Iz Ukrajine za N1: “Zelo nas je strah”

N1 Studio 24. Feb 202219:50 > 08. Mar 2022 10:25 2 komentarja

V oddaji N1 STUDIO so gostili Ukrajinca Vladimirja Aleksejčuka, ki je govoril o tem, kakšne so razmere v njegovi državi po ruski invaziji. Kako je bilo danes v Ukrajini, kaj so doživljali ljudje?

Vladimir Aleksejčuk je ukrajinski programer, ki živi nekaj sto kilometrov stran od beloruske meje, čez katero v Ukrajino vstopajo ruske vojaške sile. Kot je povedal, so vsi pod stresom. “Ne moremo se umakniti od televizijskih zaslonov. Ves čas spremljamo novice,” je opisoval za N1. Prebivalci se iz prestolnice Kijev, pa tudi drugih mest pred nevarnostjo umikajo tako, da bodisi zapustijo državo ali pa se umaknejo na varna območja ali si uredijo zaklonišča oziroma skrivališča.

Države ne more zapustiti

“Vse nas je zelo strah. V moji okolici, ob beloruski meji, so zjutraj odjeknile eksplozije. Tudi moji prijatelji, ki živijo v Kijevu, so v nevarnosti pred napadi. V večini primerov gre za nenadzorovane napade. Zelo nas je strah,” je poudaril. Aleksejčuk, ki je jutro preživel v pripravljanju “zaklonišča”, je za N1 še opisal svoj današnji dan in dan številnih Ukrajincev: zjutraj se je odpravil v trgovino, kjer je že manjkalo živil. Ko je šel natočit rezervoar, pa so mu na bencinski črpalki dejali, da so skoraj že porabili vse zaloge goriva.

Čeprav bi Aleksejčuk zapustil Ukrajino, pa tega ne more storiti. “Rad bi zapustil državo, vendar je težava v tem, da se vsak od nas sooča z drugačno situacijo. Ne morem zapustiti mame in babice, saj ni nikogar, ki bi zanju skrbel. Zato jaz nimam izbire. Države brez mame in babice ne morem zapustiti, mami in babica pa ne želita oditi,” je še pojasnil.

N1 STUDIO DANES S ŠTEVILNIMI GOSTI VES DAN O VOJNI V UKRAJINI

->Petra Sovdat: “V torek lahko pričakujemo podražitev kurilnega olja”->Vladimir Prebilič: Putin ni držal besede->Matjaž Nahtigal: “Putin že dolgo proučuje ranljive točke Evrope”->Matej Tonin: Gospodarstvo naj se pripravi na kibernetske napade->Zlatko Šabič: Možno je, da bo Putin Ukrajino potegnil k sebi