Greenpeace trdi, da problematični les konča v Ikeinem pohištvu, Ikea to zanika

Slovenija 12. Apr 202417:24 0 komentarjev
gozd, les, sekanje
Starodavni karpatski gozdovi v Romuniji (Foto: Profimedia)

Mednarodna okoljevarstvena organizacija Greenpeace je v preiskovalnem poročilu ugotovila, da Ikea oziroma njeni dobavitelji pohištva pridobivajo les tudi iz zadnjih evropskih starih gozdov v romunskih Karpatih ter zaščitenih območij Natura 2000. Ikea to zanika.

Mednarodna okoljevarstvena organizacija Greenpeace je v preiskavi ugotovila, da sedem proizvajalcev, ki izdelujejo pohištvo za podjetje Ikea, pridobiva les tudi iz dela zadnjih še ohranjenih evropskih starih gozdov v romunskih Karpatih ter zaščitenih območij Natura 2000.

Sporni dobavitelji za Ikeo proizvajajo vsaj 30 različnih izdelkov, so ugotovili okoljevarstveniki. Iz lesa tega dragocenega gozda so po navedbah Greenpeacea izdelani tudi stoli Ingolf in otroške posteljice Sniglar. “Naše preiskovalne skupine so sledile dobavni verigi od analiziranja dovoljenj in satelitskih posnetkov posekov v romunskih gozdovih do skladišč lesa in proizvajalcev pohištva vse do kraja, kjer ti izdelki končajo: na policah trgovin Ikea,” so zapisali v Greenpeaceu. Ugotovili so, da več proizvajalcev dobavlja les iz gozdov z visoko ohranitveno vrednostjo, Ikea pa je njihov največji ali edini naročnik. “To pomeni, da je velika verjetnost, da problematični les konča v Ikeinem pohištvu,” so zatrdili okoljevarstveniki.

Karpatsko gorovje prekrivajo širni gozdovi, v višjih predelih predvsem smrekovi, v nižjih pa bukovi. Romunski del Karpatov je največje neokrnjeno gozdno območje v Evropi z izjemno biotsko pestrostjo. Je tudi dom največjega števila zveri v Evropi: rjavega medveda, risa in volka, pa tudi avtohtonih evropskega bizona in divje mačke.

Približno 7 odstotkov romunskih gozdov je starejših od 120 let. “V skladu s strategijo Evropske unije za biotsko raznovrstnost bi morali biti ti gozdovi strogo varovani,” pravijo v Greenpeaceu, a je zgolj 2,4 odstotka (1700 km²) romunskih karpatskih gozdov zaščitenih pred sečnjo.

gozd, pragozd
Starorasli karpatski gozdovi v Romuniji (Foto: Profimedia)

“Ohranitev starih gozdov je eden ključnih vidikov pri boju s podnebno krizo, zato pozivamo Ikeo, naj spoštuje svoje lastne obljube glede trajnosti in naj očisti svoje dobavne verige teh okolju in naravi škodljivih praks, ki so bile ugotovljene v Greenpeaceovi preiskavi,” je poudarila Sara Kosirnik iz Greenpeacea Slovenija.

Starorasel ali zgolj star gozd?

Da so pregledali poročilo Greenpeacea o Romuniji, a se z njim nikakor ne strinjajo, pa pravijo v Ikei. “Jasno lahko zatrdimo, da lesa iz zaščitenih staroraslih gozdov ne uporabljamo v svojih izdelkih,” pravijo pri švedskem pohištvenem velikanu.

“Prepričani smo, da je potrebna močna zaščita v izogib škodovanju naravni kompleksnosti gozdov z biotsko raznovrstnostjo, in pozdravljamo transparenten dialog o tej temi. Vendar ne moremo sprejeti obtožb, navedenih v tem poročilu, saj se zdi, da je prišlo do zmede na podlagi različnih interpretacij pojmov – ‘stari gozdovi’ in ‘starorasli gozdovi’ (angl. old-growth forests – OGF),” so poudarili v Ikei in pojasnili, da je v poročilu okoljevarstvenikov “starost dreves edino merilo za opredelitev staroraslih gozdov”.

Vendar pa, kot trdijo v Ikei, je kriterijev za opredelitev staroraslih gozdov več. “V skladu z nacionalnim standardom gospodarjenja z gozdovi, ki so ga določili organizacija FSC (Svet za nadzor gozdov) in romunske oblasti, merila staroraslega gozda med drugim vključujejo starost dreves, velikost sestoja s starimi drevesi, vrstno sestavo sestoja, količino odmrlega lesa, raven motenj, kot je človeško posredovanje, in še druga merila.”

Kot še pravijo v Ikei, je starorasli gozd kategorija gozdov z visoko ohranitveno vrednostjo (angl. High Conservation Value Forests – HCVF), njihova zaščita pa je del certifikatov, ki jih morajo izpolnjevati Ikeini dobavitelji in jih Ikea večkrat na leto pregleda.

Greenpeace pa izpostavlja, da je težava tudi to, da se podjetja in politika želijo izogniti opredelitvi območij kot primarnih ali starih gozdov, da bi se izognili omejitvam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!