Iz Ljubljane proti morju: se izplača načrtovati, kje točiti gorivo?

Gospodarstvo 14. Avg 202106:00 > 13:38 0 komentarjev
točenje goriva
Profimedia

Na vročo poletno soboto se odpravljate na morje, sistem v avtomobilu pa vas že opozarja, da zmanjkuje goriva in da bo potreben postanek na bencinski črpalki. Se vam splača pregledati cene goriv na črpalkah in točiti na najcenejši ter koliko lahko na ta način prihranite?

Mineva deset mesecev, odkar je vlada liberalizirala cene goriv izven hitrih cest in avtocest (tu je določanje cen trgu prepustila že leta 2016). Na strani goriva.si smo pregledali, kakšne so danes razlike v cenah goriv, pri čemer smo se omejili na pot od Ljubljane (začenši na Brezovici) do Kopra.

Najcenejše je trenutno na Hoferjevih črpalkah na Brezovici ali v Postojni (liter bencina stane 1,234 evra, dizla 1,254 evra), najdražje pa na OMV-jevi črpalki na Ravbarkomandi (bencin po 1,329 evra, dizel po 1,349 evra). Razlika je torej 9,5 centa na liter goriva, kar pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja nanese 4,75 evra.

Popis cen na bencinskih črpalkah na avtocesti oziroma blizu izvozov si lahko ogledate v spodnji infografiki. Nekaj opažanj:

1. Na avtocestah je gorivo občutno dražje. Medtem ko se cene na črpalkah ob avtocestnih izvozih gibljejo med 1,23 in 1,28 evra za liter, so na samih avtocestnih počivališčih cene precej višje in presegajo 1,3 evra za liter.

2. Največja trojica trgovcev s precej podobnimi cenami. Trije največji trgovci z gorivom Petrol, OMV in MOL (kmalu bosta samo še dva, saj MOL prevzema vse črpalke OMV), ki imajo v lasti veliko večino bencinskih servisov v državi, za bencin na večini lokacij izven avtocest in hitrih cest trenutno računajo okrog 1,26 evra, za dizel okrog 1,28 evra. Drugače je na primer v Kopru, kjer je gorivo na nekaterih črpalkah dražje. Na sami avtocesti pa je večja razlika: na Petrolu na Lomu in pri Kozini je gorivo za približno tri cente na liter cenejše kot na OMV na Ravbarkomandi.

3. Isti ponudnik v istem mestu z različnimi cenami. Cene na šestih črpalkah OMV v Kopru so od 1,264 evra do 1,284 evra za bencin ter od 1,284 evra do 1,304 evra za dizel. Dva centa razlike pri litru goriva pri polnjenju celega rezervoarja pomeni evro prihranka.

cene goriv Ljubljana - Koper

Avtor infografike: David Bole/N1

Petrol bo spet postavil prikazovalnike cen

Da cene pregledate prej, je pomembno tudi zato, ker ni nujno, da boste (kot nekdaj) pri uvozu na bencinsko črpalko videli ceno goriva. Na nekaterih bencinskih črpalkah, spodaj na primer fotografija z avtocestnega počivališča Voklo na Gorenjskem, je Petrol namreč odstranil table s cenami goriv.

“Postavitev prikazovalnikov cen je od lokacije do lokacije različna, ti pa so se tekom let zaradi dotrajanosti ponekod tudi odstranjevali,” so nam pojasnili na vprašanje, zakaj so jih odstranili, in napovedali tudi, da jih bodo vrnili: “S prihodom sprostitve cen naftnih derivatov ter z vidika poenotenja in transparentnosti cen želimo do konca leta na prodajnih mestih namestiti nove prikazovalnike cen.”

Cene na Petrolu lahko (poleg državne spletne strani goriva.si) preverite na njihovi spletni strani, v mobilni aplikaciji Na poti, na telefonski številki njihovega klicnega centra (080 22 66) in na obcestnih prikazovalnikih cen, kjer so ti nameščeni. Na OMV podobno pravijo, da cene objavljajo na velikih prikazovalnikih cen ob dovozu na bencinski servis, na spletu, v mobilni aplikaciji OMV Station Finder.

Zakonodaja naftne trgovce sicer zavezuje, da mora biti stranka s ceno seznanjena na izbranem prodajnem mestu ob dvigu iztakalne ročke pred pričetkom točenja goriva.

Petrol gorivo
Irma Musić/N1

Kako se kupci odločajo?

So naftni trgovci po lanski liberalizaciji opazili kakšne spremembe pri nakupnih navadah kupcev? Se promet kaj premika z enega na drugi bencinski servis, se jim je morda količina prodanih goriv kaj spremenila? Na Petrolu podatkov o prodaji po posameznih črpalkah ne razkrivajo, pravijo le, da se potrošniki po njihovi oceni odločajo predvsem na podlagi “kakovosti izdelkov in storitev ter raznovrstnosti ponudbe” trgovca.

Na OMV pa so nam odgovorili, da se obisk na posameznih bencinskih servisih skozi leto spreminja glede na obseg tranzita in turistične tokove ter tudi odvisno od informiranja gostov.

OMV gorivo
Irma Musić

Višje cene zaradi dražje surovine in dajatev

Od lanske liberalizacije cen goriv zunaj avtocest in hitrih cest (tu so jih liberalizirali že leta 2016) so se sicer cene občutno povečale. V času epidemije je ob nizkih cenah nafte na svetovnih borzah vlada ceno bencina in dizla vzdrževala pri evru za liter, danes se pri največjih trgovcih cene gibljejo okrog 1,26 evra za bencin in 1,28 evra za dizel.

Na Petrolu pravijo, da je poleg rasti cen surove nafte razlog za dvige cen na črpalkah tudi v dvigu dajatev, ki jih določa država. “Cene pogonskih goriv se oblikujejo prosto, glede na cene naftnih derivatov na svetovnih borzah in razmerju med dolarjem in evrom, upoštevaje vse državne davčne obremenitve in takse, ki pomembno vplivajo na zviševanje cen v zadnjem obdobju.”

Na vprašanje, ali so dvignili tudi marže (ta je bila do liberalizacije omejena na največ osem centov na liter, zdaj pa omejitve ni več), nam ne na Petrolu ne na OMV niso odgovorili. Oboji pravijo, da metodologije oblikovanja cen naftnih derivatov ob upoštevanju pravil varstva konkurence ne smejo razkrivati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!