“Za bivanje v domu starejših plačujejo že celo vnuki stanovalcev, ne le otroci”

Slovenija 26. Maj 202306:44 > 15:39 14 komentarjev
upokojenci
Srdjan Živulović /Bobo

Državni zbor je na izredni seji o položaju upokojencev obravnaval predlog priporočil SDS, po katerih bi denimo letošnja izredna uskladitev pokojnin znašala 3,5 odstotka. Ker odbor za delo ni podprl predloga, na izredni seji ne bo glasovanja o njem. V koaliciji poudarjajo aktivnosti vlade za boljše pokojnine, a te po mnenju opozicije niso zadostne.

Poslanka SDS Karmen Furman je na izredni seji, sklicani na zahtevo SDS, v imenu predlagateljev opozorila, da je stiska upokojencev vse večja. Da bi se njihov položaj izboljšal, so pripravili več priporočil. V skladu z njimi bi vlada sledila februarskemu predlogu sveta pokojninskega zavoda o izredni uskladitvi pokojnin vsem v višini 3,5 odstotka, dodatno za en odstotek pa bi jih zvišali še upokojenim do vključno leta 2011.

Nadalje bi vlada v skladu s priporočili do 30. junija pripravila zakonski predlog, ki bi bil podlaga za dvig vseh pokojnin, še posebej tistih do višine 1.500 evrov. Prav tako bi do 1. julija odpravila zakonski pogoj za varstveni dodatek, ki kot obvezno določa izjavo o otrokovem premoženju. Ta izjava potrjuje, da otrok ne more preživljati staršev. Hkrati bi do istega datuma pripravila pokojninske spremembe, po katerih bi bile vdovske pokojnine izplačane vsaj v takšni višini kot zagotovljene pokojnine.

Potrebna je celovita in sistematična prenova pokojninskega sistema, a pripravljena mora biti brez hujskaštva, odgovorno in preudarno, je pozval državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija. Izhodišča za pokojninske spremembe bodo predstavljena v začetku drugega polletja, je napovedal.

Strinja se, da je tistim s kratko pokojninsko dobo, za kar pa pogosto niso sami krivi, težko. A rešitve bo treba po njegovem mnenju poiskati v socialnem dialogu. Za naslavljanje položaja samskih upokojencev in invalidsko upokojenih, ki so še posebej ogrožena skupina, pa je vlada po njegovem pojasnilu že pripravila zakonski predlog.

Je “norčevanje lahko sploh še večje”

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v opoziciji po pričakovanjih podprli predloge priporočil. Andrej Kosi iz SDS, ki je predstavil stališče SDS, se je ob 1,8-odstotni predčasni uskladitvi pokojnin novembra in decembra v skladu z rebalansom državnega proračuna vprašal, ali je “norčevanje lahko sploh še večje”. Inflacija je namreč po njegovem opozorilu desetodstotna.

Po mnenju NSi, ki ga je posredoval Aleksander Reberšek, pa mora tisti, ki je vse življenje delal, na jesen življenja živeti dostojno in neodvisno. “Kdor je v pokojninsko blagajno vplačal več, ima višjo pokojnino, saj imamo različne višine prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje,” je spomnil. Proti revščini v starosti, ki največkrat prizadene ženske, pa se je treba po njegovem opozorilu aktivno boriti.

V koaliciji so bili medtem kritični do predlaganih priporočil, hkrati pa so poudarili aktivnosti vlade na obravnavanem področju. V SD so tako spomnili na predlog novele pokojninskega zakona, ki ga je vlada pripravila v četrtek. Med drugim uvaja zagotovljeno vdovsko pokojnino, ki bo znašala toliko kot zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe, od novembra letos torej 700 evrov, kolikor za zagotovljeno pokojnino za takšno delovno dobo predvideva koalicijski sporazum, je dejal Soniboj Knežak iz SD.

Kot je nadaljeval, so parcialne rešitve SDS na prvi pogled sicer všečne, vendar je potrebna poglobljena obravnava posameznih vprašanj. Če izplačane pokojnine ne bodo temeljile na preteklem aktivnem delu, se bo sistem po njegovem svarilu porušil.

Predsednik vlade Robert Golob je v sredo napovedal, da bo koalicija letos za pomoč upokojencem namenila dodatnih 100 milijonov evrov. Med drugim se bodo pokojnine povišale za 1,8 odstotka, s čimer se bo zajamčena pokojnina dvignila na 700 evrov, decembra pa bodo upokojenci dobili božični dodatek.

Po opozorilu Levice bo treba na področju starejših najprej ustrezno urediti področje dolgotrajne oskrbe. Zdaj denimo za bivanje v domu starejših plačujejo že celo vnuki stanovalcev, ne le otroci, je dejal Miha Kordiš iz Levice. Po ureditvi dolgotrajne oskrbe pa se bodo intenzivno lotili prenove pokojninskega sistema, pri čemer se bo treba po poslančevih besedah še zlasti osredotočiti na dvig pokojnin. Kot je opomnil, zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe, ki zdaj znaša 687 evrov, od 1. novembra pa bo 700 evrov, ni “kakšna bogatija”.

V Svobodi pa so pojasnili, da izredni uskladitvi pokojnin v višini 3,5 odstotka v tem trenutku upravičeno niso naklonjeni. Prejemnikov najnižjih pokojnin, ki so najbolj izpostavljeni inflaciji, namreč tak ukrep v resnici ne bi naslovil, je dejal Bojan Čebela iz Svobode. Pač pa se je vlada po njegovih navedbah odločila za sprejetje več ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, s katerimi bi izboljšali položaj najbolj ranljivih v družbi. Tako bo denimo delo invalidov za krajši delovni čas vrednoteno enako kot za poln delovni čas.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje