Ima Ljubljana težave s podganami?

Slovenija 12. Jan 202405:01 19 komentarjev
Glodalci v Ljubljani.
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Je v Ljubljani vedno več podgan? Pred tednom dni smo poročali, da so zaradi teh glodalcev morali zapreti znan ljubljanski lokal Čolnarna Tivoli, kljub deratizacijam so se znova zaredile v Miklošičevem parku, prebivalci pa opozarjajo tudi na druge kritične točke po prestolnici.

Že pred dvema letoma smo na N1 poročali o žarišču podgan v Miklošičevem parku v Ljubljani, ki so si v dveh velikih kavkaških krilatih oreškarjih uredile prostoren dom.

Park je sicer zaradi bližine starega mestnega jedra precej obljuden, v njem se sprehajajo družine z otroki, pogosto tudi turisti. Mimoidoča, ki živi v njegovi bližini, nam pred dvema letoma zaupala, da prav na dotični drevesi, v katerih je podgan največ, pogosto plezajo otroci, zaradi trhlega in preperelega lesa, v katerem so si podgane ustvarile rove, pa jo je že večkrat zaskrbelo, da bi se drevesi lahko v nekem trenutku podrli.

Kasneje je ljubljanska občina v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ob drevesa, kjer so se zaredile podgane, namestila deratizacijske vabe za podgane v obliki parafinskih blokov, deratizacijo je javno komunalno podjetje Voka Snaga izvedlo tudi na tamkajšnjem podzemnem kanalizacijskem omrežju.

A to očitno ni bilo dovolj.

Podgane v Miklošičevem parku. Podgane v Miklošičevem parku.
Podgane v Miklošičevem parku. (Foto: Denis Sadiković)
Podgane v Miklošičevem parku. Podgane v Miklošičevem parku.
Podgane v Miklošičevem parku. (Foto: Denis Sadiković)
Podgane v Miklošičevem parku. Podgane v Miklošičevem parku.
Podgane v Miklošičevem parku. (Foto: Denis Sadiković)
Podgane v Miklošičevem parku. Podgane v Miklošičevem parku.
Podgane v Miklošičevem parku. (Foto: Denis Sadiković)
Podgane v Miklošičevem parku. Podgane v Miklošičevem parku.
Podgane v Miklošičevem parku. (Foto: Denis Sadiković)
Podgane v Miklošičevem parku. Podgane v Miklošičevem parku.
Podgane v Miklošičevem parku. (Foto: Denis Sadiković)
deratizacija, miklošičev park deratizacija, miklošičev park
Deratizacija v Miklošičevem parku decembra 2022. (Foto: N1)
Podgane v Miklošičevem parku Podgane v Miklošičevem parku
Podgane v Miklošičevem parku je decembra 2022 ekipa N1 posnela tudi z infrardečo kamero. (Foto: N1)
podgane, miklošičev park podgane, miklošičev park
Podgane v Miklošičevem parku decembra 2022. (Foto: N1)

Podgane so mimoidoči znova opazili pred nekaj dnevi, pa tudi na spletni strani občine, kjer lahko meščani podajo svoje pobude in predloge, se je o glodalcih razpisalo več Ljubljančanov.

“Zopet opozarjam na nevzdržno in javnemu zdravju nevarno situacijo s podganami v Miklošičevem parku. Deratizacija, izvedena decembra 2022, očitno ni bila uspešna! Vljudno vas prosimo, da se situacija čim prej sanira,” je zapisal eden od prebivalcev.

Na ljubljanski občini so vnovičen pojav podgan v parku potrdili in napovedali, da bodo v kratkem ob drevesa znova namestili deratizacijske vabe, JP Voka Snaga pa bo deratizacijo izvedla tudi na tamkajšnjem podzemnem kanalizacijskem omrežju.

Kot kritične točke so sicer Ljubljančani na spletu večkrat izpostavili še Petkovškovo nabrežje, območje Savskega naselja in park Tabor.

Občina: Število glodalcev je v mejah normale

Na ljubljanski mestni občini medtem mirijo, da so jim na NLZOH zagotovili, da je trenutno število glodalcev v občini v mejah normale in “brez kakršnihkoli posebnosti”.

