Iz dežja v vročino. Prihaja prvi vročinski val(ček)

Slovenija 16. Jun 202316:23 0 komentarjev
Okrevanje turizma v Sloveniji
Alen Milavec /BOBO

Po daljšem obdobju muhastega vremena, ko ni bilo dneva, ko ne bi deževalo, se bo naslednji teden začelo "pravo poletje". Živo srebro se bo povzpelo nad 30 stopinj Celzija, ker bodo visoke temperature vztrajale nekaj dni, pa na agenciji za okolje napovedujejo prvi vročinski val(ček).

V prihodnjih dneh nas čaka vremenski preobrat. Po daljšem obdobju spremenljivega vremena, ko ni bilo dneva, ko vsaj nekje po Sloveniji ne bi deževalo, se prihodnji teden obeta nekaj vročih dni, napovedujejo na agenciji za okolje. Ker bodo visoke temperature vztrajale nekaj dni, vremenoslovci napovedujejo prvi vročinski val(ček).

“Višinsko jedro hladnega in vlažnega zraka, ki je v preteklih dneh krojilo vreme pri nas, se bo umaknilo proti Baltiku, iznad severne Afrike pa se bo greben s toplim zrakom širil proti Italiji, Alpam in Jadranu. Temperatura zraka bo predvidoma do četrtka iz dneva v dan višja, nato pa naj bi nas dosegla nekoliko hladnejša atlantska zračna masa,” so zapisali na Facebooku.

Osvežitev komaj konec tedna

V nedeljo, ponedeljek in torek bo tako pretežno jasno. Že v nedeljo se lahko temperatura zraka ponekod v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji približa 30 stopinjam Celzija.

V začetku tedna bo marsikje zapihal jugozahodni veter, temperatura zraka se bo po nižinah dvignila nad 30 stopinj Celzija. V sredo in četrtek se bo sončno vreme nadaljevalo, vročina se bo še nekoliko stopnjevala, hkrati pa se bo povečala možnost popoldanskih vročinskih neviht, še napovedujejo na agenciji za okolje. V petek sledi osvežitev s krajevnimi padavinami, od sobote dalje pa vročine vsaj nekaj dni najverjetneje ne bo.

Kot je agencija za okolje še šaljivo zapisala na Facebooku, je valček majhen val – in ne glasbena oblika skladbe v tričetrtinskem taktu.

Kdaj govorimo o vročinskem valu?

O vročinskem valu govorimo, ko povprečne temperature tri dni vztrajajo nad 24 stopinjami Celzija. Na Obali in na Goriškem je ta meja postavljena pri 26 stopinjah Celzija.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!