Ministrstvo za zdravje zamuja s plačili za hitre teste

Slovenija 29. Okt 202119:11 > 19:18 0 komentarjev
Hitri testi
Žiga Živulović jr./BOBO

Lekarne že dva meseca čakajo na plačilo ministrstva za zdravje za hitre teste, ki so namenjeni za učence, dijake in študente. Od 1. novembra bodo sicer veljali dodatni ukrepi v šolstvu, ki v samotestiranje s hitrimi testi vključuje vse osnovnošolce.

Epidemiološka slika v Sloveniji se je v zadnjih tednih močno poslabšala. Vlada je zato na predlog ministra za zdravje Janeza Poklukarja v sredo sprejela dodatne ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa.

Prostovoljno priporočljivo samotestiranje bo od 1. novembra možno za učence vseh devet razredov osnovne šole, ne le za zadnjo triado. Prav tako je še naprej prostovoljno testiranje za vse dijake. Za študente pa je samotestiranje obvezno, če ne izpolnjujejo pogoja P (preboleli) ali C (cepljeni). Šolarji, dijaki in študentje se bodo samotestirali dvakrat tedensko (v ponedeljek in sredo).

Vlada je v četrtek na dopisni seji sprejela dopolnitev odloka, zato so lekarne že danes začele z izdajanjem testov. Skupno bo od 1. novembra do samotestiranja upravičenih okrog 260 tisoč oseb. Nekateri starši so želeli teste za samotestiranje učencev prevzeti že takoj po tistem, ko je to sporočila vlada. Vendar pa lekarne na to tisti dan še niso bile pripravljene, kar pa je povzročilo nekaj zmede.

V Lekarni Ljubljana izdali četrt milijona hitrih testov

V Lekarni Ljubljana, največjem lekarniškem zavodu v Sloveniji, so bili o novostih s strani Lekarniške zbornice obveščeni v četrtek popoldan. Zaloga je po njihovih besedah dovolj velika in ne pričakujejo težav. Do zdaj so izdali okoli 250 tisoč brezplačnih hitrih testov.

Do zdaj za hitro testiranje skoraj tri milijona evrov

Paketi za samotestiranje učencev in dijakov so v lekarnah na voljo od konca avgusta, pri plačilu s strani ministrstva za zdravje pa prihaja do zamud. Do zdaj so lekarne izstavile račune v višini 2,8 milijona evrov. V Lekarni Ljubljana so nam potrdili, da plačila s strani ministrstva za zdravje zamujajo, ob tem pa so dobili zagotovila, da jim bodo sredstva nakazali v najkrajšem možnem času.

Na ministrstvu za zdravje nakazila lekarnam napovedujejo prihodnji teden in sicer za avgust in september. “Ministrstvo za finance smo v tem tednu že večkrat zaprosili za realizacijo izplačila. Danes smo dobili potrditev, da bodo izplačila izvedena v prihodnjem tednu,” pravijo na ministrstvu za zdravje.

V zasebni Lekarni Zupančičeva jama kljub povečanju števila učencev,  ki bodo vključeni v samotestiranje, ne pričakujejo težav. Zaloge so dovolj velike, ob tem pa še dobivajo dodatne pošiljke. Prva vprašanja o razširjenjem samotestirnajem pri šolarjih so dobili že v četrtek, danes pa so izdali že kar nekaj testov. Tudi Davorin Levanič iz Lekarne Zupančičeva jama je sicer potrdil zamude pri plačilih za hitre teste.

Zaradi visokega števila okuženih in vse bolj polnih intenzivnih oddelkih, naj bi na vladi razmišljali tudi o podaljšanju počitnic, kot so to napovedali na Hrvaškem.

Šolanje bo še naprej potekalo po modelu B. Pri prevzemu testovse je pojavilo nekaj zmede, a Vindišar zagotavlja, da je dobava testov urejena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!