Hitre teste za samotestiranje v šolstvu prevzela manj kot polovica upravičencev

Slovenija 03. Nov 202106:33 > 08:58
Hitri testi
Profimedia

Z novembrom so začeli veljati prenovljeni ukrepi v šolstvu za samotestiranje. Namesto le zadnje triade so v samotestiranje vključeni vsi osnovnošolci. Upravičencev je več kot 220 tisoč, teste pa jih je za zdaj dvignilo 80 tisoč.

Vlada je pretekli teden spremenila odlok o samotestiranju za osnovnošolce, dijake in študente. Po novem je priporočilo za prostovoljno testiranje namenjeno vsem osnovnošolcem in ne le zadnji triadi. Še vedno velja prostovoljno testiranje dijakov, za študente pa je samotestiranje obvezno, če ne izpolnjujejo pogoja P (preboleli) ali C (cepljeni). Ob tem nov odlok predvideva tudi pogostejše samotestiranje, in sicer v ponedeljek in sredo.

Prenovljen odlok glede samotestiranja za osnovnošolce, dijake in študente je začel veljati z novembrom. Po razširitvi priporočljivega samotestiranja je zdaj upravičencev več kot 220 tisoč. Zaradi kratkega roka do začetka uveljavitve je vlada pretekli teden na dopisni seji sprejela dopolnitev odloka in so lahko upravičenci hitre teste dvignili že v petek.

Največ hitrih testov izdali v zavodu Lekarna Ljubljana

Do zdaj je hitre teste za samotestiranje dvignilo približno 80 tisoč upravičencev, so za N1 sporočili z ministrstva za zdravje. Največ hitrih testov so do zdaj izdali v Lekarni Ljubljana, ki je tudi največji lekarniški zavod v Sloveniji. Do 1. novembra so izdali nekaj več kot 328 tisoč hitrih testov. V zadnjem tednu je število dvignjenih testov dobilo močan pospešek, saj so od preteklega četrtka izdali 70 tisoč hitrih testov.

Če konec preteklega tedna še niso imeli težav z zalogo v svojih enotah, je ta teden naval na teste veliko večji.

“Zaradi izjemno velikega povpraševanja se lahko zgodi, da jih bo v kateri od enot zmanjkalo, vendar se trudimo, da zagotovimo nove dobave hitrih testov za potrebe vseh,” odgovarjajo v Lekarni Ljubljana, ki ima pod svojim okriljem 52 poslovalnic.

Ponekod kratkotrajno pošla zaloga

V nekaterih od 23 enot Gorenjskih lekarn je včeraj pošla zaloga, vendar “dobavitelji zaenkrat tekoče dnevno dostavljajo teste”. Po podatkih Barbare Rems, namestnice direktorice Gorenjskih lekarn, so oktobra izdali 66.925 hitrih testov, in sicer 10.320 upravičencem.

V Kraških lekarnah, kjer imajo skupno 12 enot (sedem lekarn in pet lekarniških podružnic), so v preteklem mesecu izdali 18.970 hitrih testov, in sicer 3.020 posameznikom.

Lekarne že dalj časa čakajo na plačilo ministrstva

Lekarne za zdaj še čakajo na plačilo testov za učence, dijake in študente, saj nastajajo zamude pri plačilu ministrstva za zdravje. Te se vlečejo že od avgusta. Do zdaj so skupno izstavile za nekaj manj kot tri milijone evrov računov, po informacijah z ministrstva za zdravje pa bodo sredstva poravnana v tem tednu.