Kaloh prekinil molk: Famozne izjave nisem podpisal, ker razmišljam s svojo glavo

Slovenija 16. Feb 202410:12 6 komentarjev
Poslanec SDS Dejan Kaloh
Poslanec SDS Dejan Kaloh (Foto: STA)

Po mnenju Dejana Kaloha, enega od treh poslancev SDS, ki niso podpisali izjave zvestobe stranki, podpis takšne izjave ni v duhu 82. člena slovenske ustave. Ob tem je dejal, da je kot poslanec vedno deloval v dobrobit slovenskih državljanov, zato dodatno dokazovanje tega s podpisom izjave ni potrebno. Predsednik SDS Janez Janša je v intervjuju za N1, ki ga bomo v celoti objavili v soboto, dejal, da bo zaradi nepodpisa izjav "očitno nastala samostojna poslanska skupina".

Eden od treh poslancev SDS, ki niso podpisali izjave zvestobe stranki SDS in njeni poslanski skupni, Dejan Kaloh, sprva ni želel komentirati svoje odločitve, zakaj omenjene izjave ni podpisal. Dejal je, da zadev znotraj stranke ne komentira in jih tudi v tem primeru ne bo.

Le dobra dva dni zatem pa si je Kaloh očitno premislil, saj je na družbenem omrežju X zapisal tri razloge, zakaj ni podpisal “famozne izjave”. Po njegovem prepričanju podpis izjave zvestobe ni v duhu 82. člena slovenske ustave, ki pravi, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila.

Kaloh je kot drugi razlog navedel, da je bilo njegovo politično delovanje vedno v duhu pomladnih vrednot, kot poslanec pa je venomer delal v dobrobit slovenskih državljank in državljanov. “In tako bo tudi ostalo, zato dodatno deklarativno dokazovanje tega ni potrebno,” je zapisal in dodal, da je sam širokega duha in zna razmišljati s svojo glavo.

Viri znotraj SDS sicer pravijo, da naj bi bil Kaloh nezadovoljen z odločitvijo stranke, da je vodenje mestnega odbora SDS v Mariboru prevzel Franc Kangler, ki se je lani s svojo stranko pridružil SDS.

Poleg Kaloha izjave zvestobe stranki nista podpisala še dolgoletna poslanca SDS Anže Logar in Eva Irgl, sicer ustanovna člana Logarjeve Platforme Sodelovanja.

Predsednik stranke SDS Janez Janša se je v intervjuju ekskluzivno za N1 (celoten intervju z Janezom Janšo bomo na N1 objavili v soboto) na nepodpis izjave treh članov poslanske skupine odzval z besedami, da bo “očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, ki so jih izvolili”.

Anže Logar je Janševe navedbe zavrnil in dejal, da ostaja poslanec poslanske skupine SDS. Poudaril je tudi, da bo še naprej krepil ključna sporočila njegove Platforme Sodelovanja. V četrtkovi oddaji Odmevi je tudi zavrnil, da bo v kratkem ustanovil svojo politično stranko, a je pustil odprto možnost, da bi se na naslednje državnozborske volitve podal s svojo stranko.

O čem v intervjuju za N1 še govori predsednik SDS Janez Janša?

V intervjuju za N1, ki ga bomo v celoti objavili v soboto, predsednik SDS Janez Janša govori tudi o tem, kaj se je v času njegove tretje vlade dogajalo na uradu za preprečevanje pranja denarja. V aferi sodna stavba Janša namreč premierju Robertu Golobu očita, da bi moral vsak premier, ki obvlada svoj posel, vedeti za podrobnosti skoraj osemmilijonskega posla z davkoplačevalskim denarjem. Če predsednik vlade, ki obvlada svoj posel, torej ve za vse večje in ključne stvari, je potemtakem on v času svoje tretje vlade vedel za največje brskanje po bančnih računih v zgodovini Slovenije, ko je urad za preprečevanje pranja denarja brskal po bančnih računih številnih Slovencev, med katerimi so bili tudi medijski direktorji in uredniki? Je to brskanje tudi usmerjal? V aferi sodna stavba je Janša močno obremenil stranko SD, a kaj je povedal o kadrih svoje stranke, ki so pri tem poslu prav tako operativno sodelovali? Zakaj vztraja, da bodo predčasne volitve najkasneje prihodnjo pomlad? Je kupil obveznice, ki jih je izdala država? Kaj pričakuje od davčne reforme? Na kaj opozarja pri stavki zdravnikov, ki traja že rekordno dolgo? In ali bo tudi letos v ameriški predsedniški tekmi podprl Donalda Trumpa, najverjetnejšega kandidata republikancev?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje