Filipič priznal krivdo za smrt treh prijateljev v prometni nesreči

Črna kronika 30. Nov 202218:22 0 komentarjev
Sodišče sodniki kladivo
Fotografija je simbolična. (Tina Kosec/BOBO)

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes nadaljeval predobravnavni narok zoper 55-letnega Vidka Filipiča, ki ga državno tožilstvo obtožuje povzročitve prometne nesreče na cesti Staro selo-Kobarid, v kateri so leta 2019 umrli trije ljudje. Obtoženi je krivdo priznal, sodišče pa mu je izreklo zaporno kazen treh let in šestih mesecev.

Poleg tega so Vidku Filipiču za leto dni prepovedali vožnjo vozil z B kategorijo, plačati pa bo moral tudi stroške sodnega postopka in sodno takso.

Tožilka Marta Durnik Vukelić je povedala, da so bile ob predlagani kazni upoštevane vse okoliščine prometne nesreče.

Med olajševalne okoliščine je državno tožilstvo ob priznanju krivde za Filipiča štelo predvsem njegov primeren odnos do svojcev umrlih, hude poškodbe, ki jih je dobil v prometni nesreči, ter psihiatrično zdravljenje, ki ga je potreboval po prometni nesreči. Kot oteževalne okoliščine pa je ob treh smrtnih žrtvah naštela tudi visoko stopnjo alkohola v obtoženčevi krvi.

V današnjem nadaljevanju predobravnavnega naroka je najprej obtoženi Filipič pojasnil, zakaj je potreboval nekaj časa pred priznanjem krivde. Same prometne nesreče in trenutkov tik pred njo se ne spomni, zato je ob zaslišanju prič želel izvedeti kaj več. Vendar se je kasneje odločil, da krivdo prizna.

Po prvem delu predobravnavnega naroka so želeli v sodnem postopku sodelovati tudi svojci preminulih, vendar je sodnik Igor Majnik pojasnil, da to v tem delu postopka ni predvideno oziroma lahko sodelujejo kot javnost. Samega sojenja, kjer bi sicer lahko sodelovali, pa zaradi Filipičevega priznanja krivde ni bilo.

Sodnik je v nadaljevanju postopka, v naroku za izrek kazenske sankcije dejal, da je bila predlagana kazen državnega tožilstva ustrezna in zato jo je tudi potrdil. Tako tožilka Durnik Vukelić kot zagovornik obtoženega Borut Mihurko pa nista povedala, ali se bosta na izrečeno sodbo morebiti pritožila. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Do prometne nesreče je prišlo 13. aprila 2019 na glavni cesti Kobarid-Staro selo pri Hiši Franko. Kot so takrat zapisali na Policijski upravi Nova Gorica, je takrat 52-letni voznik z veliko hitrostjo vozil iz smeri Robiča proti Kobaridu. Ko je pripeljal iz blagega levega ovinka izven naselja Staro selo pa zaradi prevelike hitrosti ni mogel več obvladovati vozila.

Zaneslo ga je desno izven vozišča, kjer je z desnim bokom trčil najprej v drevo, nakar je vozilo dvignilo v zrak. Po dobrih 23 metrih je padlo nazaj na vozišče in nato po cesti drselo skoraj 19 metrov ter se po 36 metrih prevračanja ustavilo v jarku, prevrnjeno na streho.

V nesreči so bili 51-, 54- in 37-letni sopotniki tako hudo poškodovani, da so na kraju dogodka podlegli poškodbam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!