Policisti na mejah pripravljeni za odčitavanje QR kod

Koronavirus 30. Jun 202105:26 0 komentarjev
Mejni prehod Dragonja
Borut Živulović/BOBO

Tisti, ki ste do danes polno cepljeni ali ste covid-19 preboleli v zadnjih 180 dneh, lahko po pošti pričakujete papirnato evropsko digitalno covidno potrdilo z značilno QR kodo. Po besedah ministra za notranje zadeve je policija na vseh mejnih prehodih pripravljena za odčitavanje kod, po številnem testiranju naprav pa "vse poteka brez težav".

Z današnjim dnem se zaključuje “testna faza” uvajanja evropskega digitalnega covidnega potrdila. Vsi, ki ste do danes polno cepljeni ali pa ste covid-19 preboleli v zadnjih 180 dneh, lahko po pošti pričakujete papirnata evropska digitalna covidna potrdila z značilno QR kodo.

Morda ste papirnato potrdilo že dobili, saj naj bi jih z ministrstva za zdravje začeli odpošiljati v ponedeljek. V naslednjih dneh bodo potrdila po pošti pošiljali tudi vsem, ki so se do danes cepili le z enim odmerkom cepiva proti covidu-19, če cepivo zahteva dva odmerka.

Do svojih evropskih digitalnih covidnih potrdil lahko sicer dostopate prek portala zVEM, za to pa potrebujete kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS.

Na portalu zVEM lahko svoje evropsko digitalno covidno potrdilo s QR kodo dobijo tudi tisti, ki so se na koronavirus testirali s PCR- ali hitrim testom, papirnatega potrdila pa po pošti za zdaj ne bodo dobili.

Od jutri si boste papirnato evropsko digitalno covidno potrdilo lahko tudi kupili v nekaterih lekarnah, prav tako ga bodo po cepljenju oziroma testiranju izdajali izvajalci cepljenja oziroma testiranja na lokaciji, kjer so testiranje oziroma cepljenje opravili.

Julija bo objavljena tudi nova mobilna aplikacija, za katero boste potrebovali kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS.

Z jutrišnjim dnem bomo evropsko digitalno covidno potrdilo, ki bo v veljavi 12 mesecev, začeli uporabljati v vseh državah članicah EU ter na Islandiji, Norveškem, v Liechtensteinu in Švici. Kljub enotnemu potrdilu pa še vedno veljajo pogoji za prestop meje, ki so od države do države drugačni in se hitro spreminjajo.

Hojs: Zaenkrat brez problemov

Evropska digitalna covidna potrdila bodo na mejnih prehodih preverjali policisti s čitalci QR kod na mobilnih telefonih, s katerimi jih je opremilo ministrstvo za notranje zadeve.

Kot smo že poročali, so do ponedeljka na 87 različnih mejnih prehodih in enotah za kontrole na prehodih notranje meje razdelili 245 mobilnih naprav.

Nabavo “večjega števila tehnične opreme” je za N1 potrdil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Po njegovih besedah so s čitalci QR kod opremljeni vsi mejni prehodi, težav z zagotavljanjem odčitavanja kod pa za zdaj ni.

Po Hojsovih besedah so v tem tednu opravili “precej veliko število testov,” ki so pokazali, da “vse teče brez problemov”. “Policija je pripravljena za odčitavanje QR kod, vezano na evropsko zeleno digitalno potrdilo,” je minister za notranje zadeve dejal za N1. 

Spremembe le v pogojih posameznih držav

Z enotnim digitalnim potrdilom bo prehajanje meja tako olajšano. Kljub temu pa naj bodo potniki pripravljeni na morebitne spremembe pri pogojih za vstop v posamezno državo oziroma državno območje. Vse je odvisno od barve države.

Kot smo že poročali, zaenkrat sledimo seznamu, ki območja in države barva glede na število okuženih s koronavirusom v zeleno, oranžno, rdečo in temnordečo barvo.

Če sta tako država odhoda kot država prihoda na zelenem seznamu, za prehod meje potrebujete le dokazilo, da zadnjih pet dni dopusta niste zapuščali zelenega območja. Če je ena od držav oranžna, boste za prečkanje meje potrebovali negativen PCR- ali hitri test ali potrdilo o tem, da ste cepljeni, ali potrdilo, da ste covid-19 že preboleli, oziroma evropsko digitalno covidno potrdilo, ki potrjuje, da tem pogojem ustrezate. Za prehod meje rdeče in temnordeče države bo veljalo le evropsko digitalno covidno potrdilo, ki dokazuje, da ste bili cepljeni ali ste covid-19 preboleli, s potrdilom o negativnem PCR-testu pa bo za vas odrejena desetdnevna karantena na domu, ki jo lahko pod določenimi pogoji po petih dneh predčasno prekinete. 

“Spremembe bodo odvisne od barve držav, ki jih bomo v naslednjem tednu deležni. Očitno je, da se nekje stvari izboljšujejo, nekje pa se na žalost tudi slabšajo, tako da posebnih sprememb sam ne pričakujem. Razen morda, če bo tudi Hrvaška v celoti zelena, pa tudi Slovenija zelena. To pomeni, da se bomo lahko napotili v Hrvaško in vračali iz Hrvaške brez posebnih potrdil,” je pojasnil Hojs.  

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!