Da bi populacijo glodalcev vzdrževali na neki tolerantni ravni, torej na številu, ko jih ljudje še prenašamo v svoji bližini, dvakrat letno opravijo deratizacijo kanalizacijskega sistema, najmanj enkrat na leto jo opravijo v upravnih stavbah, katerih lastnica je občina, v skladu z zdravstveno-higienskimi predpisi pa jo izvajajo še v osnovnih šolah in v vrtcih. Težava je, da se podgane navadno preselijo na drugo lokacijo, kjer deratizacija ni bila izvedena.

Trditve, da podgane živijo v kanalizacijskem sistemu, na občini sicer zavračajo.

“Betonske cevi, ki sestavljajo večino ljubljanskega kanalizacijskega omrežja, zanje niso ovira, da pridejo do hrane. Tudi glodalci so eden izmed razlogov, zakaj v straniščno školjko ali odtok, kot vseskozi opozarjamo, ne smemo metati ostankov hrane. Več kot je hrane v kanalizaciji, hitreje se namreč razmnožujejo.”

Podobno se po njihovih besedah dogaja v Miklošičevem parku. Mimoidoči hrano oziroma ostanke hrane odvržejo v koš za smeti ali na tla, težavo pa povzročajo tudi ljudje, ki kljub prepovedi hranjenja prostoživečih živali, ki velja od leta 2015, to vseeno počno.

Po pojavu podgan v Čolnarni Tivoli občina verjetno v nov razpis

V začetku decembra so se podgane in miši pojavile tudi v zelo znanem lokalu Čolnarna Tivoli, kamor pogosto zahajajo družine z majhnimi otroki, zato je bil najemnik Andrej Maglica lokal primoran za nekaj tednov celo zapreti.

Po večkratnih deratizacijah se je glodalcev v lokalu uspel znebiti, medtem pa na zunanji terasi ostajajo.

“Pridejo izpod terase, pogledajo, ali je na tleh kaj dobrega in zbežijo. Ne vem, kaj bomo naredili, verjetno bo treba odpreti in prenoviti celotno teraso, a zato potrebujemo posebna dovoljenja, saj smo del zavarovanega območja v krajinskem parku,” je dejal za N1. Prav to pa jim, je dodal najemnik, onemogoča, da bi okoli lokala nastavili strup, saj bi vabe lahko pojedle druge živali, ki živijo v in ob ribniku.

Miši in podgane v Čolnarni Tivoli.
Miši in podgane v Čolnarni Tivoli. (Foto: bralec/Metropolitan)

Medtem ko so glodalce opazili tudi inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zaradi slabe higiene pa lokal zaprli, v JP Voka Snaga pravijo, da “povečane prisotnosti glodalcev na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib doslej še nismo zaznali”.

Na naše vprašanje, kako naj se najemnik Čolnarne Tivoli loti deratizacije na zunanjih površinah, konkretnega odgovora niso podali. Pojasnili so zgolj, da kot upravitelj parka sledijo usmeritvi, da v parku ravnajo tako, “da naše aktivnosti ne bi poslabšale hidroloških, geomorfoloških in ekoloških razmer na območju in vplivala rastlinske oziroma živalske vrste ter njihove habitate. Za vsakršen nabor novih ukrepov je potrebno strokovno mnenje pristojnih institucij, ki mora biti usklajeno z zavodom za varstvo narave.”

Ali bo zaradi pojava glodalcev in slabe higiene v Čolnarni Tivoli kakorkoli ukrepala, smo vprašali tudi ljubljansko občino, ki lokal Andreju Maglici od leta 2015 daje v najem. S stanjem niso bili seznanjeni, prav tako niso vedeli, da so se tam večkrat oglasili inšpektorji. O tem jih je Maglica na sestanku seznanil šele 5. januarja.

“Mestna občina Ljubljana bo sprejela vse ukrepe za zaščito lokala in okolja,” so zdaj pojasnili na N1, župan Zoran Janković pa je na zadnji novinarski konferenci napovedal, da bo občina najverjetneje objavila nov javni razpis, na katerem bo iskala novega najemnika. “Mislim, da je aktualni najemnik dobil zadnji opomin,” je dejal Janković.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje