Inšpektorat priznal napako: ne v 25, le v treh podjetjih se morajo “štempljati”

Slovenija 15. Dec 202315:50 2 komentarja
štempljanje
Foto: Denis Sadiković/N1

V začetku meseca je inšpektorat za delo posredoval seznam 25 podjetij, v katerih so kršili delovnopravno zakonodajo, zaradi novele zakona o evidencah pa se morajo zaposleni zdaj obvezno "štempljati". Dva tedna kasneje so na inšpektoratu ugotovili, da se je zgodila napaka: ne v 25, zgolj v treh podjetjih se morajo obvezno "štempljati". 

Od 20. maja, ko je novela zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti začela veljati, pa do 20. novembra, ko se je začela tudi uporabljati, so inšpektorji za delo na prste stopili številnim kršiteljem.

V tem času je po podatkih inšpekcije postalo pravnomočnih že 25 odločb zoper podjetja, smo poročali na N1. V začetku meseca je inšpektorat trdil, da mora vseh 25 kršiteljev poleg plačila globe prav zaradi novele zakona o evidentiranju delovni čas naslednji dve leti obvezno beležiti elektronsko.

A zdaj na inšpektoratu priznavajo, da se je pripetila napaka: ne v 25, zgolj v treh podjetjih se morajo obvezno “štempljati“.

“Na podlagi interne revizije smo namreč odkrili, da je bil razlog za to napako v informacijskem sistemu, ki jo skupaj s strokovnjaki na področju informacijske tehnologije prioritetno odpravljamo in nadgrajujemo. Čeprav smo na inšpektoratu že v maju posodobili informacijski sistem, smo šele pozneje ugotovili, da je sistem podal napačne podatke,” so sporočili.

Pravijo, da bi takšno napako predčasno težko prepoznali, saj je “bilo poročanje sistema vezano na datum uporabe zakona. Inšpektorat lahko učinkovito izvaja novo sprejeto zakonodajo ter jo bo tudi v prihodnosti lahko”.

Zaradi napake se na inšpektoratu opravičujejo, v. d. glavne inšpektorice pa je po njihovih besedah že stopila v stik s podjetji, ki so bila zaradi napake izpostavljena v medijih. V imenu inšpektorata se jim je tudi opravičila.

“Še vedno pa drži, da so medijsko izpostavljeni subjekti storili objavljene prekrške delovnopravne zakonodaje, ki so tudi že pravnomočni. Omenjeni torej samo niso dolžni voditi elektronskih evidenc delovnega časa,” so dodali.

Spomnimo: na seznamu kršiteljev, ki ga je posredoval inšpektorat, so prevladovali samostojni podjetniki s področja gostinstva in čiščenja, nekaj je bilo tudi podjetij, ki izvajajo različne vrste montaže. Na seznamu so se znašli tudi Adria Mobil, Sončni Kanin, ki upravlja smučišče Kanin, in trije javni zavodi: Mestno gledališče ljubljansko (MGL), Zdravstveni dom Grosuplje ter Dijaški dom Nova Gorica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje