Godec: O dogajanju v SDS ne bomo javno razpravljali, Logar se mora odločiti sam

Slovenija 16. Feb 202414:56 2 komentarja
Foto: Matija Sušnik/DZ

V SDS, kjer odmeva odločitev treh poslancev, ki niso podpisali izjave o zvestobi stranki do konca mandata, dogajanja ne bodo komentirali v javnosti, je poudarila vodja poslancev Jelka Godec. Poslanec Anže Logar, ki mu je bilo doslej danih že nekaj rokov za izjasnitev o nadaljnji politični poti, pa mora odločitev sprejeti sam, je dejala.

Izvršilni odbor SDS je minuli torek poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Za podpis omenjene izjave so imeli sedem dni časa, v roku pa jo je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. Zaveze poleg Anžeta Logarja nista podpisala še poslanca Dejan Kaloh in Eva Irgl.

“Mnenja znotraj stranke se krešejo na organih stranke in o tem v naši stranki za razliko od drugih ne razpravljamo javno,” je danes skopo komentirala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Zavrnila je očitke, da bi pri podpisovanju omenjenih izjav šlo za discipliniranje lastnih poslancev. “Gre za to, da so bili vsi poslanci SDS izvoljeni na listi SDS, volivci so jim namenili glasove, da v javnosti, državnem zboru in nasploh predstavljajo stališča oziroma program SDS. To se je s temi izjavami samo potrdilo,” je poudarila.

Tako Logar kot Kaloh sta sicer svojo odločitev med drugim pojasnila z besedami, da ne vidita potrebe po podpisovanju omenjene izjave. Logar pa je zatrdil tudi, da bo nadaljeval delo v poslanski skupini in da trenutno ni potrebe po ustanavljanju nove stranke.

Platforma sodelovanja, okrogla miza
N1

Njegovo udejstvovanje v društvu Platforma sodelovanja, ki mu tudi predseduje, je sicer v stranki v minulih mesecih naletelo na precej negodovanja. Izvršilni odbor je konec lanskega leta ocenil, da ni več dvoma, da Logar ustanavlja svojo stranko, predsednik SDS Janez Janša pa je prepričan, da je cilj Platforme sodelovanja preprečiti relativno zmago SDS.

Godec je v današnji izjavi spomnila še, da je bilo Logarju v minulih mesecih postavljenih več rokov, do katerih naj bi se izrekel, kakšna bo njegova nadaljnja politična pot oz. delovanje.

“Verjamem, da vsi želimo, da se to čim prej razjasni, tudi naši člani. Je pa to stvar delovanja stranke in še enkrat, jaz tega ne bi komentirala, ker ne bomo prali perila ali o tem govorili v javnosti,” je vnovič poudarila vodja poslancev. Odločitev pa je po njenih besedah na tistih, ki delujejo v omenjenem društvu, predvsem na poslancu Logarju. “In ko se bo odločil, je njegova stvar, kakorkoli se bo pač odločil. Tukaj mojega voliva kot vodje poslanske skupine ni,” je še poudarila.

Soustanoviteljica Platforme sodelovanja je tudi poslanka Irgl, ki pa za zdaj svoje odločitve glede podpisa izjave v javnosti ni pojasnila.

poslanska skupina SDS na novembrski redni seji DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Godec je sicer danes komentirala tudi aktualno dogajanja v vladni koaliciji. Državni zbor se bo namreč seznanil z odstopom pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki ministrsko funkcijo zapušča po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva za pravosodje podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Nanjo so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu.

“To je še ena izmed uspešnih interpelacij SDS,” je odhod ministrice pospremila Godec. Največja opozicijska stranka je namreč zoper Švarc Pipan vložila interpelacijo, a državni zbor o njej ne bo odločal, saj bo ministrica še pred razpravo ob interpelaciji ta položaj zapustila. Švarc Pipan bo sicer še nekaj časa opravljala tekoče posle, Godec pa je danes ocenila, da “saga” okoli omenjenega posla “traja že nekaj časa in bo očitno še trajala”.

“Glede na to, da je ministrica, ki je, če ne samo objektivno, tudi subjektivno odgovorna za šlamastiko z nakupom stavbe na litijski, preiskovala sama sebe, je to, kar se zdaj dogaja še en dokaz, da očitno stvari v koaliciji niso ravno dorečene v koaliciji, da se dogajajo nepravilnosti, kar kaže na to, da tudi predsednik vlade nima neke besede,” je ocenila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje