Domačini na nogah, ker so Romi kupili hišo: “Če bi bil Hrvat, ne bi bil problem”

Svet 01. Sep 202310:51 9 komentarjev
Družina Oršoševih
N1

Prebivalci hrvaške podravske občine Hlebine želijo izseliti romsko družino, saj naj bi bila težavna. Šlo je celo tako daleč, da so krajani zbrali denar, da bi od novih priseljencev odkupili nepremičnino. Nad družino se medtem izvajajo pritiski – pred njihovo hišo protestirajo, hčeri in sinu pa naj ne bi dovolili vpisa v vrtec in osnovno šolo.

V občini Hlebine na Hrvaškem so na nogah, občani želijo izseliti romsko družino, poroča N1 Zagreb.

Čeprav v tej občini že živi romska skupnost, jih je zmotila družina Oršoš, saj naj bi bila “težavna”. Župan občine Novigrad Podravski, v kateri je družina doslej živela, meni, da so očitki neutemeljeni, saj so po njegovih navedbah vestni občani.

Družina je nepremičnino kupila za 11 tisoč evrov in pravi, da se je novemu domu sicer pripravljena odreči, a ne ve, kam bi šla.

“Prejemamo grožnje, domači so zelo prestrašeni in jezni,” je za N1 Zagreb povedal Stjepan Oršoš.

Občane najbolj skrbi, da ima družina težave z zakonom. Stjepanov starejši sin je sicer priznal, da je v preteklosti storil nekaj prekrškov. “Sodeloval sem pri tatvinah in v pretepih, imel sem tudi nekaj drugih težav,” je opisal Ljiljan Oršoš. “Prepričan sem, da jih Hrvat ne bi motil, pa čeprav bi imel težavno preteklost.”

Po poročanju N1 Zagreb naj bi staršem celo preprečili vpis hčere v vrtec. “Rečeno nam je bilo tudi, da brata ne moremo vpisati v šesti razred,” je še pojasnil Ljiljan, ki je prepričan, da so povod za nejevoljo občanov njihove korenine. Pred kamere je stopila tudi Ranka Oršoš, mati Ljiljana, ki ima zdravstvene težave. “Vsak drugi dan moram na dializo. Ne vem. Spimo v strahu, po 10 do 20 minut, vso noč smo na preži, saj se bojimo, da nam bo kdo vlomil v hišo in se nas lotil,” je povedala in dodala, da je na robu živcev.

Občani so celo zbrali denar, saj želijo odkupiti hišo Oršoševih, v ta namen je županja občine Hlebine v sredo sklical tudi sestanek. Ekipa N1 Zagreb se je za pojasnila obrnila na občino – zanimalo jo je tudi, ali so na sestanku našli kakšno rešitev, a odgovorov ni dobila.

Je pa na strani izključene družine župan občine Novigrad Podravski Zdravko Brljek, ki meni, da gre za sistemsko težavo. “Lokalnim skupnostim v večini ni mar za romsko populacijo, ponekod imajo celo iniciative, ki jasno delujejo proti Romom, ampak to je težava na državni ravni. Politiki na vrhu ne najdejo ustreznih rešitev,” je prepričan Brljek, ki je družini predlagal, naj se vrne v Novigrad Podravski.

Kot piše N1 Zagreb, so občani za danes napovedali protest pred njihovo hišo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje