijskega pooblaščenca, začeli javno objavljati podatke o opravljenih zdravstvenih obravnavah poimensko po zdravstvenih delavcih. Podatke lahko celovito interpretirajo le izvajalci zdravstvenih storitev, ki kot delodajalci razpolagajo s podatki o lastni organizaciji dela in kadrih, so ob tem poudarili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje