Interpelacija vlade: priložnost za odkrit pogovor ali “politična farsa”?

N1 video 19. Apr 202306:06 10 komentarjev
n1

Marca je največja opozicijska stranka SDS vložila interpelacijo zoper celotno vlado Roberta Goloba. Povod zanjo je bila ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, v SDS med razlogi navajajo tudi ukinitev urada vlade za demografijo in druga ravnanja, ki so po njihovem v nasprotju z ustavo. V oddaji N1 STUDIO smo pred današnjo 14-urno razpravo o interpelaciji vlade soočili mnenji poslanca SDS Rada Gladka in poslanca Gibanja Svoboda Lenarta Žavbija.

Ključni točki interpelacije sta ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve in ukinitev urada vlade za demografijo, pa tudi druga sporna ravnanja, ki so po mnenju največje opozicijske stranke v nasprotju z določili slovenske ustave.

Predsednik SDS Janez Janša je ob vložitvi interpelacije dejal, da je ta “klic k razumu”, hkrati pa, da ne gre za konstruktivno nezaupnico vladi, saj novega mandatarja za sestavo vlade ne bodo predlagali. “Interpelacija je razprava o nekaterih spornih potezah te vlade, ki se zajedajo v same temelje, na katerih stojimo,” je takrat dejal Janša. Vlada Roberta Goloba je v odgovoru na očitke zapisala, da so ti neutemeljeni in deplasirani.

Podobne besede je v oddaji N1 STUDIO ponovil tudi poslanec SDS Rado Gladek. Povedal je, da je interpelacija orodje parlamentarnega nadzora, prek katerega lahko opozicija opozarja na zadeve, s katerimi se ne strinja, prav tako pa bo razprava priložnost, da se o problematičnih odločitvah vlade Roberta Goloba še enkrat odkrito pogovorijo. V SDS namreč odločno nasprotujejo ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, saj je slovenska samostojnost ena največjih vrednot, ki si jo je narod priboril.

Na drugi strani poslanec največje koalicijske stranke Gibanja Svoboda Lenart Žavbi meni, da gre pri interpelaciji za norčevanje. Opozoril je, da je kar 28 odstotkov besedila interpelacije namenjenih ukinitvi omenjenega muzeja, gre pa za dejansko enako besedilo, kot ga je opozicijska stranka NSi pripravila za interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko, a je na koncu zaradi premalo podpisov ni vložila. “Vse ostalo je v besedilu interpelacije zgolj balast, ki so ga po logiki aktualnega dogajanja nametali tja noter,” meni Žavbi.

V Gibanju Svoboda po Žavbijevih besedah pri Muzeju slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila Janševa vlada, vidijo štiri ključne težave: muzej je bil brez projektne dokumentacije, ustanovljen je bil brez strokovne razprave, nima svojih prostorov in je tudi brez zbirke. Opozoril je, da je imel muzej prostore v isti zgradbi kot lepotni studio, kjer “laminirajo obrvi”, kar se jim v Svobodi zdi ponižujoče.

“Po 30 letih samostojne države je bil pravi trenutek, da bi zmogli to veliko zmago Slovenije dokumentirati tudi v samostojnem muzeju. Noben muzej na začetku ni poln, zbirka se dopolnjuje, tudi eksponatov ne manjka,” je pojasnil Gladek. Dodal je, da v danem trenutku ustanovitve muzeja zanj niso mogli najti boljšega prostora, lahko pa bi kasneje poiskali boljši prostor ali bi ga zgradili.

Beseda v studiu je nanesla tudi na Združenje vrednot slovenske osamosvojitve (VSO), ki je v svojem akcijskem načrtu, ko je Golobova vlada napovedala združitev dveh muzejev, pozvala k interpelaciji celotne vlade. Združenje VSO bo namreč danes organiziralo tudi protest proti rušenju temeljev slovenske enotnosti in državnosti. V spodnjem posnetku si oglejte, kaj sta o protestu povedala poslanca.

Je za ukinitev urada za demografijo kriv kulturni marksizem?

Eden od povodov za interpelacijo celotne vlade je bila tudi vladna odločitev o ukinitvi urada za demografijo. Poslanec SDS Rado Gladek je izpostavil, da se slovenski narod stara, zaradi česar je naslavljanje demografske politike zelo pomembno.

“Ena od prioritet sedanje vlade je bila ukinitev tega urada. Ne trdim, da je bilo vse, kar zadeva urad, idealno pripravljeno, ampak nastavki so bili dobri. Ne razumem, zakaj je bilo treba to uničiti, ne pa skupaj izboljšati,” se je vprašal.

Lenart Žavbi se je strinjal z njegovo oceno, da imamo v Sloveniji težave z razmerjem med aktivnim in upokojenim prebivalstvom ter da se bo to razmerje še slabšalo, a opozoril, da so urad vodili nekompetentni ljudje.

Voditelj oddaje N1 STUDIO Miha Orešnik je poslanca povprašal, zakaj SDS v kontekstu ukinjanja urada za demografijo pogosto uporablja frazo kulturni marksizem in kaj to dejansko pomeni. Kaj sta odgovorila gosta, si oglejte v spodnjem posnetku.

“Janša je šel pri interpelaciji čez meje zdravega razuma”

Da je “Janša šel pri interpelaciji čez meje zdravega razuma”, je po njeni vložitvi dejal podpredsednik vlade in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, z njim pa se je strinjal tudi poslanec Svobode Žavbi. Spomnil je namreč, da je vložena interpelacija že 24. zaporedna, ki jo je vložila stranka SDS, in ne bo uspešna.

“V neki normalni demokraciji je interpelacija institut, prek katerega lahko opozicija nadzira delovanje koalicije oziroma vlade, in je v zahodnih demokracijah spoštovan. V Slovenji pa smo ga razvrednotili, saj je postal politična farsa,” je bil oster Žavbi.

Poslanec SDS Rado Gladek ga je spomnil, da so se ministri v vladi Janeza Janše v prejšnjem dvoletnem mandatu morali kar osemkrat zagovarjati na interpelaciji. “V tem ne vidim nobene težave, gre za en dan razprave, na kateri bomo odpirali teme in morda na koncu sprejeli tudi določene sklepe,” je dodal.

SDS kritična tudi do potez na področju zdravstva, davkov in reform

Po mnenju največje opozicijske stranke se vlada Roberta Goloba reševanja težav zdravstvenega sistema loteva napačno, preveč se osredotoča na probleme financiranja zdravstva kot pa denimo na stroškovni del nabave medicinskega materiala. “Takoj po nastopu mandata je ukinila urad za kontrolo cen. Po mnenju naše stranke so ena od glavnih težav v zdravstvu cene medicinskega materiala,” je opozoril Gladek.

Gibanje Svoboda na drugi strani trdi, da je bil ustanovljeni urad v neskladju z evropsko direktivo iz leta 2014, ukiniti pa so ga morali, da torej ne bi kršili evropske zakonodaje. Žavbi je poslanskega kolega tudi opozoril, da sta bila v javno obravnavo poslana zakon o ZZZS in digitalizaciji zdravstva, ki obravnavata strukturo slovenskega zdravstva.

Kaj sta o razmerah v zdravstvu še povedala poslanca in kdo je v državo po epidemiji covida-19 vrnil v normalnost, si oglejte v spodnjem posnetku.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Oddajo lahko tudi poslušate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje