Grims o potezi Bobnar: Slovenija ni več pravna država

N1 video 07. Jun 202216:02 > 16:03 20 komentarjev

Poslanec SDS Branko Grims je vladi Roberta Goloba očital, da je s prvimi potezami poteptala ustavo. Zahtevo, naj ministrstva pripravijo sezname zaposlitev, je primerjal z Berufsverbotom. Novi notranji ministrici Tatjani Bobnar pa je Grims očital, da je z umaknitvijo soglasja za tožbe za povrnitev stroškov policijskega varovanja neprijavljenih protestov ravnala nezakonito in protiustavno.

Na prve poteze vlade Roberta Goloba se je danes odzval poslanec SDS Branko Grims. “Novi vladi je uspelo nekaj, česar ni pričakoval nihče. Že v prvih nekaj dneh je poteptala ustavo,” je prepričan poslanec.

Obregnil se je ob zahtevo vlade, naj ministrstva pripravijo sezname zaposlitev in premestitev v zadnjih dveh letih in pol. “Obdelava in zbiranje podatkov za namen političnih čistk med zaposlenimi je protiustavno,” je dejal Grims. Poudaril je, da je v ustavi določena pravica do dela, dostopa do dela pod enakimi pogoji in svobodne izbire dela. “Berufsverbot pa je prepoznavni znak totalitarizma,” je še rekel na novinarski konferenci.

“Bobnar zavestno kršila zakon in ustavo”

Grims meni tudi, da je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar s tem, ko je umaknila soglasje za tožbe zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policijskega varovanja na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih, ravnala v nasprotju z zakonom. “Zakon je kristalno jasen: če nastanejo posebni stroški za policijo, jih je dolžen poravnati organizator. Zakon je jasen tudi glede tega, kdo je organizator,” je rekel. Bobnar Grims očita kršenje 2. člena ustave, ki določa, da je Slovenija pravna država, in 14. člena, ki določa, da smo pred zakonom vsi enaki.

Po njegovih besedah je Bobnar s to potezo samovoljno, nezakonito in protiustavno na ramena davkoplačevalcev prevalila za 828.000 evrov stroškov, ki jih jih je imela policija z varovanjem ter vzdrževanjem reda in miru. “Zakon ministrici ne daje take diskrecijske pravice,” je rekel in dodal, da je zakon pri tem imperativen. “Zavestno je kršila ne samo zakon, ampak tudi ustavo,” je dodal.

Sklep o nujnosti izterjave je sprejela vlada, sicer pod vodstvom Janeza Janše, je poudaril Grims in dodal, da je Bobnar odločitev sprejela v vlogi ministrice. “Po tej logiki je beseda ministrice pomembnejša od sklepa vlade,” je dodal.

“Slovenija ni več pravna država.”

“To pomeni, da Slovenija ni več pravna država, ni država, v kateri bi bil dosledno spoštovan pravni red, in ni država, v kateri bi bili pred zakonom vsi enaki. Sporočilo tega dejanja je jasno: lahko blokiraš cesto, lahko kuriš ogenj na javni površini, lahko počneš vse, kar je izrecno prepovedano, če si levičar, se ti ne bo nič zgodilo,” je rekel. Spomnil je na oviranje prometa, metanje predmetov v parlament in izogibanje policijskim postopkom. “Ta dejanja zahtevajo odgovornost,” je rekel.

Ministrico Tatjano Bobnar je pozval, naj ponovno pretehta svojo odločitev ter naj spoštuje pravni red, zakone in ustavo. Grims je prepričan, da volilci, ki so volili Goloba, ne želijo živeti v državi, kjer zakoni ne veljajo.

Na vprašanja o tem, da je poslanska skupina SDS na mesto podpredsednika državnega zbora imenovala Danijela Krivca in ali to pomeni, da bo poslanska skupina imenovala še preostale predsednike delovnih teles, pa Grims ni želel odgovarjati. Rekel je le, da bo poteze poslanske skupine komentirala vodja Jelka Godec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje