Grožnje ali oster pogovor? Vrhniški župan v sporu z učiteljem iz vrst Levice

Slovenija 10. Okt 202215:06 12 komentarjev
Daniel Cukjati_Marko Močnik
Daniel Cukjati in Marko Močnik (vir fotografij: Vrhnika.si/Levica)

Koordinator Levice na Vrhniki in učitelj Marko Močnik trdi, da mu je vrhniški župan Daniel Cukjati grozil. Ta naj bi mu rekel, da pozna dovolj Srbov in Albancev, da bo ostal brez rok in nog. Medtem ko je Močnik prepričan, da so župana razburila njegova vprašanja o domnevnih nepravilnostih pri vodenju občine, Cukjati trdi, da je bil "oster pogovor" posledica Močnikovih besed v šolski učilnici.

Koordinator Levice na Vrhniki Marko Močnik trdi, da mu je vrhniški župan Daniel Cukjati prejšnji teden grozil. Zgodilo naj bi se pred občinsko stavbo po četrtkovi seji občinskega odbora za prostor. Močnik je član tega odbora, čeprav ni občinski svetnik.

“Po seji je pristopil do mene in mi na štiri oči grozil, da pozna dovolj Srbov in Albancev, da bom ostal brez rok in nog,” je dejal Močnik. “Po dogodku sem bil pretresen in sem se odločil zadevo prijaviti policiji,” je dodal.

Na policiji so pojasnili, da ne morejo posredovati podatkov o konkretnih fizičnih osebah, so pa potrdili, da na podlagi prejete prijave vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja groženj. “Zaradi interesa preiskave vam podrobnosti o tem ne moremo pojasnjevati. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,” so sporočili.

S Cukjatijem smo zjutraj govorili po telefonu. Dejal je, da se svojih besed ne spomni točno, ker je bil “pogovor oster”. Nekaj ur pozneje nam je po elektronski pošti poslal še dodatno pojasnilo, da se ne spomni, da je izjavil kaj neprimernega, se pa ograjuje od izjav, ki jih je omenjal Močnik. “Če me bo blatil, ga bom tožil,” je napovedal.

O šoli ali politiki?

Cukjati je bil izvoljen leta 2018, Močnik pa mu že več let očita domnevne nepravilnosti pri javnih razpisih in kadrovanju ter v zvezi z razstaviščem Moja Ljubljanica in odzivom po nesreči v tovarni Kemis. Hkrati pa je Močnik učitelj in med drugim uči na šoli, ki jo obiskujejo županovi otroci. Medtem ko Močnik trdi, da je bila grožnja povezana z njegovim raziskovanjem domnevnih koruptivnih poslov, je Cukjati to zanikal in dejal, da je “oster pogovor” posledica Močnikovega poučevanja.

Močnik priznava, da mu je Cukjati po četrtkovi seji odbora očital napačno poučevanje. “Dejal mi je, da sem se spravil na njegove otroke, ker v šoli poučujem preveč politično,” je dejal. “Ko sem mu želel odgovoriti, mi je razburjen zabičal, naj bom tiho. Rekel je, da ne bo šel po pravni poti, ampak da pozna dovolj Srbov in Albancev, da bom ostal brez rok in nog.” Ob tem je poudaril, da je imel samo Cukjati privzdignjen glas.

Kljub temu da je Cukjati govoril o šoli in poučevanju, je Močnik prepričan, da v resnici ni šlo za to. “Mislim, da se je grožnja zgodila zato, ker me župan pred volitvami želi ustrahovati in politično utišati,” je dejal. Kot je pojasnil, je županu na seji odbora zastavil nekaj vprašanj o prodaji občinske stavbe v središču mesta. Ta vprašanja je pred nekaj tedni na svojem Facebookovem profilu objavil lokalni odbor Levice na Vrhniki.

“Menim, da ga je vznemirilo moje raziskovanje prodaje, pri kateri sumim, da je bila oškodovana javna lastnina, pri čemer bi lahko imel župan materialno korist,” je pojasnil. “Ker se župan že dva tedna izmika odgovoru na moja vprašanja, sem ga med sejo pozval, naj jo poda, in to ga je verjetno razjezilo.”

Cukjati je to zanikal. “Res sva imela spor oziroma debato na seji, a njegove očitke razumem kot običajno izvajanje nalog opozicije,” je dejal. “Že večkrat sem mu rekel, naj prijavi policiji, če meni, da je bilo kaj narobe. Poleg tega ni edini, ki to govori.”

“Nedopustno pa je, da izkorišča svoj položaj znotraj šolskega sistema za komentiranje političnega dogajanja, da komentira mene in občino,” nam je dejal po telefonu. “Rekel sem mu, da tega ne bom dopustil in da se bova drugače pogovarjala.”

Cukjati: Močnik je mojega otroka izpostavil z očitki o bazenu

Pozneje nam je po elektronski pošti zatrdil, da je šlo za bazen. “Gospod Močnik je v razredu, ki ga obiskuje moj otrok, diskreditiral delo občine in župana s tem, ko je izjavil, da občina in župan ne bosta naredila bazena,” je zapisal. “Moj otrok je bil zaradi njegovega izvajanja deležen zbadljivk sošolcev. Kot oče sem gospoda Močnika pozval, naj otroka ne izpostavlja čustvenemu pritisku in ga izrablja za lastne politične ambicije. Kot pedagog pa sem ga spomnil, da se je treba izogibati ravnanj in besed, ki bi otroke spravljale v duševno stisko.”

Cukjati, ki je po izobrazbi profesor športne vzgoje, je dodal še, da ga želi Močnik po njegovi oceni z napadom diskreditirati, hkrati pa vzbuditi predvolilno pozornost kot morebitni kandidat za župana. “Nesprejemljivo, neprofesionalno in predvsem nečloveško je, da gospod Močnik izrablja svojo pozicijo in spravlja otroke v duševno stisko samo zaradi svojih koristi,” je dodal.

Pozneje nam je Močnik dejal, da po njegovem mnenju nedopustno ravna župan, ki meša njegovo poklicno in politično dejavnost. Zatrdil je, da so očitki o omenjanju bazena popolna laž in da sploh prvič sliši za očitek o komentiranju aktualnega političnega dogajanja v učilnici. “Župan mi je v četrtek dejal, da poučujem preveč politično, a tega, da naj bi v učilnici omenjal bazen, njega ali občino, ni rekel,” je dejal Močnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje