Z avtobusom kar po reševalnem pasu: voznika Arrive čaka disciplinski postopek

Slovenija 28. Jul 202312:19 7 komentarjev
Reševalni pas
Posnetek zaslona/Reševalni pas/TWITTER

Voznik avtobusnega prevoznika Arriva je na avtocesti med izvozoma Šmartno in Brod proti Ljubljani izkoristil reševalni pas. V manj kot minuti je za njim pripeljalo reševalno vozilo, ki je bilo na nujni vožnji, so na družbenem omrežju Twitter opozorili na Zavodu Reševalni pas. V podjetju Arriva so z dogodkom seznanjeni in bodo zoper voznika uvedli disciplinski postopek. Ljubljanski policisti pa so začeli postopek zbiranja obvestil o prekršku.

Na družbenem omrežju Twitter je Zavod Reševalni pas objavil posnetek, ki prikazuje vožnjo avtobusa prevoznika Arriva po reševalnem pasu, po katerem se v manj kot minuti pripelje intervencijsko vozilo na nujni vožnji. Dogodek se je zgodil na avtocestnem odseku med izvozoma Šmartno in Brod proti Ljubljani. Na Zavodu Reševalni pas so pojasnili, da ne vedo, kaj se je dogajalo spredaj, je pa avtor na podjetje poslal posnetek, a odgovora ni prejel.

V skupini Arriva so za N1 v odzivu pojasnili, da ravnanje njihovega zaposlenega ni sprejemljivo, in poudarili, da morajo vozniki tudi na avtocestah dosledno upoštevati vsa prometna pravila. “Voznika bomo primerno obravnavali v disciplinskem postopku. Vsem udeležencem v prometu se zaradi nedopustnega vedenja zaposlenega opravičujemo,” so dodali.

Na ljubljanski policijski upravi so za N1 pojasnili, da policija pred novinarskim poizvedovanjem o dogodku, ki je bil posnet 8. junija, ni bila obveščena. So pa danes začeli postopek zbiranja obvestil o prekršku. Navedbe bodo preverili, in če bodo podani oziroma izpolnjeni vsi elementa prekrška, bodo ustrezno ukrepali. “Vozniki morajo ob zastoju in v koloni skladno z zakonom ustvariti reševalni pas in se pravilno razvrstiti. Če tega ne storijo, je predpisana globa 200 evrov oziroma so odvisno od ugotovljenih okoliščin s tem povezane tudi druge kršitve cestnoprometne zakonodaje. Te okoliščine se preverijo v vsakem posameznem in konkretnem postopku o prekršku,” so dodali.

Opozorili so še, da s pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, vozilom omogočimo hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost njihovega preživetja tudi do 40 odstotkov, zato je vsaka neupravičena uporaba reševalnega pasu nevarna in neodgovorna. “Svetujemo, da vozniki, če zaznajo nevarno vožnjo vozil po avtocesti, o tem nemudoma obvestijo policijo na številko 113. Ne samo z vidika ukrepanja zoper posamezne kršitelje, ampak tudi z vidika zagotavljanja varnosti vsem udeležencem v prometu, enako tudi ekipam reševanja,” so še pozvali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje