Izolski inštitut vlado opozarja na pomanjkljivosti v domovih za starejše

Slovenija 28. Jul 202314:39 1 komentar
Dom za starejše
Fotografija je simbolična (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE iz Izole vlado opozarja na pomanjkljivosti v domovih za starejše in podaja predloge za izboljšanje. Pri načrtovanju in prenovi stavb predlagajo, da bi upoštevali potrebe uporabnikov in notranje okolje oblikovali tako, da bi spodbujalo zdravje in dobro počutje stanovalcev in osebja.

Predlagajo, da bi domove opremili s sodobnimi napravami in orodji informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), s katerimi bi lahko spremljali denimo kakovost zraka in temperaturo v prostoru, so zapisali.

V okviru mednarodnega projekta Pharaon so raziskovalci inštituta sodelovali s šestimi domovi v slovenski Istri, osrednji Sloveniji in na Štajerskem. Glede na njihove ugotovitve domovi sicer niso infrastrukturno ustrezno opremljeni, da bi lahko enostavno namestili tehnologije, s katerimi bi izboljšali zdravje in počutje stanovalcev in osebja.

V domovih je prostora premalo, ureditev notranjosti je neustrezna, opazili pa so tudi pomanjkanje strojne opreme in druge infrastrukture. Zaradi tega je v domovih poleti relativna vlažnost previsoka, pozimi pa prenizka. Prav tako je internetna povezava, ki je omejena na skupne prostore, večinoma neustrezna.

Pri načrtovanju in prenovi stavb predlagajo, da bi upoštevali potrebe uporabnikov in notranje okolje oblikovali tako, da bi spodbujalo zdravje in dobro počutje stanovalcev in osebja. To je po njihovih besedah mogoče doseči z uporabo lesa v notranji opremi, z zmanjšanjem hrupa, naravno svetlobo ter odprtimi prostori za medsebojno srečevanje in fizično aktivnost. Prav tako je po njihovih navedbah mogoče želeni učinek doseči z ergonomsko oblikovano opremo in prostori.

Hkrati predlagajo, naj osebje uporablja pametne tehnologije in si tako olajša delo. Tako si lahko pomagajo denimo s senzorji za zaznavanje padcev in z robotiko za razporeditev hrane in zdravil.

Mednarodni projekt Pilotni primeri za zdravo in aktivno staranje (Pharaon), v katerem sodeluje inštitut, financira Evropska komisija, z njim pa želijo omogočiti pametno in aktivno življenje za starajoče se prebivalstvo Evrope.

Neodvisni raziskovalni inštitut InnoRenew CoE se ukvarja z raziskovanjem obnovljivih materialov in trajnostne gradnje ter vpeljavo znanstvenih dognanj v industrijsko prakso. Pri tem namenjajo posebno pozornost inovacijskemu in interdisciplinarnemu preučevanju lesa in njegove uporabe, so zapisali na svoji spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje