SDS vložila interpelacijo zoper pravosodno ministrico Švarc Pipan (VIDEO)

Slovenija 29. Jan 202411:43 > 14:16

V SDS so vložili interpelacijo zoper ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. Interpelacijo, dolgo 17 strani, so v stranki strnili v devetih točkah; te se nanašajo na očitke o nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani decembra lani. Kaj očitajo ministrici?

Stranka SDS je vložila sicer napovedano interpelacijo zoper pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan. Interpelacija se nanaša na nakup sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Kot je na popoldanski novinarski konferenci dejal poslanec SDS Dejan Kaloh, interpelacija, ki je strnjena v devetih točkah na 17 straneh, zajema ministričino politično kot tudi objektivno in subjektivno odgovornost pri nakupu stavbe. Kaloh je spomnil, da je pravosodna ministrica Švarc Pipan 28. decembra podpisala zgolj štiri strani dolgo prodajno pogodbo, s klavzulo videno-kupljeno, za nakup degradirane stavbe na Litijski cesti. “Bojda za potrebe pravosodnih organov. Sodniki o tem nakupu niso vedeli nič, sami tudi pravijo, da ta zapuščena stavba na obrobju Ljubljane dejansko ne zadošča oziroma ni primerna za opravljanje njihovega dela,” je dejal poslanec, ki je ob tem še poudaril, da je bila 28. decembra pogodba potrjena s sprejetim sklepom vlade na dopisni seji.

Kaloh je v nadaljevanju dodal, da je 29. decembra stekla finančna transakcija v višini 7,7 milijona evrov, s katero je primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver ustvaril 6 milijonov evrov dobička. “Stavbo pred petimi leti je namreč kupil za 1,7 milijona evrov. Po drugi strani pa je ministrstvo za pravosodje, na podlagi preteklih cenitev te iste stavbe, preplačalo za več milijonov evrov. To šlamastično početje se kaže tudi v tem, da pogodba ni bila notarsko overjena, pa je ministrstvo že izvedlo transfer za nakup te neuporabne stavbe,” je povedal poslanec Kaloh in med drugim še spomnil, da ministrstvo ni opravilo svoje cenitve in izmere stavbe, niti skrbnega ogleda stavbe, saj o tem ni zapisnika.

Dominika Švarc Pipan
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

V SDS ministrici tako očitajo, da pri nakupu prostorov za potrebe sodišč ni ravnala s potrebno pazljivostjo, “saj bi se kot pravosodna ministrica morala zavedati, da lahko z opustitvijo dolžnega ravnanja in vseh varovalk stori celo nezakonito dejanje ter da je mogoče na neki način zlorabila svoj položaj v funkciji ministrice pri nakupu poslovne stavbe”. Švarc Pipan očitajo tudi sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, sum zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, pa tudi, da je zavajala javnost v zvezi s svojimi dejanji pri nakupu stavbe na Litijski cesti. Ministrica je javno operirala z neresnicami, je poudaril Kaloh. Spomnil je, da je ministrica sprva dejala, da so na ministrstvu opravili cenitev sodne stavbe, kasneje pa se je to izkazalo, da to ne drži.

Med očitki ministrici v SDS izpostavljajo tudi sum, da je bil nakup stavbe za potrebe sodstva klientelistično dogovorjen, posledično pa je prišlo do suma oškodovanja davkoplačevalcev. Ministrici očitajo tudi negospodarno in nesmotrno upravljanje z javnimi sredstvi in neuresničevanje obljub za zagotovitev politične stabilnosti in povrnitve zaupanja v demokratične institucije in nosilce oblasti. Med razlogi za interpelacijo pa v SDS izpostavljajo tudi oškodovanje javnih financ pri projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema notar na daljavo. Tudi pri tem projektu, v katerega je posegla državna revizijska komisija, je šlo za milijonski posel, je poudaril.

Kaloh je sicer ocenil, da do razprave o interpelaciji ne bo prišlo, “razen če želi koalicija v državnem zboru demonstrirati, da podpira korupcijo in klientelizem”, je poudaril. Med razlogi, zakaj ministrica po mnenju SDS ni primerna za opravljanje ministrske funkcije, pa je izpostavil tudi domnevno uporabo službene kreditne kartice med zasebnim potovanjem ministrice v ZDA v lanskem letu. “Ministrica za pravosodje je po naši oceni izgubila osebno integriteto, ki je nujna za opravljanje funkcije ministrice. S tem je izgubila tudi zaupanje javnosti, kot taka pa ne more več odgovorno opravljati funkcije, na katero je bila imenovana in potrjena v tem državnem zboru,” je izpostavil. Spomnil je tudi, da je zaupanje javnosti v delo ministrice strmoglavilo.

SDS interpelacije ni ponudila v podpis opozicijski NSi, kjer pa interpelacijo podpirajo. Po vloženi interpelaciji ima ministrica skladno s poslovnikom državnega zbora (DZ) najmanj 15 dni in največ 30 dni časa za odgovor. DZ razpravlja in odloča o interpelaciji najkasneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora interpeliranega ministra, če so poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan. Predlagatelji interpelacije sicer za razrešitev ministra potrebujejo 46 glasov. SDS, ki šteje 27 poslancev, tako sama nima zadostnega števila glasov.

Odgovore ministrice še vedno pričakujejo tudi v SD, kjer so prejšnji teden dejali, da v njihovi stranki nihče nima “bianco zaupanja”. Neuradno naj bi ministrici ob interpelaciji v DZ podporo odrekli tudi poslanci iz njene matične SD.

Spomnimo, v prejšnjem tednu je SDS že vložila interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh zaradi domnevno negospodarnega nakupa okoli 13.000 računalnikov.